Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: O alăptare corectă pentru un bebe sănătos!

Întrebări în centrul atenţiei
Răspunsuri: 1

Acum pe site
mămici
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
12:50 | 21.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
01:03 | 21.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
14:44 | 20.10.2017
Lili B s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.10.2017
close

O alăptare corectă pentru un bebe sănătos!

 

    Alăptarea este foarte importantă în viaţa fiecărei proaspete mămici. Succesul alimentaţiei la sîn depinde în mare parte de poziţionarea corectă a mamei şi a copilului, precum şi de prinderea corectă a sînului de către sugar.

     Pentru ca alăptarea bebelusului să se desfăşoare în condiţii satisfăcătoare, trebuie să fie poziţionat corect la sînul tău. Dacă acesta nu stă într-o poziţie corespunzătoare, el nu va putea apuca cum trebuie sfîrcurile, iar alăptarea va deveni chinuitoare atît pentru tine, cît şi pentru el.

 

     Trebuie să adopţi poziţia cea mai comodă şi pentru tine, poziţia relaxată stimulînd lactaţia şi secreţia de endorfine atît de benefice pentru o relaţie între mamă şi copil. Spatele şi braţul pe care ţii copilul trebuie să fie bine sprijinite! (oboseala inhibă reflexul de ejecţie al laptelui).


Reguli de poziţionare a copilului


- Capul şi corpul copilului trebuie să fie în linie dreaptă (urechea, umerii , şoldul să fie într-o linie, paralel cu corpul tău) deoarece sugarul nu poate să apuce sînul, să sugă sau să înghită dacă capul este răsucit.

 - Faţa copilului trebuie să privească sînul tău cu nasul în dreptul mamelonului.

- Corpul copilului trebuie să fie faţă în faţă cu corpul tău, uşor întors în afară, cît să privească spre faţa ta. Dacă îl întorci complet spre tine poate să alunece de la sîn.

- Fesele nou-născutului trebuie susţinute, sugarului mare i se susţine numai partea superioară a corpului. Dacă susţii fesele cu mîna de la acelaşi braţ pe care se află corpul copilului, trebuie să fii atentă deoarece capul poate fi împins prea departe spre cot.

- Cît mai aproape de mamă. Se recomandă cît mai mult din corpul copilului să atingă corpul tău.

- Se duce copilul la sîn nu sînul la copil!

 

     Primul supt este adesea dureros pentru mămică, mameloanele fiind încă destul de sensibile. E bine de ştiut faptul că, în timp ce alăptezi după naştere, poţi simţi contracţii uterine dureroase, ceea ce nu trebuie însă să te îngrijoreze, din contra: acestea sunt binevenite deoarece favorizează revenirea uterului la starea sa anterioară.

 


Susţinerea sînului 


     În perioada alăptării sînii tăi devin mari şi asta necesită susţinerea lor în timpul mesei. Ţinerea sînului permite susţinerea lui şi oferirea corectă sugarului a zonei areolare.

 

     De obicei se practică susţinerea sub formă de C (C-holder), U (U holder) sau V (V holder). Susţine-ţi sînul  sub formă de C (C-holder) sau U (U holder) -  policele deasupra (fără a apăsa prea tare) şi mai depărtat de areolă, iar restul degetelor susţinînd sînul, astfel faci posibil ca bebeluşul să ia cît mai mult din areolă în gură. În timpul suptului, pentru a evita rănile, se recomandă să susţii în continuare sînul.

     În mod normal, nu se mai recomandă susţinerea sînului sub formă de V, pentru că rişti să–ţi aşezi degetele prea aproape de mamelon şi copilul va prinde doar mamelonul.

     


 

Susţinerea sînului în condiţii speciale

  

      În cazul copilului prematur trebuie să susţii la alăptare atît bărbia copilului, cît şi sînul (poziţia  “Dancer”).

 
   Există cazuri cînd mamelonul este ombilicat sau retractat. Pentru aşa situaţii se recomandă susţinerea sînului sub formă de „sandwich” din poziţia C – policele şi restul degetelor se apropie în aşa fel încît areola devine ovală apoi cu degetele apasă spre peretele toracic, apăsînd mai mult cu policele pentru a ieşi mamelonul.

     În cazul nului mare, acesta trebuie susţinut cu două mîini.

 

 

Ataşarea copilului la sîn


     Poziţionarea corectă a copilului la sîn ("ataşarea") este extrem de importantă pentru alăptarea cu succes a copilului. După naştere moaşa îţi va arăta tehnica corectă a alăptării. Un copil care nu s-a ataşat bine are tendinţa să-ţi mestece mamelonul încercînd să tragă lapte. Aceasta poate duce la apariţia unor probleme cum ar fi rănirea mamelonului. De asemenea, copilul va suge o cantitate insuficientă de lapte.


  Un copil bine pozitionat va prinde în gura mamelonul, dar si cea mai mare parte a areolei.


     Mulţi copii au nevoie de ajutor pentru a învăţa cum să «se ataşeze» de sîn în mod corect, dar cu puţină răbdare şi perseverenţă vor reuşi. Poate îţi este mai uşor, la început, să sprijini copilul pe o pernă. Nu este necesar să apeşi sînul pentru a facilita respiraţia copilului. Nările lui sunt adaptate, astfel încît copilul poate suge şi respira în acelasi timp.
 


 
   Tehnici de ataşare corectă la sîn 

 

1. Înainte de a pune copilul la sîn este bine să freci mamelonul între degete, manevră care stimulează reflexul ocitocinic de ejecţie al laptelui şi cu un pic de lapte ungi mamelonul;

2. Mamelonul trebuie să fie  vis-a-vis de nasul copilului; 

3. Atinge buzele copilului cu mamelonul; 

4. Aşteaptă pînă  acesta deschide gura mare;

5. Apropie repede copilul de sîn (ţinîndu-l de umeri şi ceafă); 

6. Poziţionează buza de jos a copilului sub mamelon astfel încît bărbia să atingă sînul;

 7. Ai grijă ca copilul să cuprindă cît mai mult din areolă în gură (nu numai mamelonul) mai ales partea de jos, astfel că dacă se vede o parte din areolă, acesta să fie deasupra buzei superioare a copilului şi nu sub buza inferioară.


     Dacă copilul nu-şi deschide bine gura şi prinde doar mamelonul sau te doare în timpul suptului, trage bărbia în jos şi împinge copilul mai aproape de tine.

       Dacă în continuare te doare mamelonul (copilul nu prinde bine), întrerupe suptul şi   reaşează  copilul la sîn. Cînd scoţi mamelonul din gura copilului, bagă mai întîi un deget în gura copilului, iar cînd copilul prinde degetul scoate sînul; apoi unge cu lapte de mamă pe mamelon şi lasă sînul la aer pînă se usucă mamelonul.

  

Semne care arată că bebeluşul nu este aşezat corect:

 
Sfîrcurile sunt plate sau increţite la sfîrşitul alăptării.
Simţi durere la nivelul mamelonului şi la sfîrşitul alăptării.
Blocarea unui canal de lapte sau umflarea sînilor din cauza pompării insuficiente sau a alăptării.


Atentie!


     Dacă nu vrea să sugă la unele mese, nu forţa bebeluşul! Dacă nou-născutul a supt bine şi mult la una din mese, el poate totuşi "sări" peste masa următoare, preferînd să doarmă. Nu este deloc anormală o astfel de posibilitate şi nu trebuie să te îngrijoreze.

  


Poziţii de alăptare


     Sunt multe poziţii pentru alăptare pe care le poţi adopta. Este indicat să schimbi des poziţiile, pentru a goli sînul mai eficient.

 


 Poziţii clasice de alăptare


   Alăptare în poziţia culcat


     Această poziţie o poţi aplica noaptea, cînd poţi adormi împreună cu bebeluşul sau cînd eşti foarte obosită. Adesea este utilizată de femeile cărora li s-a făcut cezariană, dar şi epiziotomie. În această poziţie se stă culcată pe o parte cu capul pe o pernă, astfel încît să nu amorţească gîtul. Cotul va sta sub cap. Poţi ţine cîteva perne şi în dreptul spatelui tău pentru a preveni durerile de spate.

     Bebeluşul va sta faţă în faţă, de-a lungul corpului, cu gura exact în dreptul sfîrcului. Se pot folosi perne pentru sprijinul spatelui şi susţinerea în poziţie laterală a copilului. Pentru a nu amorţi mîna, aceasta poate susţine cu braţul perna. Mînuţa bebeluşului poate fi lăsată liberă pentru a putea atinge sînul, savurînd contactul cu acesta.


 

   Poziţia în şezut  (sau poziţia leagănului )


     Reieşind din titlu pentru aceast
ă poziţie trebuie să stai rezemată cu spatele drept, preferabil pe un scaun cu spătar şi mînere, cu o pernă pe genunchi pentru a ridica copilul la înălţimea sînului. Poţi să îţi ridici picioarele plasîndu-le pe un scăunel pentru mai mult confort.

     Capul copilului va fi adăpostit în încheietura cotului, cu faţa la sîn, astfel încît corpul lui să ajungă de-a lungul abdomenului tău (ca atunci cînd îl legeni). Este necesar să fie sprijinit corpul, altfel alăptatul va deveni foarte obositor, putînd să deformeze coloana sau sînii, duce la apariţia durerilor de picioare şi de gît.

 


   Poziţia leagănului încrucişat


      Pentru această poziţie de alăptat te pregăteşti în acelaşi mod precum pentru poziţia în şezut: stai cu spatele drept, preferabil pe un scaun confortabil cu spătar şi mînere. Aşează pe braţe cîteva perne simple sau perna pentru alăptare ca bebeluşul să ajungă la nivelul sînilor tăi. Poţi să îţi ţii picioarele pe o carte groasă sau un scăunel pentru mai mult confort.

     Diferenţa dintre cele două este dată de poziţia braţelor. Îl vei susţine pe bebeluş cu mîna opusă sînului cu care alăptezi. În felul acesta picioarele lui vor sta acum la îndoitura mîinii de la cot, iar antebraţul tău îi va traversa spatele şi capul lui va fi susţinut de palma ta.

     Mîna liberă o poţi folosi pentru a-ţi susţine sînul. Poziţia aceasta va permite să ai mai mult control şi este foarte bună pentru primele alăptări.

 


 Alte poziţii

 


   Poziţia "pe spate"


     Această poziţie constă în faptul că stai întinsă pe spate, iar copilul stă pe burta ta, paralel cu ea, capul în dreptul sînului.

 

     Poţi susţine copilul cu ambele mîini. Această poziţie este des utilizată în primele momente după naştere, dar şi în baie. 

 


   Poziţia sub braţ ("poşetă" sau
"minge de fotbal american")

   
     Această poziţie poate fi o bună opţiune dacă te recuperezi după o operaţie de cezariană, ai sînii mari, dacă ai canalele blocate, sînul este împietrit sau alăptezi doi copii odată.

     Tu vei sta tot în poziţie şezîndă, iar sub bebeluş poţi să pui o pernuţă. Ţine copilul pe lîngă tine, cu cotul îndoit, picioarele lui stînd pe lîngă şoldul tău, ca şi cum ai ţine o minge de fotbal american.

     Te-ar ajuta mult un scaun cu spătar şi mînere pe care să îţi ţii cotul. Cu mîna liberă susţine-i capul copilului şi îndreaptă-i faţa către sînul tău. Spatele copilului va fi susţinut de antebraţul tău. Poţi să îţi susţii sînul cu mîna liberă.


     După ce bebe creşte în lungime, nu vei mai putea alăpta din această poziţie pe scaun, din simplul motiv că bebe nu va mai încăpea. Atunci, ai următoarea variantă: bebe culcat pe o pernă pe pat, iar tu aplecată deasupra lui, ca în poza de mai jos:

 

 


   Alăptatul în picioare


     În cazul în care copilul e agitat, s-ar putea să ajute dacă mama plimbă puţin copilul în timpul suptului. Copilul se poate pune la sîn ca în poziţia şezîndă şi deseori bebeluşul va începe să sugă şi se va linişti. Pentru a nu obosi prea tare, este foarte folositoare o bucată de material în care poţi transporta copilul.
    

     Această poziţie este folositoare şi dacă mama este foarte voluminoasă.

 

 

Poziţii de alăptare pentru gemeni

 

 

 

Consecinţele unei poziţii proaste


- Dureri în ceafă, în partea de sus a spatelui, senzaţia de arsură între omoplaţi;

- Oboseală, un sentiment de descurajare, scăderea laptelui, copil nevos;

- Probleme legate de sîni: înfundarea canalelor (laptele curge greu), fisuri - dureri în partea de jos a spatelui, în zonele unde există cicatrice (cezariene, epiziotomice) din cauza că presiunea este dirijată spre punctele sensibile.


 


5 / 8 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
10729
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii (2) :
Elena
4.02.2016, 0:19

super sunt mamica tinara si nu prea am experienta iar ce am citit ma ajuta foarte mult niste sfaturi foarte bune pt mamicile tinere si fara experienta{#emotions_dlg.bravo_2}{#emotions_dlg.a_ok}

22.05.2012, 16:08

Multumesc mult!!!Voi tine neapart cont de sfaturile dv,..{#emotions_dlg.a_ok}

MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe