Citeşte: Vopsește natural ouăle de Paști pentru copilul tău!

Acum pe site
mămici
Înscrierea la grădiniţă în Republica Moldova
15:50 | 20.09.2017
Golub ALinA a pus întrebarea medic la nastere
15:00 | 20.09.2017
kilograme in plus
14:38 | 20.09.2017
Ioana Stirbu a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
13:52 | 20.09.2017
Golub ALinA s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.09.2017
Vaccinarea. Pro sau contra?
16:12 | 19.09.2017
Golub ALinA a pus întrebarea medic la nastere
15:00 | 20.09.2017
kilograme in plus
14:38 | 20.09.2017
Ioana Stirbu a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
13:52 | 20.09.2017
Golub ALinA s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.09.2017
L G a dat un răspuns la întrebarea Lapa de sare
13:08 | 19.09.2017
S M a pus întrebarea Cade părul
16:47 | 18.09.2017
close

Vopsește natural ouăle de Paști pentru copilul tău!

 

     Tot mai des înaninte de sărbătorile de Paști se discută despre efectele negative ale vopselelor pentru ouă. Și, într-adevăr în mare parte sunt niște chimicale care atacă organismul uman și dăunează în timp. E mult mai gravă problema cînd merge vorba despre micii exploratori care adoră să ciocnească și să mănînce ouăle de la iepuraș.

 

     Studii recente au relevat o legatură între vopselele artificiale pentru ouăle de Paște și hiperaciditatea în cazul copiilor, de aceea tot mai multe mămici caută metode naturale pentru aceste frumoase tradiții de Paște.

 

     Colorarea ouălor de Paște prin metode naturale necesită o pregătire minuțioasă și mai mult timp decît în cazul celor artificiale. Și rezultatele nu vor fi la fel de strălucitoare și vii, însă, chiar dacă muncești mai mult, preparatul final va fi mai delicat, mai fin și principalul non-toxic pentru micuțul tău.

 

 

Ouă în nuanțe de roșu

 

Roșu purpuriu     Ouăle de Paști vor obține o culoare cu ajutorul crenguțelor de vișin.

Urmează: Fierbe crenguțele de vișin și lasă pe cîteva ore (recomandabil să fie lăsat pe noapte). Strecoară și fierbe în această infuzie ouăle. Dacă concentrația infuziei va fi mai mică, oăle vor primi o nuanță rozalie. 

 

     Aceiași nuanță poate fi obținută și cu ajutorul sfeclei. Curăță, dă prin răzătoare și fierbe cam jumătate de oră. Strecoară și adaugă puțină sare, iar ouăle lasă-le în această zeamă pînă la 30 minute.

 

Roșu cărămiziu

 
     Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obtine oua de un frumos rosu-caramiziu.

 
     Această nuanță de roșu poate fi obținută și din cojile de ceapă roșie. Pentru a obține o nuanță mai accentuată alege doar foile colorate intens.

 


Ouă în nuanțe de albastru

 

 

Albastru purpuriu


     Varza roșie va colora ouăle de Paște într-un albastru purpuriu. Aceasta vopsea are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis cu varză, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte. Decoctul (fiertura) va căpăta o culoare roșie, iar ouăle se vor colora în albastru.

Urmează: Taie varza roșie în cubulețe mărunte (cam ¼ din varză) și toarnă deasupra 4 căni de apă fierbinte, apoi adaugă 2 linguri de oțet. Lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei și scoate apoi varza cu ajutorul unei linguri. Pune în această soluție ouăle fierte și lasă pe cîteva ore sau pe noapte.

 

Gri albăstrui

 
     Pentru a obține această nuanță este cazul să folosești afine albăstrui. Fiindcă de sărbătorile de Paști afinele proaspete sunt greu de găsit și foarte scumpe, îți recomandăm să utilizezi pomușoarele înghețate sau conservate.
Amesteca 250 gr de afine congelate cu 250 ml de apa. Lasa compozitia sa ajunga la temperatura camerei, apoi scoate afinele. Poți zdrobi afinele de coaja oului pentru a obține mai multe pete de culoare.

 
Albastru-violet

 
     Sucul de struguri violet în dependență de puterea nuanței poate colora ouăle în albastru spre violet.

 


Ouă în nuanțe de galben


Galben aprins 

 
     Șofranul de India dă o culoare galbenă ouălor de Paste, dar necesita mai mult timp pentru ca vopseaua să se prindă.

Urmează: Cîteva vîrfuri de cuțit de condiment din șofran puse într-un borcan cu apă de la robinet.

 
Galben pal

 
     Pentru a obține a ceastă nuanță te pot ajuta iar cojile de ceapă, doar că trebuie să le alegi doar foile galbene. Evită foile albe, pentru că ele nu dau culoare. 2 lg la 250 ml apă

 
     Aceeași nuanță de galben poate fi obținută și cu ajutorul cojilor de lămîie sau portocală. Adaugă la 2 linguri de coji tăiate mărunt 250 ml de apă.

 


Galben închis

 

     Toacă niște morcov (ai nevoie de 120 gr) și fierbe-l într-o cană și jumătate de apă, timp de 15 minute. Apoi strecoară apa și adaugă 2 lingurițe de oțet.


Auriu


     Fierbe 2 linguri de semințe de mărar într-o cană de apă, timp de 15 minute. Strecoară apa și adaugă 2 lingurițe de oțet. Pentru o nuanță aurie mai frumoasă adăugă, în timp ce ouăle fierb, cîteva frunze de pătrunjel sau mărar și lasă la foc încă  jumătate de oră.

 


Ouă în nuanțe de portocaliuPortocaliu deschis

 

     În cazul foilor de ceapă galbenă, după cum s-a spus mai sus, se obțin nuanțe galbene. Însă dacă alegi coji puțin mai întunecate sau într-o cantitate mai mare și fierbi mai mult timp, atunci ouăle vor căpăta o nuanță de portocaliu deschis.

Urmează: Cojile de la 6-8 cepe galbene la 4 căni de apă și se fierbe timp de 30 minute și mai mult. După strecurare adaugă 3 ligurițe de oțet.

 
Mov 

 
     Afinele roșii conservate, congelate sau în forma sa naturală reprezintă cea mai simplă metodă de obținerea a unor ouă de un mov intens. La fel, ca în cazul afinelor albăstrii prin zdrobirea pomușoarelor de coaja oului se vor obține mai multe pete de culoare și un ornament original.

Urmează: La o jumătate de pungă de afine, recomandabil congelate,  adaugă 4 căni de apă; se fierbe 30 minute.

 


Ouă în nuanțe de verde


Verde-gălbui

 
     Pentru a obține această culoare pe ouă, poți folosi coaja de pe merele galbene.

Urmează: Curăță de coajă 6 mere și fierbe coaja într-o cană și jumătate de apă timp de 20 de minute. Strecoară apa și adaugă 2 lingurițe de oțet.


     Aceeași culoare se va primi și dacă înlocuiești coaja de măr cu 120 gr de chimen dulce și urmezi aceleași proceduri. 


Verde-jad

 

     Pentru a colora ouăle în asemenea nuanță trebuie să-ți aprovizionezi bucătăria cu ceapă roșie.

Urmează: Curăță de coajă 6 cepe roșii și pune coaja la fiert în 2 căni de apă timp de 15 minute. Apoi strecoară apa printr-o sită și adaugă 3 lingurițe de oțet.

 

Verde închis

 

     Deoarece Paștele vine odată cu reînvierea naturii, deci e posibil să ne folosim din plin de bogăția primelor urzici pentru a colora ouăle în verde. Fie că ai cules personal din pădure sau ai procurat de la piața de verdețuri, fiind o sursă bogată în vitamine, nu ezita să o utilizezi și în alimentația micuțului tău.
Urmează: Fierbe ouăle în infuzia de urzică - la un litru de apă 3 linguri de urzică mărunțită. Dacă dispui de urzică uscată atunci fierbe 15 minute 5 linguri de urzici în 0,5 l apă. Strecoară infuzia, adaugă 2-3 picături de esență de oțet și pune ouăle la fiert timp de o oră.

 

     Același ton al culorii de primăvară îl poate oferi și spanacul

Urmează: Frunzele de spanac se fierb cateva minute se strecoara si se obtine culoarea verde, nu este intensa dar daca coaja de la oua sunt albe se poate obtine si o nuanta de galben.

 

 

Ouă maro

 


     Cu cît cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atît culoarea ouălor vopsite de Paște va fi mai intensă. Lasă pur și simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pentru a obține o culoare maro deschis. Atenție! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.

Urmează: Dizolvă 2 linguriți de cafea dizolvantă în 0,5 l. de apă cu sare. Adaugă o lingură de oțet (6-9%) și fierbe în acest lichid ouăle.

 


     Încearcă să obții un maro mai întunecat și cu jutorul cojilor cafenii de ceapă. Atenție, infuzia obținută trebuie să fie mai concentrată, în caz contrar ouăle vor căpăta o nuanță de portocaliu închis.

 

 

Sfaturi


- Utilizează pentru vopsire ouă cu coaja albă;

Dacă în recipientul cu vopsea vei adăuga o linguriță de bicarbonat de sodiu nuanța culorii se va primi mai deschisă;

Ca să iasă culorile mai intense, trebuie să fierbi înainte  frunzele, fructele etc. în apă și să scoți culoarea bine;

Lichidul rezultat la fierbere trebuie să fie cît mai închis la culoare;

- Intensitatea culorii poate fi mărită dacă la fierbere sau după răcire vei adăuga cîteva lingurițe de oțet;

După scugere șterge ouăle cu un șervet puțin muiat în ulei. Astfel vor căpăta o culoare mai intensă și un luciu deosebit;

Dacă se combină zeama de la sfecla roșie cu cea de la varza roșie se poate obține un violet sau un albastru mai închis.

Dacă se combină zeama de varză roșie cu șofranul de india se poate obține un ou verzui.

 

     Pentru ca ouăle să fie mai originale și mai atractive pentru piticul dău, decorează-le cu cele mai interesante ornamente:

 


 

      Dacă, totuși vei da preferință vopselelor artificiale, este bine să ții cont de faptul că vopseaua trebuie să fie alimentară. Citește atent indicațiile de pe ambalaj (termen, componență, specificații) și alege mărcile producătorilor mai mari (sunt mai verificați). Nu utiliza vopsele neambalate sau cu o ambalare dubioasă!


5 / 1 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
2156
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe