Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Măcieşul. Reţeta sănătăţii

Acum pe site
mămici
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
Catre dl. Petru
17:01 | 16.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
close

Măcieşul. Reţeta sănătăţii

 

     Ştii oare ce protejează de răceală mai bine decît orice complex de vitamine? Desigur, infuzia de măcieş! Şi este perfect răcoritoare şi dă putere - foarte utilă pe timpul de "hibernare" (toamnă - iarnă).

     Meritele sale – prezintă „recordul” absolut după cantitatea de vitamina C (acid ascorbic). Doar cîteva boabe uscate de măcieş - şi corpul e asigurat cu vitamina C pentru întreaga zi! Dar această vitamină este necesară nu doar pentru protecţia de infecţii. Ea scade tensiunea arterială ridicată, normalizează metabolismul, ajută la absorbţia fierului. În plus, acidul ascorbic este un antioxidant. Protejează celulele de la excesul de radicali liberi care se formează în organism sub influenţa oxigenului.

     Comparativ cu alte pomuşoare măcieşul este primul şi după cantitatea de caroten. Această substanţă apropiată vitaminei A păstrează vederea şi întăreşte sistemul imunitar. Şi încă, precum şi vitamina C, carotenul este un puternic antioxidant.
 
      În apărarea organismului participă încă un component al măcieşului - flavonoizii. În plus, aceşti compuşi activi îmbunătăţesc starea vaselor sangvine şi lucrul inimii.

     Sursă dătătoare de viaţă. Pentru a face o infuzie măcieş, toarnă 1 lingură de fructe uscate tocate mărunt într-un pahar cu apă fierbinte şi fierbe timp de 10 minute sub capac. Se bea doar după păstrarea pentru perioada de o zi.

     Gravidele şi tinerele mame trebuie să bea cîte 1-2 căni de infuzie de măcieş pe zi, iar copiii de la 1 la 4 ani - 1/4 de cană de 1-2 ori pe zi. Bebeluşii pot primi de la 4 luni cîte 5-10 ml, iar la un an pînă la 100 ml.


     20 g de măcieş uscat conţin două norme zilnic necesare de vitamina C şi flavonoide, şi aproape cu 20% completează necesarul zilnic de vitamina A la adulţi.

     Măcieşul îţi oferă nu doar vitaminele atît de necesare (E, B1, B2, PP, K), dar şi alte componente utile, precum: fosfor, fier, magneziu, calciu, cupru, zinc. Din această listă de beneficii oferite de pomuşoarele acestei plante o atenţie deosebită merită elementele "hematopoietice" - fierul şi cuprul. Fierul ajută la formarea hemoglobinei şi cupru - maturizarea celulelor roşii din sînge.

 
     Pomuşoarele acrişoare de măcieş sunt bogate şi în substanţe care conțin acid tanic - tanin. Acestea reduc inflamaţia şi luptă cu microbii din tractul gastro-intestinal. La funcţionarea sistemului digestiv ajută şi alte componente ale măcieşului - fibrele alimentare, cum ar fi pectina. Ele, precum buretele, absorb şi elimină metalele toxice şi bacteriile dăunătoare.

     Măcieşul uscat este mult mai valoros decît cel proaspăt rupt de pe crenguţe. El conţine de două ori mai multe substanţe nutritive benefice şi în acelaşi timp şi calorii.

    
Cele mai sănătoase şi mai gustoase pomuşoare sunt ale măcieşului sălbatic maro. Fructele sunt de culoare oranj-roşietice, rotunde sau uşor alungite, suculente, dulce-acrişoare la gust.
    


Băuturi din măcieş

     Infuzie de măceş (uscat): 100g de pomuşoare uscate, 1 litru de apă, 5-10g de zahăr sau miere. Fructele se strivesc şi se elimină firele fructului ce se separă, restul se fierbe cu apă într-un vas acoperit pentru 5-7 minute, se lasă timp de 2-3 ore şi se filtrează prin 3 straturi de tifon. Pentru a îmbunătăţi gustul se poate de mai adăugat zahăr sau miere.

     Infuzie din pomuşoare proaspete de măceş: 2 pahare de apă, 10 g de fructe proaspete. Fructele se curăţă de seminţe şi firişoare, se spală, se acoperă cu apă clocotită, se lasă timp de 2-3 ore, se strecoară prin tifon în 2 straturi.

     Sirop din măcieş: 1 kg de măcieş, 1 kg zahăr, 6 pahare de apă. Fructe proaspete, separate de seminţe, se spală în apă rece, apoi se curăţă de firişoare şi se striveşte într-o maşină de tocat. Se acoperă cu apă şi se fierbe timp de 10 minute, se adaugă zahăr şi se continuă de fiert pentru 15-20 minute. Se strecoară printr-o sită şi se toarnă în sticle.
 

 


Ceaiul din măcieş pentru copii

     Ceaiul se prepară fără încălzire – peste pomuşoarele de măcieş se toarnă apă fiartă şi se lasă de la 20-30 minute la 6-8 ore. Cel mai bine este să se păstreze într-un termos. Acest ceai poate fi îndulcit cu zahăr, miere (de la 3 ani), gem – în dependenţă de vîrsta copilului. De asemenea, poţi adăuga în ceai lămîie (după 3 ani, dacă copilul nu are nici o problemă cu tractul digestiv).


Infuzie de măcieş pentru copii


     Infuzia preparată din pomuşoarele de măcieş este desemnată pentru o varietate de boli al căror tratament necesită o consolidare a imunităţii. Pentru tratamentul de hipovitaminoză cu vitaminele E şi S, nefrită, ulcer, boli hepatice acute şi cronice şi ateroscoleroza. Dar! Doza acestei infuzii trebuie recomandată doar de un medic!

     Infuzia se face prin încălzire într-o baie de apă timp de 15 minute. Într-un borcan de sticlă, se toarnă 2 linguri de măcieş zdrobit şi 2 căni de apă clocotită. Pune borcanul într-un castron cu apă ce fierbe. După 15 minute scoate borcanul şi răceşte-l la temperatura camerei timp de 45-60 de minute. Stoarce prin tifon.

     Infuziile, jeleurile, gemul, ceaiurile de măcieş sunt foarte utile şi mai ales pentru copii. Chiar şi utilizarea lor constantă şi cu mici întreruperi, dă rezultate vizibile: creşterea rezistenţei la boli şi a performanţei.


 

5 / 5 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
28827
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii (10) :
28.03.2015, 17:52

Imi place mult acest ceai,mai ales ca stiu cite benefici are.il consumam intreaga familie cu placere.

Vlad
14.03.2015, 14:11

În timp ce fierbem ceaiul,  vitamina C nu se distruge?

Din câte știu,  vitamina C se distruge la fierbere.

9uj
1.04.2014, 19:34

super{#emotions_dlg.bravo_2}{#emotions_dlg.a_ok}

Natali
6.02.2014, 20:37

superrrrrrr!!!!{#emotions_dlg.bravo_2}

ion sirbu
2.02.2013, 20:26

il beau de mic copil.si ma bucur de veata,multumesc naturii de aceaste pomusoare.fiti sanatosi!!!!!!!

13.08.2012, 11:49

Spuneti-mi va rog de ce infuzia de maces trebuie pastrata o zi si apoi sa o dam copiilor?

18.01.2012, 22:10

chiar azi mama mea a procurat macies{#emotions_dlg.a_plain111} si intamplator am dat de articolul acesta,,,multumesc moolt pt. informatie nam stiut ca se poate de baut acest ceai in timpul sarcinii{#emotions_dlg.a_ok}si mai ales are atitea componente{#emotions_dlg.bigeyes_2_blue8}

22.12.2011, 10:33

{#emotions_dlg.a_ok}super!! chiar cind eram mica beeam mult macies acasa,e foarte bun!!! Chiar bine ca mia-ti adus aminte ,ii spun lui taticu numaidecit sa-mi trimata!!!!{#emotions_dlg.r_champion}{#emotions_dlg.nice_day_cut} mersi!

nataly
21.11.2011, 15:50

super articol, multumesk mult!!!!

28.10.2011, 11:04

Foarte folositor articol, mersi mult!

MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe