Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Temperatura bazală şi interpretarea graficelor

Acum pe site
mămici
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
Catre dl. Petru
17:01 | 16.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
close

Temperatura bazală şi interpretarea graficelor

 


     Una din metodele urmărite de femeie pentru a detecta ovulaţia este temperatura bazală (la trezire). Respectarea regulilor în măsurarea şi însemnarea ei este foarte importantă pentru a crea un grafic de încredere. Dar este important, de asemenea, să înţelegi ceea ce spune el. De obicei, interpretarea graficelor se face de către medicul ginecolog. Totuşi cum poţi tu descifra un grafic creat pe baza temperaturii bazale? În continuare vei găsi explicaţia.

 

     Nu uita, graficul poate fi evaluat numai la sfîrşitul ciclului.

 

 


Linia medie (de mijloc)

 


     Această linie este trasă asupra a 6 valori de temperatură (6 zile), în prima fază a ciclului înainte de ovulaţie.      Nu se ia în consideraţie primele 5 zile ale ciclului, precum şi zilele în care temperatura putea fi afectată de diverşi factori negativi. Această linie nu permite crearea a cărorva concluzii şi este folosită numai în scopuri ilustrative.

 


Linia de ovulaţie

 


     Pentru a urmări apariţia ovulaţiei se folosesc normele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii:


• Trei valori consecutive de temperatură (din 3 zile consecutive) trebuie să fie amplasate deasupra liniei trasate din cele 6 valori anterioare.


• Diferenţa dintre linia de mijloc şi cele trei valori de temperatură trebuie să fie de cel puţin 0,1 grade în două din cele trei zile şi nu mai puţin de 0,2 grade în una din aceste zile.


     În cazul în care curba de temperatură corespunde acestor cerinţe, atunci pe graficul tău după 2 sau 3 zile de la ovulaţie va apărea linia de ovulaţie:

 


     Uneori, nu poţi determina ovulaţia prin metoda propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, din cauza temperaturii ridicate din prima fază a ciclului. În acest caz, aplică la grafic "regula degetului". Această regulă constă în excluderea valorilor de temperatură, care diferă de cele anterioare sau următoare cu mai mult de 0,2 grade. Dacă ai astfel de temperaturi în prima fază a ciclului, atunci notează-le cu "Ignoră" în graficul tău. Aceste valori nu trebuie să fie luate în considerare la calcularea ovulaţiei, dacă în general graficul corespunde normei.


     Cea mai optimală perioadă pentru concepere se consideră ziua ovulaţiei şi 2 zile după. Potrivit statisticilor medicale, creşterea temperaturii corpului şi ovulaţia se exprimă în următorul raport:


• 2% - 4 zile înainte de creşterea temperaturii
• 2% - 3 zile înainte de creşterea temperaturii
• 21% - 2 zile înainte de creşterea temperaturii
• 30% - o zi înainte de creşterea temperaturii
• 30% - o zi după creşterea temperaturii
• 15% - 2 zile după creşterea temperaturii

 


Ciclu anovulatoriu


     Într-un ciclu fără ovulaţie nu se formează corpul luteal (are funcţie glandulară şi se formează după ovulaţie), care produce hormonul progesteron şi afectează creşterea temperaturii corpului. În acest caz, în grafic nu va apărea creşterea temperaturii şi ovulaţia. Dacă linia ovulaţiei lipseşte, atunci este vorba despre un ciclu anovulatoriu:


     Fiecare femeie poate avea mai multe cicluri anovulatorii pe an - acest lucru este normal şi nu necesită implicare medicală, dar dacă această situaţie se repetă de la ciclu la ciclu, urgent adresează-te medicului ginecolog. Fără ovulaţie - sarcina nu este posibilă!

 

 

Durata ciclului


     Durata ciclului menstrual normal nu ar trebui să fie mai mică de 21 de zile şi mai mare de 35 zile. Dacă ciclurile tale sunt mai scurte sau mai lungi, atunci poţi avea disfuncţii ovariene, ceea ce reprezintă adesea cauza infertilităţii şi necesită tratare.

 


Durata fazei doi


     Graficul temperaturii bazale se împarte în prima etapă şi a doua. Divizarea are loc acolo unde se marchează linia ovulaţiei (linie verticală). Astfel, prima faza a ciclului - segmentul din grafic înainte de ovulaţie, şi a doua fază a ciclului, după ovulaţie.

 


     Lungimea fazei doi a ciclului este în mod normal de 12 - 16 zile, cel mai des 14 zile. În schimb, durata primei faze poate varia considerabil, iar aceste variaţii constituie o normă individuală. În acelaşi timp, la o femeie sănătoasă în diferite cicluri nu trebuie să persiste diferenţe semnificative în lungimea primei şi celei de-a doua faze. Lungimea totală a ciclului menstrual este în mod normal schimbat doar de către lungimea primei faze.


     Una dintre problemele constatate la grafice şi confirmate prin studii hormonale ulterioare – insuficienţa celei de-a doua faze. Dacă de mai multe cicluri măsori temperatura bazală respectînd toate regulile şi cea de-a doua fază e mai mică de 10 zile, acesta este un motiv pentru o consultare cu medicul ginecolog. De asemenea, dacă permanent ai relaţii sexuale în timpul ovulaţiei, conceperea nu se va produce şi durata fazei doi se află la limita inferioară (10 sau 11 de zile), atunci acest lucru poate indica o insufucienţă a fazei doi.

 


Diferenţa de temperatură


     Dacă graficul tău prezintă o linie de ovulaţie, atunci poţi vedea temperatura medie din prima şi a doua fază, precum şi diferenţa dintre ele. În mod normal, diferenţă ar trebui să fie pînă la 0,4 grade. Dacă este mult mai mică, aceasta poate indica o problemă hormonală. Dă o analiză de sînge pentru progesteron şi estrogen, şi consultă un medic ginecolog.

 


Cînd te adresezi medicului ginecolog?


     Dacă respecţi regulile de măsurare a temperaturii şi observi pe grafic nu mai puţin de două cicluri consecutive problemele enumerate mai jos, te poţi adresa medicului pentru controale suplimentare. Evită diagnosticul ginecologic bazat doar pe grafice. 

 

La ce trebuie să atragi atenţia:


• grafice anovulatorii;
• reţineri regulate de menstruaţie fără a fi cauzate de sarcină;
• ovulaţiei tîrzie şi fără posibilitate de concepere în cîteva cicluri;
• grafice contraversate cu ovulaţie marcată neclar;

• grafice cu temperatură ridicată pe tot parcursul ciclului ;
• grafice cu temperatură scăzută pe tot parcursul ciclului;
• grafice cu faza doi scurtă (mai puţin de 10 de zile);
• grafice cu o temperatură ridicată în a doua fază a ciclului mai mult de 18 zile, fără menstruaţie şi cu test negativ de sarcină;
• sîngerări inexplicabile sau eliminări abundente în mijlocul ciclului;
• menstruaţie abundentă, care durează mai mult de 5 zile;
• grafice cu o diferenţă de temperatură între prima şi a doua fază mult mai puţin de 0,4 grade;
• cicluri mai scurte de 21 de zile sau mai lungi de 35 de zile;
• grafice cu ovulaţie binedefinită, act sexual regulat în timpul ovulaţiei şi sarcina nu se produce în termen de cîteva cicluri.

 

Vezi şi:

Determinarea ovulației și a zilelor fertile
Metode naturale şi testele de determinare a ovulaţiei
Alege sexul copilului sau cum să concepi băiat sau fată
Află mai multe despre testele de sarcină


5 / 1 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
32444
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe