Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Recoltarea urinei la bebeluși

Acum pe site
mămici
Catre dl. Petru
17:01 | 16.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
15:52 | 11.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
S M a pus întrebarea Diferenta între copii
08:06 | 11.10.2017
kilograme in plus
08:03 | 11.10.2017
close

Recoltarea urinei la bebeluși

 

     Analiza generală de urină ne ajută să identificăm mai multe boli. Medicii recomandă această analiză odată sau de două ori pe an, chear dacă nu suntem bolnavi. 

 

     La copii de obicei prima analiză de urină se face în a 3-a lună din viaţă, înainte de primul vaccin. După un an de zile e bine să dați analiza de urină nu mai rar de 3-4 ori pe an, deoarece nu este înţeles întotdeauna ce-l doare pe micuț. În plus infecţiile tractului urinar sunt deseori fără simptome. Însă dacă copilul încă nu merge la oliță ce e de făcut? Cum oare să recoltezi urina şi în ce perioadă a zilei?

 

 

 

Cum recoltezi urina bebelușului?

 

 

 Atenție


     Înainte de a recolta urina fă igiena micuţului tău cu apă şi săpun. Nu tampona zona curată pentru a accelera uscarea. Nu folosi creme, uleiuri sau pudre pediatrice.


     Pentru rezultatele sigure ale analizei sunt de ajuns minim 15-20 ml de urină.

 

 

Modalitate I


     Cea mai simplă modalitate de recoltare a urinei de la nou născut este cea cu ajutorul pungii pentru recoltarea urinei pe care o poţi procura în farmacii. Se aplică între picioruşe cu ajutorul lipiciului pe care îl are (lipiciu dat este antialergic, aşa că nu îți face griji pentru iritaţia pielii, sau apariţia alergiei) nu înainte de a face igiena micuţului.

 

      Atenție cînd lipești punguța să nu atingi marginile din interior, altfel vei contamina proba.

  

                     


      Asigură-te că orificiul urinar a fost inclus în pungă. Ţine copilul în poziţie verticală, iar la sfîrşitul procedurii toarnă urina într-un vas steril.

 

 

Instrucțiuni:

 

 

1. Se îndepărtează hîrtia care acoperă banda adezivă:

 

- Pentru băieței: penisul trebuie să fie plasat în interiorul punguței pentru colectarea urinei.  

- Pentru fetițe: vulva trebuie plasată în deschiderea pungii de colectare a urinei, astfel încît să fie acoperită și partea superioară a organelor genitale.


                

2. Partea mai lungă a pungii lipește-o de funduleț. Dacă e posibil folosește mănuși pentru a nu contamina punguța.


3. Pune atent scutecul și punguța în scutec deoarece în caz de eșec urina va curge în scutec sau în genere se va scurge în exterior   și va trebui s-o iei de la capăt.

 

 

4. Dacă în interval de două ore copilul nu a făcut pipi, punguța trebuie schimbată.


 5. Cînd urina a fost colectată, punguța de urină se leagă, pentru a împiedica scurgerea. În acest fel punga colectoare devine un recipient închis, sigilat și rezistent la apă.

 


 

Modalitate II

 

 

     Există cazuri cînd din diferite motive nu te-ai asigurat cu pungi urinare pediatrice sau le-ai utilizat pe toate și tot n-ai reușit să strîngi urina. În acest caz o altă modalitate de recoltare a urinei poate deveni un simplu săculeţ de polietilenă.

 

     Ia un săculeț nou de polietilenă cu torţi, taie torţile în aşa fel ca să-l poţi lega de picioruşe:


 


     La fel ţine copilul în poziţie verticală, în caz că este foarte micuţ şi nu poate sta decît pe poziţie orizontală atunci pune sacoşa sub funduleţ, în aşa fel încît în sacoşă va nimeri o cantitate oarecare de urină care îți va fi deajuns pentru analize:

 

                                         

    

     După procedură toarnă urina într-un vas steril.

 

     Fiecare mămică ştie cu aproximaţie intervalul de urinare al bebeluşului său, de aceea îmbracă sacoşa sau punga pentru recoltare cu 10 -15 min înainte de urinare, nu mai devreme, deoarece nu va avea răbdare să stea cu ceva între picioruşe. De obicei copiii fac pipi după masă sau după somn.

 

     Dacă la analiza precedentă s-a depistat infecție, atunci recoltarea următoare se recomandă să se facă direct în urocultor! 

 

Modalitate III

 

 

     Prinde jetul de urină direct în urocultor (recipientul steril pentru recoltare). Dar fii atentă să recoltezi doar urina de mijloc! În acest scop e cazul să lași copilul cu fundulețul goluț pe o plapumă protectoare de urină (dacă e micuț) și să te orientezi la ora sa probabilă de urinare. Roagă și soțul să te ajute deoarece va fi necesar unul să țină copilul, iar celălalt recipientul.

 

     Dacă copilul e mai mai măricel și nu va sta liniștit cît îl vei veghea, atunci mergeți la baie și cu ajutorul jetului de apă încearcă să-i stimulezi urinarea.Astfel nu vei risca să murdărești pătucul sau covorul.

 

 

 

Pregăteşte bebeluşul înaite de recoltarea urinei!

 

 

În ajun de analize nu-i da să mănînce sfeclă roşie, ardei sau mere roşii. Pot afecta culoarea urinei.

Nu-i da să bea mai mult decît de obicei, dacă primeşte tratament medicamentos sau pe bază de ierburi şi nu poate fi întrerupt anunţă medicul care îţi cere să dai analiza de urină.

Pregăteşte vasul pentru colectarea urinei, sterilizează-l cu aburi timp de 15 minute, sau cumpără vas de unică folosinţă, el merge atît pentru băieţei cît şi pentru fetiţe.

 

 

 

Cînd recoltezi urina?

 

 

      Urina se recoltează dimineaţa!!! (e de dorit să fie porţia din mijloc a urinei) Se duce la laborator nu mai tîrziu de 3 ore după recoltare. În caz că nu ai această posibilitate, păstrez-o în frigider (dar nu mai mult de 24 ore) şi nu la temperatura camerei, deoarece devine mai puţin valoroasă pentru analiză.

 

     După recoltarea urinei fă igiena copilului cu apă caldă şi săpun. Dacă ai fetiţă atunci e necesar să o speli cu apă călduţă care curge din faţă spre spate. Dacă e băieţel atunci cînd îi faci igiena trebuie să-i desfaci uşor capul penisului şi să-l speli (doar în cazul cînd penisul nu este bolnav).

 

 

 

Cum stimulezi urinarea?

 

 

     La sugar urinarea poți să o stimulezi prin reflexul Perez (mîngîie spatele micuțului de-a lungul coloanei vertebrale în timp ce este culcat pe burtică). În cazul nou născutului și bebelușului pînă la un an ar fi cazul să te orientezi spre ora probabilă de urinare: mulți copii urinează după somn, în timpul mesei sau imediat după aceasta.

 

     Ca să urineze mai repede ţine-l în baie lîngă robinetul deschis, la auzul apei vezica urinară se relaxează şi poţi primi mai repede rezultatul dorit. Sau, încearcă să mai masezi și cu mîina caldă partea de jos a burticii.

 

     Un alt truc ar fi să pui micuțul cu piciorușele în apă călduță.

 

 

Sfat

 

     Nu stoarce urina din scutec, deoarece soluţia din scutec care absoarbe urina o transformă în gel, iar asemenea urină nu ţi-o va primi nici un laborator.

 

     Nu recolta urina în oală, chiar dacă o sterilizezi cu aburi sau oricare alte soluţii chimice. Urina recoltată în aşa mod va conţine un număr mare de leucocite (celule albe), din această cauză există riscul ca analizele să nu fie corecte.

 

      E important ca orice metodă ai încerca, să vorbești cu el clar, să îi spui ce trebuie să facă și să îl recompensezi de fiecare dată cînd te ascultă, fie cu dulcele preferat sau doar prin cuvinte gen "bravo" și mimici mulțumite.


5 / 4 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
22757
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe