Relația mamă-fiică. Roluri, sfaturi, greutăți.


Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Relația mamă-fiică. Roluri, sfaturi, greutăți.

Acum pe site
mămici
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
12:50 | 21.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
01:03 | 21.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
14:44 | 20.10.2017
Lili B s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.10.2017
close

Relația mamă-fiică. Roluri, sfaturi, greutăți.

 

 

     Un rol esențial în educarea fiicei ca femeie în devenire o are mama. Lecțiile pe care i le dă mama încă în copilărie fetei urmează a fi implementate, aplicate în viața matură a fiicei. De mamă depinde și atitudinea ei față de tată, ulterior deja și atitudinea ei față de întregul gen masculin. Într-un fel sau altul mama este pentru fiică primul exemplu - cum să iubești un bărbat, iar al doilea actor este tata.


mama si fetita fericita

 

     Educația fetelor de astăzi este abordată de psihologi drept o problemă. Noțiunea de femeie s-a schimbat. Acum fetele aspiră spre o carieră de succes, un soț bogat, o viață de lux, etc, copiii și familia au trecut pe planul doi. Din cauza acestor griji, rămîn copiii să se îngrijească singuri, duc lipsă de educație, de atenție. Dar cum rămîne cu ideea că mama este cea mai importantă în viața copilului, mai ales în perioada de creștere, pînă la adolescență? Dar cum rămîne cu ideea că fetele ajungînd mari, aplică aceeași metodă de creștere a copilului în familia ei? Psihologul din Ucraina, Ludmila Ponomarenko, spune că fetița care a avut așa un exemplu acasă (o mamă permanent ocupată, autoritară și aproape neinteresată de viața lor, avînd alte valori în viață) nu va fi în putere să-și educe în alt mod fiicele.


     Iată cîteva sfaturi/puncte de reper pe care le dă Dr. Ponomarenko despre cum să-ți educi fiica corect.

 


    Rolul mamei în educația fiicei


     Mama trebuie să-i arate fetiței cît de feminină trebuie să fie și cît de important este asta. Să-i dai peste mîini pentru jucăriile împrăștiate prin casă nu este o ieșire din situație, iar menținerea curățeniei în casă trebuie să fie prioritar pentru mama. Cînd în casă-i ordine și menținută cu regularitate, fiicele învață că aceasta-i o valoare, o regulă. Foarte des fetele se oferă să-și ajute mamele - spălatul veselei, măturatul, ștergerea prafului - nu le refuzați, nu le eschivați de la treburile casnice, ca mai apoi să nu-ți piardă noțiunea de ”gospodărie”, ”căldură în casă”, ”familie”, etc.


 

 

    Cel mai important moment în educația fiicei pe care nu trebuie să-l neglijeze nici o mamă

 

     Un moment foarte important pe care mama trebuie să-l transmită fiicei este respectul față de soț. Absolut orice ceartă, neînțelegere, problemă cu soțul trebuie să o rezolvați mai departe de ochii fetei și cu un limbaj adecvat, pentru că fiica Dvs are să vă copieze în viitor în toate. Dați-i niște lecții de inteligență pe care pe care să le aplice cînd se va căsători și care-i vor permite să fie și ea un model de soție. Învățați fiica că au autoritate ambii, și niciodată să nu încercați să știrbiți din autoritatea soțului. Asta vă va ajuta să evitați orice neînțelegeri între ei doi.

 

     Comportați-vă cu mama Dvs așa cum doriți ca să se comporte cu Dvs peste ani, dați-i lecții de respect în familie.

 

    Fiți un model de femeie și mamă perfectă

 

     Fiți Dvs un exemplu de soție grijulie, femeie fericită și mamă perfectă. Arătați-i cum se implementează teoria de a face într-un fel sau altul ca să fie fericită, în practică. Aveți grijă la comportament, la gesturi, la reflexe, la replici, la reacții, etc. Fiți atentă chiar și la vicii, căci în cazul care Dvs fumați, aveți obiceiul uneori de-a consuma alcool, mai scăpați cîte o injurătură, etc., - atunci nici o lecție de bune maniere nu va ajuta. Decît să vorbiți de nenumărate de ori, mai bine arătați-i.

 


    Organizați lecții de feminitate împreună

 

     Este foarte important să-i faceți complimente, cît este de frumoasă, cît este de bravo, etc. Organizați împreună lecții de frumusețe - cum să-și aranjeze părul, ca să-și schimbe mai des coafura, cum să-l îngrijească ca să fie sănătos și frumos, arătați-i cum vă faceți manichiura, învățați-o de mică să gătească, luați-o măcar la bucătărie să adauge sare sau să mestece în mîncare, dar să fie și ea prezentă. Organizați orice, doar ca să fie cît mai mult timp, cît mai multe lecții, cît mai multă practică.

 


Relatia mama-fiica

 

 

 

    Găsiți un echilibru în relația mamă-fiică

 

     Evitați să fiți hiperprotectoare, ea are instincte feminine încă de la naștere, în orice situație se va descurca. Găsiți un echilibru în relația voastră. Dați-i voie să experimenteze jocuri și activități noi, adecvate vîrstei, care-i vor oferi oportunitatea de a învăța pe baza propriei experiențe. Ezitați și cea de-a doua extremă - lipsa unor limite, pentru ca să evitați riscul ca fiica Dvs să  considere că i se cuvine totul, și să devină o persoană lipsită de empatie ale cărei relații interpersonale să aibă de suferit foarte mult.

 

    Dați-i exemple de modele feminine puternice pe care le-ar urma

 

     Explicați-i că frumusețea feminină nu este cea mai importantă calitate, și veniții în sprijinul acestui argument cu exemple de femei puternice și de succes care și-au pus amprenta asupra lumii prin curaj, inteligență și talent.


     Un alt moment foarte important în acest modul este să n-o comparați cu nimeni, învățați-o că punctele ei forte o vor ajuta să-și pună amprenta în fața tuturor. Cînd o veți compara cu un alt copil prin prisma unor neajunsuri pe care le remarcați la ea, nu veți face altceva decît să-i distrugeți încrederea în propria persoană.

 

mama si fetita fericita

 

     Aveți mare grijă de fiecare pas al Dvs, de mică încearcă să vă copieze, prinde aceleași maniere, aceleași gusturi, etc. Dezvoltați-i ideea că are întreaga lume la picioare și ea trebuie să facă lumea asta mai bună. Educați-o să fie un model de invidiat, o femeie adevărată, acest gînd vă va face fericită.

0 / 0 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
310
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe