Citeşte: Miliaria sau alergia la căldură la copii

Acum pe site
mămici
kilograme in plus
14:38 | 20.09.2017
Ioana Stirbu a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
13:52 | 20.09.2017
Vaccinarea. Pro sau contra?
16:12 | 19.09.2017
L G şi cimpul mariana acum prietenesc
13:34 | 19.09.2017
L G a dat un răspuns la întrebarea Lapa de sare
13:08 | 19.09.2017
S M a pus întrebarea Cade părul
16:47 | 18.09.2017
kilograme in plus
14:38 | 20.09.2017
Ioana Stirbu a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
13:52 | 20.09.2017
L G a dat un răspuns la întrebarea Lapa de sare
13:08 | 19.09.2017
S M a pus întrebarea Cade părul
16:47 | 18.09.2017
L G a dat un răspuns la întrebarea Amigdalite
16:00 | 18.09.2017
L G a pus întrebarea Amigdalite
10:14 | 18.09.2017
close

Miliaria sau alergia la căldură la copii

 

     Deseori copiii cît şi adulţii se confruntă vara cu o alergie odioasă provocată de căldură. Această alergie se mai numeşte şi miliaria şi apare cel mai frecvent printre copiii mici, în special printre bebeluşi şi nou născuţi. Ea poate surveni atît în sezonul călduros, cît şi în cel geros, cînd părinţii îmbracă prea gros copiii. Însă cele mai multe cazuri apar vara. Pentru evitarea iritaţiei provocate de căldură copiii trebuie îmbrăcaţi la fel de gros sau subţire ca adulţii.

     În plus, materialele trebuie să fie 100% naturale, iar expunerea la căldură să se facă treptat şi să se respecte toate regulile de protecţie!

 

Ce este miliaria? 

     Miliaria sau alergia la căldură este o erupţie sub forma unor pete mici roşii, localizate în principal pe faţă, gît şi trunchi. Motivul care conduce la apariţia acestei boli este transpiraţia care se acumulează la nivelul glandelor sudoripare blocînd canalele de eliminare.  


     Glandele sudoripare ale copiilor mici sunt insuficient dezvoltate şi considerate imature. Porii acestor glande se blochează sau se inflamează şi determină înroşirea pielii şi disconfortul. Pot să apară mici umflături de culoare roz sau pustule care conţin apă. Acestea sunt considerate erupţii cutanate sau reacţii alergice la căldură.

 

Cauzele alergiei la căldură

     Expunerea directă şi pe o perioadă mai îndelungată a pielii la o sursă de căldură determină apariţia iritaţiilor. Principala cauză a miliariei este îmbrăcarea necorespunzătoare a copilului. Fie este îmbrăcat prea gros, fie cu hăinuţe din materiale nepotrivite. Totuşi alegia poate să apară la orice copil pe vreme foarte călduroasă. Mai ales pe timp de vară, copilul trebuie îmbrăcat la fel ca şi adultul, pentru a se simţi confortabil. Dacă ţie, ca părinte, ţi-e cald, atunci cu siguranţă că şi micuţului tău îi este la fel. Chiar dacă mînuţele şi picioruşele copilului tău sunt reci, asta nu înseamnă că-i este frig şi că trebuie îmbrăcat mai gros, ci că sîngele este preponderent îndreptat spre stomac, contribuind la digestie.

 

     Miliaria este frecventă în primele săptămîni de viaţă. Ea apare mai frecvent în zonele cu vreme călduroasă şi umedă, dar poate apărea şi în alte zone. Şi copiii mai mari pot suferi de alergie la căldură şi se manifestă în acelaşi mod.


Simptomele alergiei la căldură

 

    Alergia la căldură se manifestă pe piele sub forma unor pete sau a unor mici ridicături. Simptomele alergiei se împart în 2 categorii corespunzătoare celor 2 tipuri de miliarie.

 • Miliaria cristalină, sudamină – vezicule albe, mici care apar în special pe trunchi şi dispar destul de repede;

 • Miliaria rubră – are aproximativ aceleaşi caracteristici ca prima, numai că veziculele sunt înconjurate de un halou eritematos sau sunt roşiatice.


     În ambele tipuri de alergie, miliaria apare în zone delimitate de piele, în special acolo unde există fricţiuni cauzate de haine. Capul, fruntea, pliurile corpului, mîinile, pieptul şi picioarele sunt zonele cele mai afectate.

     Copiii se plîng adesea de mîncărimi sau de o senzaţie înţepătoare. La bebeluşi sunt luate în calcul doar simptomele vizibile, pentru că ei nu pot descrie ceea ce simt.

     Erupţiile cutanate de căldură pot fi confundate cu infecţiile foliculilor de păr (foliculita), însă dacă te uiţi cu atenţie la iritaţiile provocate de căldură cu o lupă vei observa că nu au la bază un fir de păr infectat.

     Alergia la căldură poate fi diagnosticată pe baza aspectului clinic şi nu necesită de obicei îngrijire medicală. Totuşi, dacă nu dispare după 3 sau 4 zile sau dacă se înrăutăţeşte, apărînd şi febra trebuie solicitat medicul.

     În cazul apariţiei unei erupţii la copil sau la adult trebuie căutate semnele de infecţie:

- durere care se accentuează, inflamare, roşeaţă sau căldură în jurul zonei afectate
- dungi roşii care pornesc din zona afectată
- eliminarea de puroi din zona respectivă
- noduli limfatici inflamaţi în zona gîtului, în axila şi în zona diafragmului
- febră de 37.8 grade C sau mai mare, sau frisoane, pentru care nu se cunoaşte cauza.

     Dacă apar oricare dintre aceste simptome adresează-te medicului.

 

Tratamentul miliariei


     Miliaria  sau alergia la căldură nu necesită niciun fel de tratament şi nici internare medicală. Tot ce trebuie să faci este să protejezi copilul de căldura excesivă, să-i faci baie ori de cîte ori situaţia o cere, dar nu mai puţin de o dată pe zi, şi să nu-i acoperi pielea cu diferite creme sau loţiuni care nu fac decît să-i agraveze simptomele. Aşadar, duşul sau baia nu ar trebui să lipsească din ritualul zilnic al fiecăruia dintre noi.

 

 Sfaturi utile pentru a preveni apariţia miliariei

 

     Pentru a evita apariţia infecţiilor pe porţiunile cu alergie, poţi:

 

eviţi soarele şi căldura exagerată;

îmbraci copilul cu haine lejere din bumbac;
menţii pielea rece şi uscată;

păstrezi temperatura în cameră la 25 de grade;
aplici pudră de talc pe porţiunile respective.

 

     De cele mai multe ori această alergie se vindecă singură. Totuşi pentru a îndepărta simptomele supărătoare se recomandă:


uscarea zonelor afectate fără a folosi un prosop, doar ventilaţia aerului;
răcirea zonelor afectate folosind prosoape umede, reci (fără fricţionare) sau o baie rece;

dacă pielea copilului este uşor iritabilă la atingere, la îndrumarea medicului se poate folosi o loţiune cu hidrocortizon, care este antialergică;
evitarea altor loţiuni sau creme pentru că pot irita şi mai mult pielea.

 

    Pentru ameliorarea simptomelor de mîncărime sunt recomandate şi băile cu plante medicinale, cum ar fi brusture, nalbă sau tătăneasă. 

 

     Erupţia cutanată provocată de alergia la căldură dispare în 2-3 zile. După dispariţia ei este indicat să expui treptat copilul la căldură pentru a permite pielii să se adapteze progresiv termperaturilor mari. În acest fel se evită erupţiile viitoare.

     Dacă iritaţia este severă, manifestă secreţii sau başicuţe din care iese lichid gălbui este posibil să existe şi o infecţie secundară. Este important să mergi la medic pentru prescrierea unui tratament adecvat.

 

5 / 2 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
34421
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii (2) :
Dana
22.07.2016, 14:10

Are nevoie daca copilu se scarpina si le rupe???o sami esi din minti se tin tote una  dupa alta

ana
4.08.2012, 12:01

Foarte buna informatie

MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe