Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Tatăl în viaţa copilului

Acum pe site
mămici
M Diana a pus întrebarea Catre domnul medic
23:38 | 17.10.2017
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre domnul medic
23:38 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
close

Tatăl în viaţa copilului

 

     Savanţii confirmă un lucru pe care majoritatea părinţilor şi educatorilor îl cunosc de mult – taţii au o influenţă enormă asupra copiilor. Ştiinţa a demonstrat că primele experienţe ale copilului determină modul în care se dezvoltă creierul lui, iar toţi cei care îl îngrijesc influenţează modul în care copilul învaţă, gîndeşte şi se comportă mai departe în viaţă.


     În prezent, posibilitatea tatălui de a se implica în educaţia copilului este un mare privilegiu. Totuşi, studiile demonstrează că prezenţa lui are un impact deosebit asupra copilului. Cercetările au constatat că la implicarea tatălui în viaţa copilului, aceştia sunt mai încrezuţi, mai independenţi şi mai bine se adaptează în societate cînd pleacă la şcoală.


Mamele şi taţii: stiluri diferite de educare


   De obicei, mamele şi taţii au stiluri diferite de educare a copilului lor drag. Această diferenţă aduce beneficii pentru copil oferindu-i experienţe importante şi variate. Dar totuşi pot isca şi contraverse între părinţi. Taţii au un stil distinct de comunicare şi interacţiune cu copilul. La numai 8 săptămîni bebeluşul face deja deosebire între mama şi tata atunci cînd ei comunică cu el.


Taţii preferă alte jocuri


     Atît taţii cît şi mamele interacţionează fizic cu odoraşii lor, numai că taţii o fac altfel decît mamele. Taţii tind să se joace cu copiii, iar mamele să-i îngrijească. În general, taţii îi gîdilă pe copii, se „luptă”, se „trîntesc” şi ajung în mintea copiilor mai des. Ei aleargă după copii şi preferă jocurile zgomotoase. Mamele cocoloşesc copiii, iar taţii îi fac să se mişte.


Taţii în joc pot să întoarcă casa cu fundul în sus, pe cînd mamele sunt mai delicate pentru a nu face dezordine (de obicei tot ele trebuie să strîngă).

Taţii încurajează concurenţa, pe cînd mamele echitatea.

Taţii încurajează independenţa, iar mamele încurajează securitatea.


     Copii au nevoie de căldura mamei, dar şi de severitatea mamei. Ambii părinţi oferă securitate şi încredere pe căi diferite, comunicându-le copiilor mesaje de dragoste şi apropiere fizică.


Taţii inspiră încredere


     Mamele tind spre precauţie, iar taţii adeseori încurajează copiii să încerce, să testeze lucrurile. Nici unul dintre aceste stiluri de educaţie nu este adecvat, dacă este aplicat singur. Un părinte poate tinde să încurajeze riscul fără a ţine cont de consecinţe. Celălalt părinte tinde să evite riscul, ceea ce împiedică dezvoltarea independenţei şi încrederii. Cînd acţionează împreună, aceste stiluri se contrabalansează şi îi ajută copilului să se afle în siguranţă, extinzîndu-i posibilităţile de a însuşi experienţe noi şi de a căpăta încredere.


Taţii comunică altfel


     Studiile demonstrează că taţii şi mamele vorbesc în mod diferit cu copiii lor. De regulă, mamele simplifică mesajele şi vorbesc la nivelul copilului. Taţii nu sunt înclinaţi să-şi modifice limbajul de dragul copilului.


     Modul de comunicare al mamelor facilitează comunicarea imediată. Modul de comunicare al taţilor încurajează copilul să îşi extindă vocabularul şi abilităţile lingvistice, ceea ce îi va asigura succesul academic din viitor. Stilul de comunicare al taţilor este mai sumar, direct şi la subiect. De asemenea, taţii folosesc mai mult mimica şi limbajul subtil al corpului. Mamele tind să folosească un limbaj mai descriptiv şi mai personalizat şi să încurajeze vorbirea.


Taţii impun disciplină în alt mod


     Taţii pun accent pe dreptate şi îndatoriri bazate pe reguli, iar mamele pun accent pe simpatie, grijă şi ajutor bazat pe relaţii. Taţii tind să respecte regulile şi să le impună în mod sistematic şi rigid, învăţînd copiii care sunt consecinţele faptelor bune şi ale faptelor rele. Mamele tind să încurajeze delicateţea şi simpatia în cazul nerespectării regulilor, ceea ce asigură sentimentul că nu este pierdut totul. Şi de această dată, ambele stiluri nu sunt rele în sine, dar numai împreună pot asigura un echilibru benefic pentru copil.


Taţii pregătesc copiii pentru lumea reală


     În general, taţii tind să perceapă copiii lor în raport cu lumea din jur. Mamele tind să perceapă lumea din jur în raport cu copiii lor. De exemplu, mamele adeseori sunt conştiente de obiectele din jur care i-ar putea face rău copilului lor. Taţii, deşi şi pe ei îi preocupă acest fapt, tind să se concentreze asupra faptului cum copilul va fi sau nu va fi pregătit pentru situaţiile şi lucrurile pe care le-ar putea întîmpina în viaţă. În general, taţii îi ajută copilului să se pregătească pentru problemele lumii reale, iar mamele îl ajută să se protejeze de ele. Ambele abordări sunt necesare pentru maturizarea copilului.


Taţii arată copiilor lumea bărbaţilor


     Bărbaţii şi femeile abordează viaţa în mod diferit. Fetele şi băieţii care cresc împreună cu tatăl lor sunt mai siguri şi cunosc mai bine lumea bărbaţilor.


     Fata care are parte de un tată grijuliu se implică cu mai multă încredere în relaţii cu băieţii în adolescenţă şi cu bărbaţii în viaţa de adult.


     Băiatul care creşte în familie cu tată este mai puţin probabil că va deveni violent. El îşi afirmă altfel masculinitatea şi poate învăţa de la tatăl său cum să-şi canalizeze agresivitatea şi puterea în moduri mai pozitive. Tatăl îi poate ajuta feciorului să înţeleagă cum să-şi exprime adecvat sexualitatea masculină şi cum să adopte un comportament potrivit pentru vârsta acestuia.

 

Taţii învaţă copiii să respecte reprezentantele sexului opus


     Cercetările demonstrează că într-o căsătorie taţii sunt cu mult mai puţin predispuşi să-şi abuzeze soţiile sau copiii. Astfel, băieţii şi fetele care cresc într-o familie în care părinţii sunt căsătoriţi vor avea mai multe şanse să înveţe, prin observare, în ce mod bărbaţii trebuie să trateze femeile. Cercetările sociologilor ne sugerează că societăţile în care predomină prezenţa taţilor în socializarea copiilor dau naştere la bărbaţi care sunt mai puţin înclinaţi să excludă femeile din activităţile publice decât cele în care taţii nu iau parte la educaţia copiilor în sînul familiei.


5 / 6 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
1587
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe