Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Naştere prin cezariană? Tot ce trebuie să ştii despre ea!

Acum pe site
mămici
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
Catre dl. Petru
17:01 | 16.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
close

Naştere prin cezariană? Tot ce trebuie să ştii despre ea!

     Naşterea este un proces natural care deseori nu poate decurge în mod normal (vaginal). În asemenea cazuri, dar şi în vederea eliminării riscurilor depistate anterior naşterii medicul va recurge la operaţia cezariană. Aceasta reprezintă o procedură chirurgicală prin care copilul se va naşte în urma inciziei (tăietură chirurgicală) abdomenului şi apoi a uterului.

 
Cezariana provine din latinescul "caeso utero" şi semnifică "uter taiat". 


     Totuşi în ziua de azi tot mai multe viitoare mămici iau decizia de a naşte printr-o operaţie cezariană în locul unei naşteri naturale, însă din motive preferenţiale şi nu strict medicale.

 


Cezariana pe etape


     O operaţie cezariană durează în general pînă la o oră, dar copilul este scos în primele 5-10 minute, restul minutelor fiind alocate inciziilor şi cusăturilor la nivelul uterului şi abdomenului. Înainte de efectuarea cezarienei, pacientei i se administrează anestezie. În majoritatea intervenţiilor anestezia este spinală (rahidiană) sau epidurală (peridurală), dar sunt cazuri speciale cînd este necesară anestezia generală.

     După ce medicul verifică efectul anesteziei, se face o incizie pe piele
de aproximativ 15 pînă la 20 cm. În majoritatea operaţiilor incizia se face orizontal, chiar deasupra liniei părului pubian, deoarece se vindecă mai uşor, arată mai bine şi provoacă mai puţină durere mamei.

 

Muşchii abdominali se întîlnesc în mijlocul burţii femeii. În mod normal, aceşti muşchi se separă uşor în timpul sarcinii.


     După asta o incizie de 10 – 12 cm este efectuată orizontal, pe segmentul inferior al uterului (de obicei similar cu incizia prin piele). În acest moment lichidul amniotic din jurul copilului ţîşneşte afară. Asistentele pot folosi un tub de aspirare pentru a colecta acest lichid.


     După intrarea în uter cu o tăietură puţin mai mare decît capul copilului, acesta este apucat cu grijă de cap sau funduleţ (în cazul poziţiei pelviene cu fundul în jos), iar moasa apasa pe uter şi copilul este eliberat prin incizia făcută.


Momentul în care corpul copilului părăseşte în întregime uterul în timpul cezarienei este consemnat drept ora efectivă a naşterii.

  


     De la prima incizie şi pînă la naştere nu trec, de regulă, mai mult de cinci minute. Cordonul ombilical este prins şi tăiat, iar copilul este dat asistentei sau medicului care se ocupa de nou-născuţi (neonatolog). Medicul elimină apoi placenta (trăgînd uşor cordonul prin incizie sau prin introducerea mîinii în uter), coase uterul, inspectează ovarele şi trompele, apoi pune la loc diferitele straturi de ţesuturi şi coase pielea.


Întreg procesul de coasere durează aproximativ o jumătate de oră sau puţin mai mult.

 


Probleme ce pot apărea din cauza cezarienei

 


     În ziua de azi cezariana este foarte utilizată, dar să nu uităm totuşi că este o intervenţie chirurgicală, şi ca majoritatea celor de acest gen poate duce la mari complicaţii. Acestea includ:

 

• Hemoragie puternică;

Cheaguri de sînge în jurul uterului sau în venele de la picioare sau plămîni;

Incapacitatea sîngelui de a se închega;

Afectarea vezicii urinare sau intestinelor;

Infecţii puternice ale uterului, rinichilor, plămînilor sau a altor organe interne deschise prin incizarea (tăietură chirurgicală) pielii;

Afectarea uterului care pe viitor poate duce la sarcini mult mai periculoase.


     Uterul este un organ mare, muscular, irigat de o cantitate imensă de sînge, de aceea orice incizie asupra lui poate duce la hemoragii puternice. Medicina modernă oferă medicamente şi cusături pentru a diminua acest aspect, dar unele femei au nevoie de transfuzie de sînge pe durata cezarienei (altele, în ocazii rare, au nevoie de histerectomie pentru a le salva viaţa).

 

     Multe femei care nasc prin cezariană trebuie să ia supliment de fier, deoarece pierderea de sînge pe durata cezarienei este de două ori mai mare decît în cazul naşterii vaginale. O parte din femei fac infecţii ale uterului şi trebuie să petreacă mai multe zile în spital sub antibiotice puternice.


     Un alt motiv pentru care mulţi specialişti consideră că naşterea vaginală este preferabilă cezarienei este acela că multe dintre femeile care au născut prima dată prin cezariană, necesită şi la a doua naştere tot cezariana.

 


Cînd este recomandată sau obligatorie operaţia cezariană?


 

- Se desprinde cordonul ombilical (cordonul ombilical iese afară din vagin şi strangulează astfel vasele de sînge care ajung la copil);

- Naştere prelungită, cînd femeia nu se poate dilata dincolo de un anumit punct;

- Placenta este prea aproape sau blochează complet cervixul (placenta previa);

- Copilul prea mare în raport cu bazinul mamei (disproporţia cefalo-pelvică);

- Copilul în pozitie pelviană (cu funduleţul în jos) sau transversală;

- Cordonul ombilical este încolăcit în jurul gîtului copilului;

- Sîngerare puternică vaginală datorită ruperii placentei;

- Scad bătăilor inimii fătului pentru mai multe minute;

- Diabetul mamei;

- Herpes genital;

- Preeclampsia;

- Etc.


     Tripleţii aproape întotdeauna necesită cezariana, pe cînd multe naşteri gemelare se pot face vaginal.Dar totuşi, aceasta nu înseamnă că restul sarcinilor se vor termina tot cu o cezariană, deoarece toţi copiii sunt diferiţi precum şi toate sarcinile sunt diferite.

 


Recuperarea după cezariană

 


     În general, după o cezariană trebuie sa stai în spital cel puţin 2-6 zile, în funcţie de cum organismul se recuperează, răspunsul la medicamente şi cît de repede reuşeşti să mergi pe picioare. Pentru a micşora durerea de la nivelul cicatricei ce persistă în primele zile de după naştere medicul prescrie medicamente antialgice (contra durerii).


     Pentru o recuperare mai rapidă după o operaţie fără complicaţii se recomandă să începi să faci mişcare deja după 12 ore. Pentru început în pat şi apoi încetişor şi în picioare.


     În primele 24 de ore, se mai recomandă şi exerciţii de respiraţie pentru a extinde plămînii şi a-i goli de fluidele acumulate în urma anesteziei.

 

     Este important să urinezi în mod regulat. Vezica plină va îngreuna sarcina uterului de a sta contractat şi va pune presiune asupra inciziei. Pînă la externare trebuie să ai şi un tranzit intestinal normal şi să elimini gaze. Dacă sunt reţinute gazele, nu este un semn bun postoperator.

 

Sfat


Presează uşor cu mîna zona inciziei atunci cînd strănuţi, tuşeşti sau rîzi cu poftă.          

 

     Firele interne folosite la coaserea inciziei se vor resorbi dizolvîndu-se natural, iar cele externe vor putea fi îndepărtate la aproximativ o săptămînă de la operaţie. Multe femei se recuperează surprinzător de repede şi părăsesc spitalul în cîteva zile.


     Atît în spital cît şi după externare nu trebuie să-ţi forţezi muşchii abdomenului. Se recomandă să mergi cu atenţie, să te întinzi foarte uşor şi să nu ridici greutăţi (nu mai mult de 5-6 kg). Poţi avea nevoie de ajutor şi la urcarea sau coborîrea scărilor. Şofatul trebuie evitat pentru cîteva săptămîni.


     Uterul revine la forma iniţială în circa 6 săptămîni, şi din acest moment, dacă recuperarea fizică este completă după spusele medicului, poţi reveni la activitatea zilnică normală.

 


Cum se îngrijeşte cicatricea?

 


     După naşterea prin cezariană cicatricea rămasă necesită o îngrijire specială. Zona respectivă trebuie ferită de apă atîta timp cît medicul consider necesar. După ce ţi se scot firele externe, vei avea un pansament de protecţie peste incizie. După ce şi acesta este îndepărtat, e bine să nu pui peste cicatrice unguente, creme, uleiuri, nimic pînă cînd nu este vindecată sută la sută.


     Hainele purtate trebuie să fie comode şi să nu apese zona operată. Nu se recomandă efortul fizic pentru o perioadă de 6-8 săptămîni pentru a nu risca ruperea operaţiei.

 


Cînd şi cum copilul poate fi alăptat?

 


     De îndată ce efectele anesteziei trec, bebeluşul poate fi hrănit deja la sîn. Dar din cauza că naşterea nu s-a produs pe cale naturală şi din cauza influenţei anesteziei - lactaţia poate apărea mai tîrziu. Dar nu este o regula. Sunt mămici care nu s-au confruntat cu o astfel de problemă.


     Totuşi, pînă te obişnuieşti vei avea nevoie de ajutor de la o asistentă sau chiar de la soţul sau partenerul tău – roagă-i să te ridice uşor şi să te ajute să îl ţii în braţe pe cel mic.


     Dacă începi să alăptezi de curînd după momentul naşterii poţi s-o faci stînd în laterală sau folosind alte tehnici, astfel încît să nu exerciţi presiune asupra inciziei. Durerea şi starea de slăbiciune pot transforma alăptarea într-o adevărată provocare timp de cîteva zile după operaţie.

 


Cînd apelezi la medic?

 


     Medicul trebuie apelat dacă apar semnele unei infecţii, inclusiv:


• căldură, roşeaţă sau umflături la locul inciziei; 

dureri abdominale puternice; 

scurgeri provenite din zona inciziei, agravarea sau apariţia bruscă a durerii; 

febră (chiar dacă incizia nu este afectată).

 

5 / 7 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
21164
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii (6) :
Elena
2.08.2017, 11:29

Cum pot face  legatura cu  medicu  ginicolg numar de contact

Angela
20.03.2017, 15:28

Oficial - Nu!  In realitate - dupa posibilitate "se multumeste"

27.02.2015, 15:45

Pentru persoanele asigurate cezareana se plateste sau nu??

25.06.2013, 8:51

Cristina Cozma. Daca prima nastere a fost prin cezariana, atunci urmatoarea la fel se recomanda sa se faca prin aceasta metoda. Este posibila si nasterea naturala, insa aceasta se poate dovedi dificila si nu este recomandata femeilor ce au muschii uterini slabiti ca urmare a operatiilor si a procesului de cicatrizare ulterior. Chiar daca au trecut 5 ani totusi inca persista un risc foarte mare ca in cazul nasterii naturale incizia (taietura) de la prima nastere sa se desprinda si sa creeze probleme grave atit mamicii cit si fatului. 

 

Violeta Goncear. In prealabil se recomanda 2 nasteri prin cezariana. Insa sunt multe cazuri cind femeile au nascut prin aceasta modalitate si 3 sau 4 copii. Totusi, in cazul celui de-al 4 sau al 5 copil riscurile sunt foarte mari. In mare parte depinde de starea de sanatate a femeii, cit de bine se prinde uterul dupa operatia precedenta si cum este dusa sarcina. Anestezia generala poate afecta intr-o oarecare masura organismul si anume sistemul nervos si imunitatea, dar asta e discutabil pentru fiacare persoana in parte. Nu exista inca asa studii care ar dovedi ca anestezia scurteaza viata.

 

24.06.2013, 23:37

buna ziua, as dori sa aflu cite nasteri prin cezariana recomanda medicina..?? si fiecare anestezie, citi ani iti eau din viata..........merssi

6.04.2013, 18:23

buna,se poate va rog mai multa informatie despre cea de a doua operatie cezariana,adica eu am deja un la actic,si acum sunt iarasi insarcinata medicii categoric interzic nasterea naturala,de ce???prima afoat pozitia pelviana a bebelui,sunt deja 5 ani de atunci,care sunt riscurile cum se face si tot asa ,va rog mult sunt cam stresata din cauza asta,multumesc anticipat

MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe