Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Învață să eviți situațiile de conflict în familie!

Acum pe site
mămici
Ana Sirbu s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 23.10.2017
lewis Annie a adăugat un comentariu la video Eliminarea varicelor în mod chirurgical (Ru)
05:50 | 23.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Ana Sirbu s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 23.10.2017
lewis Annie a adăugat un comentariu la video Eliminarea varicelor în mod chirurgical (Ru)
05:50 | 23.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
close

Învață să eviți situațiile de conflict în familie!

 

     Se spune că secretul trăiniciei unei relații de familie este lipsa certurilor sau numărul lor foarte mic -  FALS. Secretul unei relații profunde și calitative constă, în realitate, în cît de mult ești dispus să te implici în conflict pentru a-l rezolva.


     Ca și fiecare cuplu, la sigur, v-ați îndrăgostit și căsătorit din simplul motiv că vă puteți citi gîndurile și vă înțelegeți din priviri. Indiferent de cît de bine vă înțelegeți la început oricum apar momente care vă pun la încercare. Și iată că apar conflictele! Pe unde mai puțin, pe unde mai mult conflictul și consecințele sale îți pot afecta la maxim echilibrul și atmosfera din familie. Bunăstarea relației de cuplu este la direct influențată de capacitatea ta și a partenerului de a regula situațiile de conflict. 

 

 

Și totuși de ce apar conflictele în familie?

 

     Chear dacă sunteți suflete pereche, în viața de cuplu ve-ți trece, la un moment dat, prin situații conflictuale. Pentru a le evita, sau, în ultimă instanță, pentru a le ameliora, încearcă să depistezi și corectezi cauzele ce le stîrnesc:

 

- Personalități diferite cu diferite ideologii de aplanare a conflictului învățate încă de la părinți.


- Lipsa de încredere. Încrederea reprezintă o trăsătură de bază pe care orice relație amoroasă trebuie să o îndeplinească în scopul de a funcționa. Discută și clarifică deschis și calm cu partenerul în legătură cu sentimentele care vă unesc, în legatură cu eventualele bănuieli avute. 


 Sfaturi


- Nu întîrzia, iar dacă o faci totuși, anunță din timp că nu vei ajunge la timp!
- Ține-te întotdeauna de cuvînt și dacă ai promis că ve-i suna atunci fă-o!
- Nu minți, nici măcar nevinovat (nici pe partener, nici pe ceilalți)!
- Fii deschisă, chiar și atunci cînd aveți o discuție în contradictoriu!
- Fii receptivă atunci cînd vine vorba despre sentimentele celui de lîngă tine!
- Fii o bună ascultătoare!
- Nu aduce în discuție probleme mai vechi!
- Nu lăsa gelozia să distrugă încrederea și afecțiunea!

 

- Incapacitatea de a ceda. În fiecare situație de conflict trebuie să fie un inițiator de a face primul pas spre atenuare. Dacă ambii prin mîndria de sine nu vă permiteți să faceți un pas în întîmpinare, atunci dragostea voastră va fi mereu umbrită de certuri.


- Interese diferite. De cele mai dese ori diferitele interese nu doar pot crea motive de conflict, dar pot și stabili o barieră imensă între voi. Sigur, că situații sunt diferite și nu rare ori posibilitățile și mediul pot dispersa pe laturi diferite interesele ce altădată păreau comune. Totuși, inteligența și atîrnarea adecvată biruie și acest obstacol! Discută și implică-te cu  sfaturi, fii cointeresată de planurile sale și dezvoltă-te personal!


- Banii. În multe cupluri, banii reprezintă o problemă reală, una de care se lovesc zilnic, presantă și greu de soluționat. 

 

 Sfat


      Alcătuiți împreună o listă cu cele mai importante obiective (cheltuieli) care trebuie atinse în viitorul apropiat, și evaluați în ce măsură se pot realiza. După trecerea perioadei, analizați felul în care ați realizat ce v-ați propus sau nu, căzînd de acord asupra planului de atac celui mai bun.

 

- Educația copiilor. Oricît de mult timp ați fi petrecut înainte și oricîte discuții ați fi avut pe această temă - educația - tot vor mai exista momente cînd unul ar reacționa altfel decît altul în fața unui comportament al copilului.


 

Sfat


     De exemplu, dacă tatăl este de-acord să îl lase pe copil să stea pînă mai tîrziu la TV, iar tu nu, atunci se recomandă ca fiecare să faceți o listă cu argumente și apoi să le comparați și să discutați. Este mult mai ușor dacă folosiți liste, pentru că o discuție față în față s-ar putea să se transforme într-un prilej de ceartă și reproșuri.

 

 


Anticipă conflictul

 

     Poți evita conflictele anticipînd comportamentul celuilalt. Folosește experiența pe care o ai și pe care o acumulezi de aici înainte, și învață să depistezi simptomele unor situații conflictuale și să aplanezi din timp escaladarea evenimentelor.

 

 Sfaturi

 

- Înțelege și respectă limitele partenerului;

 - Fii diplomată, nu ridica tonul, și nu te lăsa ademenită în conflict;

- Dezvoltă capacitatea de a controla furia;

- Starea celui pus pe scandal este molipsitoare - nu ceda, s-au nu molipsi partenerul.

 

 

Comunică


     Lasă întotdeauna deschisă portița comunicării, și nu pune punct discuțiilor situîndu-le într-o zonă fără ieșire; nu trage concluzii și nu da verdicte! Comunică, și în acest fel, orice conflict ar trebui să aibă soluții: Eu te aud, te stimez - hai să discutăm!”.

 

 

 

     În cadrul workshop-ului organizat de către Proiectul Social "Familia" - Cum să evităm situațiile de conflict în familie, dna psiholog Irina Donceva a subliniat următoarele puncte forte:


 

- Nu clarifica situația în public; 

- Nu lăsa pe mîine ceea ce poți clarifica azi;

 - Discută cu partenerul și alegeți împreună practicitatea;

 - Pune-te în pielea lui și încearcă să înțelegi punctul lui de vedere; 

- Nu încerca să-i citești gîndurile (adesea impresiile pot fi greșite);

 - Nu implica rudele/prietenii și nu le permite să se implice în conflictele voastre; 

- În nici un caz nu închide conflictul cu emoții (plînset, pocnirea ușii sau aruncare de obiecte).

 

 

Fii înțeleaptă

 

     Cînd ajungi la o maturitate afectivă și spirituală destul de mare îți dai seama că puține situații merită nervii tăi. De fapt, nici una. 


     Chiar dacă partenerul țipă la tine și este nervos, lasă de la tine, fii blîndă, vorbește-i frumos, folosește un ton normal, plăcut și prietenos. Dacă tu ai careva pretenții formulează-le așa încît să stimulezi o reacție pozitivă a partenerului și o dorință de corectare. Spre exemplu în caz că nu îți acordă suficientă atenție - nu reproșa ci formulează nemulțumirea în așa măsură încît să înțeleagă că ai mai multă nevoie de el.

 


Caută un compromis

 

     Negocierea și compromisul pot fi și ele soluții în cazul unui conflict imposibil de anticipat. Sunt destul de rare situațiile în care să nu se poată negocia și să nu se poată ajunge la un compromis favorabil pentru ambele parți.

 


Respectă-ți partenerul

 

     În evitarea conflictelor sau stabilirea unui compromis respectul joacă un rol foarte important. E cazul să fii calmă și să-ți asculți cu atenție partenerul. Chiar dacă e foarte nervos, fii sigură că va fi foarte atent și sensibil la lipsa de respect pe care i-o arăți. Îi poți spune cu atitudine: “După cum vezi eu te tratez cu respect în continuare, dacă nu vrei să faci același lucru încheiem orice discuție pînă te liniștești.”

 

 

     Dacă comunicarea la direct în primele clipe nu dă rezultate, atunci fii deșteaptă și adoptă o nouă strategie:

 

 

Fă o pauză

 

     Cînd ultima dată din imposibilitatea de a te reține ai numărat? Știi, în cazul unui conflict care poate lua amploare această metodă vă poate salva. Această numărătoare îți permite să eviți o reacție care poate înrăutăți situația. Pleacă din locul respectiv, liniștește-te și așteaptă să treacă “furtuna”. După ce te-ai calmat poți vedea mult mai limpede situația și poți lua decizii mult mai înțelepte.

 

 

     Dacă, totuși, “furtuna” e declanșată de către partener și comunicarea la început nu dă rezultate, atunci e cazul să-l lași singur cu gîndurile sale. Cu timpul vei învăța o cronometrizare a timpului în care furtuna din capul partenerului se va mai atenua și desigur că ve-ți putea discuta deschis în scopul rezolvării problemei.

 

 

Lasă de la tine!


     Sunt momente în care o situație poate fi imposibil de rezolvat. În acest caz relația cu persoana respectivă ar trebui să fie mai importantă decît faptul că tu ai dreptate. Iertați-vă reciproc și treceți mai departe! De puține ori este mai importantă cîștigarea unei dispute decît păstrarea unei relații importante. Deci, alegerea îți aparține!Apelează la un psiholog

 

     Dacă nu reușești să ajungi la o soluție de mijloc, poți cere sfatul unui specialist. Psihologul îți poate oferi strategiile și instrumentele cu care să lucrezi pentru a depăși situațiile dificile. Rezultatul ar fi dublu pozitiv dacă specialistul va discuta cu ambii!     Toate cuplurile au divergențe de opinii - secretul nu stă în cantitatea momentelor conflictuale, ci în înțelepciunea cu care sunt soluționate.


5 / 2 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
2663
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe