Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Minciuna în viaţa adolescentului tău

Acum pe site
mămici
M Diana a pus întrebarea Catre domnul medic
23:38 | 17.10.2017
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre domnul medic
23:38 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
close

Minciuna în viaţa adolescentului tău

 

     Nevoia de libertate şi intimitate îi determină deseori pe adolescenţi să mintă aproape în legătură cu orice, chiar dacă este vorba, adesea, despre lucruri nevinovate. Cu toate acestea, lucrurile îţi pot scăpa de sub control, mai ales atunci cînd copilul tău se află sub influenţa unui anturaj nefavorabil. Printre primele semne care trebuie să îţi dea de înţeles că adolescentul tău te minte, sunt cîteva dintre cele mai utilizate fraze prin care aceştia încearcă să îţi ascundă diverse lucruri: “Am uitat”, “Nu ştiam că vorbeşti serios”, “Nu credeam că o să te superi”, “Nu a fost vina mea”, “A fost un accident”.


     Cu toate că adolescentul va găsi oportunităţi pentru a te minţi, este important să îi explici faptul că minciunile îl pot costa destul de mult, atunci cînd este vorba despre lucruri mai serioase, ca probleme în anturaj, prieteni, situaţia şcolară etc.


     Iată cîteva lucruri pe care poţi să le faci pentru a preveni minciunile la adolescent:

 


Explică-i riscurile


    

Explică-i adolescentului tău că, mai devreme sau mai tîrziu, orice minciună va ieşi la suprafaţă şi îl poate costa destul de mult. În primul rînd, minciunile îi rănesc pe cei din jur, fie că este vorba despre familie sau prieteni. Se risipeşte încrederea persoanelor respective în el care mai tîrziu va fi foarte greu de recuperat, dacă încă va fi posibil. O minciună implică o altă şi o altă minciună, pînă cînd şirul va fi atît de lung încît adevărul se va afla. Minciunile îl pot determina să piardă controlul asupra situaţiei - va trebui să fie mereu atent la ceea ce spune sau cum se comportă, pentru a nu se da de gol. Mai mult, lucrurile pe care le ascunde de tine îi pot aduce mai tîrziu probleme pe care, datorită lipsei de experienţă, nu va şti cum să le rezolve.


     Încearcă să găseşti un moment potrivit în care să aduci toate acestea în discuţie. Adoptă un ton prietenos şi nu începe cu acuze, ci oferă-i sfaturi de care să ţină cont mai tîrziu.

 


Fii flexibilă


     Adolescentul are nevoie de libertate şi va face tot posibilul pentru a obţine lucrurile pe care şi le doreşte. Deşi nu prea îţi place faptul că adolescentul tău vrea să iasă în oraş pînă la ore tîrzii, să iasă prin cluburi sau să plece la munte cu prietenii, dacă alegi strict să-i interzici toate acestea, atunci sunt şanse mari să te mintă şi să-şi facă de cap.


     Asta nu înseamnă însă că trebuie să-l laşi liber să facă ce vrea, orice se poate negocia. Încercaţi să găsiţi un compromis pentru dorinţele sale, astfel încît împreună să simţiţi că aţi cîştigat ceva din situaţia respectivă.

 


Respectă opinia adolescentului


     Adolescentul tău îţi cere în mod constant să nu îl mai tratezi ca pe un copil; încearcă să îi respecţi punctul de vedere şi să-l asculţi în mod eficient. Acordă-i respectul pe care îl merită, chiar dacă în cele din urmă vor exista şi lucruri pe care i le vei refuza.


     Apelează la logica şi explică-i raţionamentul deciziilor tale, pentru a cîştiga credibilitate în faţa acestuia. De asemenea, oferă-i posibilitatea de a aduce propriile argumente; ia decizii în favoarea adolescentului, dacă raţionamentul pe care ţi l-a adus a reuşit să te convingă.

 

      Nu în ultimul rînd, nu uita saă îi arăţi acestuia faptul că beneficiază de încrederea ta, mai ales dacă adolescentul a avut pînă atunci un comportament iresponsabil.

 


Lasă-l să-ţi cîştige încrederea


     Orice lucru măreţ se face cu paşi mici; explică-i adolescentului că încrederea ta trebuie cîştigată. Oferă-i responsabilităţi şi observă cum se comportă în diferite situaţii. De asemenea, poţi vedea dacă într-adevăr ascultă de compromisurile stabilite între voi sau de regulile impuse de tine. De exemplu, dacă vrea să iasă în oraş, stabiliţi o oră la care ar trebui să se întoarcă. Responsabilitatea sa este să respecte acea oră, în caz contrar, va pierde din încrederea ta şi din libertatea pe care încerci să i-o acorzi. Cu cît începe să îţi cîştige încrederea, cu atît îi poţi oferi responsabilităţi şi libertate pe măsură.


 

5 / 2 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
3194
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe