Citeşte: Sughiţul la bebeluşi. Oare trebuie tratat?
Întrebări în centrul atenţiei
Anonim
Răspunsuri: 1
Acum pe site
mămici
23:24 | 05.12.2016
C A a dat un răspuns la întrebarea Augmentin BIS 400mg/57mg/5ml
23:03 | 05.12.2016
Anonim a dat un răspuns la întrebarea Pharmatex
23:02 | 05.12.2016
Doina Meriacre (Golovatii) a dat un răspuns la întrebarea raceala
22:32 | 05.12.2016
22:07 | 05.12.2016
23:24 | 05.12.2016
C A a dat un răspuns la întrebarea Augmentin BIS 400mg/57mg/5ml
23:03 | 05.12.2016
Anonim a dat un răspuns la întrebarea Pharmatex
23:02 | 05.12.2016
Doina Meriacre (Golovatii) a dat un răspuns la întrebarea raceala
22:32 | 05.12.2016
22:07 | 05.12.2016
close
Sughiţul la bebeluşi. Oare trebuie tratat?

 

    Încă de la 6-8 săptămîni de sarcină, copilul în burtica mamei deja începe să sughiţă, arată cercetările. Acest fenomen este perceput de mămică abia în trimestrul al doilea de sarcină cînd episoadele de sughiţ ale fătului devin mai evidente. Uneori stresante la început cînd, datorită mişcărilor ritmice, ele pot fi confundate cu contracţiile, aceste episoade de sughiţ devin de cele mai multe ori o sursă de amuzament şi chiar de liniştire pentru femeia gravidă care ştie astfel că totul e în ordine cu copilul ei.


     Ceea ce pare amuzant înainte de naştere deseori devine pentru noile mămici motiv de stres atunci cînd un sugar poate să sughită de la cîteva minute pînă la cîteva ore în fiecare zi. Acest lucru se întîmplă cel mai adesea după ce bebeluşul este hrănit.

 

     Pare că sughiţul îi provoacă micuţului un disconfort major, mai ales dacă reprizele de sughiţ sunt mai prelungite.Vestea buna este că acest lucru este foarte normal şi nu ai de ce să-ţi faci griji. Sughiţul apare atunci cînd diafragma (muşchiul care ajută la respiraţie) se contractă forţat.

 

 

De ce apare sughiţul la copiii mici? 

 

   

     În sens mai detaliat sughiţul este cauzat de aerul înghiţit de nou-născut cînd este alăptat. Acest lucru se întîmplă din cauza imaturităţii sistemului nervos al nou-născutului, care determină o neconcordanţă între actul deglutiţiei şi cel respirator. De aceea, copilul înghite nu numai laptele supt, ci şi aerul respirat. Aerul înghiţit de copil formează o bulă, care irită diafragma prin intermediul peretelui gastric. Diafragma separă cavitatea toracică de cea abdominală, iar iritarea ei conduce la contracţii, care nu sunt altceva decît sughiţuri.

     Cauzele cele mai frecvente ale sughiţului la sugari sunt: alimentaţia prea rapidă sau în cantităţi prea mari, aerul înghiţit, mişcările bruşte cu stomacul plin, consumarea de lichide într-un ritm prea alert, episoade de plîns prelungite, episoade de rîs prelungite, oboseala. Toate acestea pot irita nervul frenic - nervul care controlează mişcarea diafragmei, muşchiul de la baza plămînilor ce ajută la respiraţie şi declanşează mişcări ritmice ale acestuia. Pe măsură ce copilul se dezvoltă şi se maturizează, la fel şi sesiunile de sughiţat se vor reduce în intensitate şi frecvenţă.

 


Cît este normal ca bebeluşul să sughită?

 


     Sughiţul poate dura ceva timp - de la un minut, pînă la o jumătate de oră sau o oră la un moment dat, dar de obicei acesta nu afectează copilul în nici un fel. Trece, pînă la urmă, de la sine şi trebuie să ştii că pe ei nu îi deranjeanză, aşa cum ne deranjează pe noi, adulţii.

 


Ce poţi face?

 

 

     Nu ai prea multe lucruri de făcut pentru a reduce sughiţul bebeluşului tău. Este sigur însă că nu trebuie să încerci aceleaşi metode pe care le aplici în cazul tău atunci cînd vrei să te opreşti din sughiţat.

 

     Cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru bebeluşul tău este să ai răbdare pentru că sughiţul să treacă de la sine şi să încerci să-i distragi atenţia atunci cînd acesta este mai persistent. Sau poţi încerca unele din următoarele recomandări:

 

1. În primul rînd ajută-l să se relaxeze, încetează orice activitate care l-ar putea stimula. Pune-l la piept, este locul unde bebeluşul se simte în siguranţă şi care îi oferă calm.

 

2. Schimbă-i poziţia. Dacă stă pe spate, aşază-l pe burtă sau invers. În acest fel, bula de aer se deplasează şi sughiţul dispare mai uşor.


3. Oferă-i sînul dacă alăptezi. În caz că nu alăptezi oferă-i biberonul cu lapte sau ceai. Dacă ai constatat că suptul lacom la sîn sau biberon sunt motivele apariţiei sughiţului, mai bine oferă-i lichidul cu o linguriţă, în cantităţi mici. Dacă copilul e mai mare poţi pleda pentru o căniţă din care poate să soarbă înghiţituri mici de lichid.
Înghiţul des va elibera bula de aer.


4. Pune-l să eructeze (rîgîie) mai frecvent, chiar în timp ce alăptezi.
Ţine micuţul sprijinit pe umărul tău şi bate-l foarte uşor pe spate pentru a-i elibera burtica de presiunea generată de aerul înghiţit. Bătăile trebuie să plece dinspre mijloc spre ceafă.

  

5. Pentru a preveni apariţia episoadelor de sughiţ, verifică tetina biberonului. Cînd ţii biberonul cu capul în jos, laptele trebuie să picure prin tetină. Dacă laptele nu curge deloc probabil că bebeluşul înghite mult aer încercînd să sugă. Dacă, în schimb, laptele curge în fir continuu, atunci bebeluşul se alimentează prea rapid. Ambele situaţii pot duce la apariţia sughiţului.

6. O altă metodă de calmare a sughiţului este sucul de l
ămîie, dar foarte rar şi nu în mod repetat, pentru că este extrem de acid şi poate leza mucoasa fină a tubului digestiv la unii bebeluşi. Se intervine doar în cazul în care sughiţul persistă peste 5-10 minute şi nu cedează încercărilor de modificare a poziţiei copilului sau de tapotaj pe spate. Pentru siguranţă, nu folosi niciodată mai mult de 2-3 picături de lămîie picurate în guriţa copilului.

 7. Cea mai cunoscută metodă din folclor este sperietura, ce este strict contraindicată la bebeluş şi care, oricum, nu are eficienţă nici la adult.

 

 

Cînd anunţi medicul?

 


     În cazul în care observi că episoadele de sughiţ sunt însoţite de agitaţie, plîns şi discomfort evident al bebeluşului, atunci e bine să te adresezi medicului. Sughiţul însoţit de regurgitare importantă şi discomfort al copilului pot fi semne ale bolii de reflux gastro-esofagian.

 

 

Ştiai că...      Bebeluşul sughită în burtica mamei nu din cauza aerului înghiţit, ci pentru că înghite lichid amniotic, ceea ce cauzează contracţii ale diafragmei.
 
     Cu cît copilul este mai agitat în timpul alăptării, cu atît există riscul să înghită mai mult aer, iar probabilitatea de a sughiţa după aceea este mai mare. Bebeluşul mănîncă mult mai liniştit noaptea decît ziua, de aceea şi sughiţă mai rar pe timpul nopţii.

     Reprizele de sughiţ se răresc după vîrsta de 4-7 luni, cînd sistemul nervos e deja mai dezvoltat şi poate coordona corespunzător actul respirator în timpul deglutiţiei.

     Uneori se întîmplă ca micuţul să înceapă să sughită cînd este expus la frig, însă dacă sughiţă nu înseamnă neapărat că îi este frig şi că trebuie înfofolit.

 

     Deşi sughiţurile nu au o ţintă anume în rîndul bebeluşilor, cercetătorii au descoperit faptul că, uneori, ar putea indica o sursă de stres. Sughiţul ar putea fi un semnal care să-ţi arate că bebeluşul tău are nevoie de relaxare.

 

 

 

5.00 / 6 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
5991
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe