Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Otita. Durerea de ureche la copii

Acum pe site
mămici
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
Catre dl. Petru
17:01 | 16.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
close

Otita. Durerea de ureche la copii


     Considerată boala copilăriei otita este una dintre cele mai des întîlnite boli în această perioadă. Este o infecţie bacteriană a urechii, favorizată de obicei de o viroză respiratorie. Otita, netratată corect poate duce la complicaţii nedorite şi dificil de vindecat.

     Spaţiul din spatele timpanului, urechea medie, închide sistemul auditiv şi este gol în interior, iar secreţiile naturale formate aici sunt eliminate printr-un traseu intern numit trompa lui Eustachio. La copii, aceasta nu funcţionează foarte bine întotdeauna, probabil din cauza faptului ca nu este complet maturizat şi deci nu are rezistenţa necesară, iar secreţiile nu sunt eliminate în totalitate. În momentul în care apare o problemă la trompa lui Eustachio există riscul acumularii de lichid în spatele timpanului.
 
     Unii copii prezintă inflamaţii şi la nivelul urechilor în timpul majoritatii răcelilor, iar alţii niciodată. Otitele apar mai des în primii ani de viaţă, la această vîrstă existînd o uşoară inflamaţie a urechii în majoritatea răcelilor care poate însă să evolueze.
 
     Peste 70% dintre copii sufera cel putin o infectie a urechii medii inainte de a implini varsta de sase ani.


 
Cauzele otitei la vîrste mici     La sugar si copilul mic, trompa lui Eustachio are anumite particularităţi: este mai scurtă şi mai orizontală, este mai largă, ceea ce explică uşurinţa cu care microbii prezenţi în nazofaringe pot ajunge în urechea medie, infectînd-o. 
 
     Pe lîngã constituţia anatomică normală la vîrste mici şi alţi factori pot favoriza apariţia bolii:
 
- Prezenţa vegetaţiilor adenoide (aşa-zişii “polipi”)
- Alergiile
- Sinuzita
- Infecţiile faringiene
- Infecţiile virale
- Distrofia  
- Imunodeficienţele
- Malformaţiile (“gura de lup”)
- Frigurile


 
Otita medie


     Acest tip de otită afectează cel mai adesea urechea medie a piticului. Este produsă de către bacterii sau de către viruşi apărînd în general ca urmare a unei infecţii a tractului respirator superior. O banală gripă este suficientă pentru a declanşa durerea şi inflamaţia urechii. De cele mai multe ori, otita medie este o complicaţie a rinitei şi rinofaringitei. Infectarea urechii se realizează, în acest caz, prin trompa lui Eustachio - care asigură comunicarea dintre urechea medie şi nazofaringe. Timpanul devine astfel roşu şi bombat. În practica medicalã, s-a observat că există şi o predispoziţie legată de sex, otita medie întîlnindu-se mai des la băieţei, decît la fetiţe.
 

     Pînă la vîrsta de un an unul din 6 copii suferă de cel puţin un episod de otită medie. După această vîrstă, frecvenţa bolii scade mult.


      Cu toate că are aceleaşi efecte, totuşi semnele de boală în cazul otitei medii diferã în funcţie de vîrsta copilului.

     Cei mai neputincioşi în faţa durerii şi prezentării semnelor sunt sugarii. Pentru ei simptomatologia este nespecifică deoarece nu pot spune că îi dor urechile sau că nu mai aud bine. În schimb, ei devin agitaţi, ţipă şi plîng fără motiv, dorm mai prost, nu vor să mănînce, au scaune diareice şi fac febră.

 

      Uneori, copilaşul îţi poate sugera că-l deranjează urechile, arătînd spre ele, trăgîndu-le, frecîndu-şi capul de pernă sau chiar introducînd degeţelele sau alte obiecte străine. În timpul suptului, simptomele se pot accentua deoarece crează micuţului un disconfort mult mai mare.

 

     Este important ca, în toate cazurile în care sugarul sau copilul mic prezintă febră din cauze necunoscute, să fie prezentat medicului şi respectiv să-i fie consultată şi urechea medie printr-un examen ORL.

 
     La copilul mai mare, diagnosticarea este relativ mai simplă. El se va plînge de durere la nivelul urechii, spune cînd nu mai aude atît de bine şi cînd nu se simte bine din cauza febrei. În unele cazuri mult mai rare pot apărea ameţeli, zgomote, pocnituri în urechi şi o stare generală nesatisfăcătoare.

     Dacă tratamentul nu este început la timp, evoluţia bolii duce la apariţia secreţiilor purulente la nivelul urechii, scade febra, durerea şi se ameliorează starea generală. Dar, atenţie, acestea nu sunt motive de amînare a consultului medical, pentru că, netratată corespunzător, otita medie se poate croniciza şi poate duce la complicaţii serioase (hipoacuzie, surditate, meningite, abcese cerebrale, septicemii).


 
Tratarea otitei medii


     În foarte multe cazuri, tratamentul otitei sau infecţiei urechii medii presupune doar tratament ambulatoriu. Fiind o infecţie virală, poate fi tratată şi fără antibiotice, însă în unele cazuri, şi mai ales la copiii sub 2 ani, medicul poate prescrie astfel de medicamente din cauza complicaţiilor sau a simptomatologiei severe.
 
     Totuşi sunt încă mulţi pediatri care recomandă antibiotice de la primele semne ale infecţiei, dar există o parte a medicilor care a renunţat la prescrierea a astfel de medicamente în favoarea tratamentelor simptomatice şi aderînd la ele doar în cazul complicaţiilor. S-a demonstrat că impactul pe care antibioticele îl au în recuperare este minim, chiar şi la ameliorarea simptomelor. În general, medicul va prescrie calmante pentru reducerea durerii provocate de infecţie şi antipiretice pentru scăderea febrei. Acestea ar trebui să ajute copilul să se simtă mai bine şi să îşi revină, treptat, la forma de dinainte.

     În caz că vizita la medic la momentul acutizării infecţiei este imposibilă ai putea administra copilului picături în nas pentru a desfunda trompa lui Eustachio şi a elimina secreţiile acumulate în urechea medie. Pentru calmarea durerii, este indicată şi căldura locală (aşează pe urechea afectată un scutec uşor încălzit cu fierul de călcat, un prosop călduţ, etc.) De asemenea copilul trebuie să bea mai multe lichide şi i se va asigura o atmosferă umedă (aşează un vas cu apă caldă în cameră).
 
     Important este ca la primele semne de durere pe care le manifestă copilul la ureche sau oricare alte simptome enumerate mai devreme să îl duci la medic, pentru a-l putea consulta şi a pune diagnosticul corect.

 

 

 

Otita externă


   În comparaţie cu otita medie cea externă este reprezentată de inflamaţia conductului auditiv extern.Cel mai important simptom al acestei boli este durerea la nivelul urechii, care se accentuează atunci cînd pavilionul urechii este tracţionat sau cînd se apasă pe suprafaţa din faţă a conductului auditiv extern.
 
     Dacă copilul este mic, această manevră determină retragerea capului şi chiar plîns în dependenţă de capacitatea durerii. Copilul mai mare poate acuza, pe lîngă dureri, şi senzaţie de înfundare a urechii, de mîncărime (mai ales în otita cronică), impresie de corp străin în ureche, ba chiar şi o scădere a auzului (din cauza edemului şi secreţiilor acumulate).
 
     Această afecţiune de obicei nu afectează timpanul şi apare mai ales în condiţii de umiditate crescută, fiind foarte des întîlnită la copiii care practică înotul sau la copiii ce stau mult cu capul sub apă în timpul băiţei. Alte condiţii favorizante ale infecţiei sunt traumatismele locale survenite în timpul curăţării urechii cu beţişoare sau cu degetul, în cazul intrării unui corp străin în conductul auditiv extern sau după diferite dermatite.

 

 

 

Tratamentul otitei externe


     Spre deosebire de tratamentul folosit pentru otita medie, în cazul otitei externe este suficient un tratament local. Înainte de începerea acestui tratament, urechea (conductul auditiv extern) trebuie curăţată cu ajutorul unor beţişoare cu vată îmbibate în apă călduţă şi doar după această procedură se va picura soluţia indicată de medic.
 
     E foarte important să ştii cum să pui în mod corect picăturile în urechea copilului. Culcă piticul pe partea opusă urechii afectate şi tracţionează uşor pavilionul urechii în sus şi spre înapoi. După introducerea picăturilor, mai ţine copilul culcat aproximativ cinci minute.
 
     În primele zile de tratament, se poate lăsa, în conductul auditiv extern, un tampon de vată îmbibat puţin în soluţia respectivă. Tot în primele zile, poţi administra la recomandarea medicului calmante împotriva durerii. În perioada tratării, pînă la vindecare, se va evita contactul urechii afectate cu apa, ea trebuind curăţată după cum s-a descris mai sus. Şi în acest caz poţi aplica comprese calde pe zona urechii care vor ameliora durerea mai ales în primele zile de boalã.
 
     Tratamentul cu antibiotice, injectabil sau pe cale orală, este necesar doar dacă apare febra sau inflamarea ganglionilor din zona urechii.Ce poţi face pentru a diminua durerea?


     Deseori se întîmplă din diverse motive ca medicul să poată examina copilul decît după cîteva ore, însă durerea persistă? Cum să-ţi ajuţi odoraşul în asemenea caz? Trebuie să ştii că poziţia culcat agravează durerea, aşadar ţine copilul cu capul ridicat.  

 

     Căldura aplicată local (sticlă cu apă călduţă, prosop încălzit) îl poate ajuta, dar fii atentă să nu îi provoci arsuri. Paracetamolul - se administrează doar dacă temperatura este peste 38 grade şi ibuprofenul (ibufen) - uşurează în anumită măsură durerea.   

 

     În unele cazuri poţi descoperi dimineaţa pe pernă puroi, fără ca să se fi plîns copilul de dureri şi febră. Se întîmplă, deoarece timpanul poate să se perforeze foarte devreme în evoluţia unei otite, drenîndu-se un puroi subţire. Totuşi, de obicei acest proces are loc după ce puroiul s-a acumulat timp de cîteva zile, în care copilul a prezentat febră şi dureri. Timpanul se vindecă singur în cîteva zile şi nu necesită alte intervenţii. Indiferent de situaţie, dacă există scurgeri din urechea copilului, trebuie chemat imediat medicul. Pînă la sosirea acestuia, se curăţă puroiul din ureche cu puţină vată, se spală partea exterioră a urechii de puroi cu vată înmuiată în apă călduţă (Atenţie! Apa nu trebuie să intre în conductul ilitiv!) şi se pune un dop de vată în ureche ca să se absoarbă puroiul.
 
     În cazul secreţiilor purulente nu se vor mai pune nici un fel de picături în conductul auditiv extern. Acest lucru nu trebuie să te sperie prea tare, deoarece perforaţia timpanului nu va afecta auzul copilului şi se va vindeca foarte repede după tratarea otitei, în marea majoritate a cazurilor.


 

Cînd trebuie să apelezi la medic


Copilul nu poate dormi la cîteva zile de la o răceală.
Se trage în continuu de ureche.
Copilul vomită în mod repetat.
Febra şi starea de iritaţie persistă după două zile de tratament.
Copilul nu poate fi liniştit de nimeni.
Apare o zonă înroşită sau o umflătură în spatele urechii.
Copilul are un istoric de infecţii ale urechii.

 

 


Metode de prevenire a otitei:


• Protejează copilul de răceli - mai ales dacă e în primul an de viaţă. Cele mai multe infecţii ale urechii încep ca şi simple răceli.
• Alimentează la sîn - dacă ai copil pînă la vîrsta de un an. Anticorpii din laptele matern reduc rata de apariţie a otitelor.
• Evită fumul de ţigară - acesta duce la creşterea frecvenţei şi severităţii infecţiilor otice.
• Controlează alergiile - inflamaţia cauzată de alergii este un factor ce contribuie la infecţiile urechii.
• Acordă atenţie respiratului pe gură sau sforăitului - pot fi cauzate de polipi nazali (vegetaţii adenoide). Aceştia pot favoriza infecţiile urechii.
• Administrează vaccinul antipneumococic (PC) - previne infecţiile cu Streptococcus pneumoniae, cauza principală a infecţiilor urechii. Dacă nu eşti contra vaccinării să ştii că se administrează de obicei pînă la vîrsta de 2 ani.
• Dacă alimentezi micuţul cu biberonul, se recomandă menţinerea poziţiei sugarului la aproximativ 45 de grade faţă de orizontală, pentru a preveni afectarea urechii medii ca urmare a regurgitaţiei laptelui la nivelul faringelui şi al urechii medii.

 

 

 

Tratamente naturiste în cazul otitei

 

     Primele simptome ale otitei pot fi tratate şi acasă, fără tratamente medicamentoase costisitoare. Produsele naturiste precum ceapa, usturoiul, uleiul de măsline, oţetul sau uleiurile esenţiale îţi vin în ajutor în acest scop.

     Pentru cei mici, o metodă plăcută şi utilă pentru îndepărtarea durerilor este combinarea uleiului de măsline cu cel esenţial de lavandă, încălzit cîteva minute.

     Se răceşte şi se curăţă urechea cu un beţişor îmbibat în amestec. După prima folosire, uleiul se aruncă. Beţişoarele de ureche vor fi folosite delicat pentru aplicarea acestor tratamente.

     Pentru copiii foarte mici, doar o picătură de ulei esenţial de lavandă, în concentraţie mică, este suficientă pentru îndepărtarea durerii. După picurare, acoperă urechea cu un pahar, pentru ca întreaga presiune să ajungă la o valoare normală.


     Studii realizate de cercetătorii de la Spitalul Universitar din Reykjavik, Islanda, au arătat că şi uleiul esenţial de busuioc este eficient în tratarea otitelor acute la copii şi chiar pot ajuta mai bine decît antibioticele. Cînd apare durerea însoţită de mîncărimi, unge cu alifie de gălbenele urechea, apoi toarnă cu pipeta două-trei picături de ulei esenţial de busuioc.

5 / 5 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
44049
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe