Citeşte: Herpesul bucal

Întrebări în centrul atenţiei
Anonim
Răspunsuri: 0

Acum pe site
mămici
O pereche de finuti
14:19 | 25.09.2017
Lutcan Valentina a dat un răspuns la întrebarea Cautam nasi
14:09 | 25.09.2017
R. P. a dat un răspuns la întrebarea Limba galbena
17:15 | 24.09.2017
sistemul imunitar
23:42 | 22.09.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:53 | 22.09.2017
Probleme pe fata. Dermatolog maturi
17:51 | 22.09.2017
O pereche de finuti
14:19 | 25.09.2017
Lutcan Valentina a dat un răspuns la întrebarea Cautam nasi
14:09 | 25.09.2017
R. P. a dat un răspuns la întrebarea Limba galbena
17:15 | 24.09.2017
sistemul imunitar
23:42 | 22.09.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:53 | 22.09.2017
Elena Pricop s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 21.09.2017
close

Herpesul bucal

 

     Herpes labialis este o boală virală, în general benignă, ce produce inflamaţii dureroase şi deseori inestetice pe buze şi pe pielea din apropiere. Virusul poate cauza şi inflamaţii pe ţesuturile ce susţin structuri osoase, precum gingiile şi palatul bucal.

 

     În Statele Unite, pînă la 60% din copii sunt expuşi virusului pînă la pubertatea tîrzie şi aproape 90% dintre adulţi devin purtători ai virusului pînă la vîrsta de 60 de ani. Doar în jur de 40% din cei infectaţi se confruntă cu erupţia herpesului bucal.


     Dacă vă bucuraţi de o stare de sănătate în general bună, herpesul bucal este o neplăcere ce dispare de la sine. Chiar şi în cazul în care nu-l trataţi, se vindecă de la sine în aproximativ 7-14 zile. Deşi afectează în mod nesemnificativ calitatea vieţii pentru persoanele sănătoase, această infecţie poate fi periculoasă pentru nou-născuţi, bătrîni şi persoanele al căror sistem imunitar a fost compromis de afecţiuni precum virusul HIV/ SIDA sau leucemia şi de transplantul de organe.

 


Cauzele herpesului bucal


     Medicii stomatologi, şi nu numai, consideră că virusul care cauzează infecţia este herpes simplex de tipul 1, ce este doar unul din cele peste 80 de tipuri cunoscute de virusuri herpes. Deşi este considerabil mai puţin periculos decît alte virusuri herpetice, herpesul simplex de tipul 1 are o importantă caracteristică în comun cu acestea: Odată ce infecţia a pătruns în corp, ea rămîne prezentă pe întreaga durată a vieţii, deseori într-o formă latentă.

 


Infecţia poate fi transmisă celorlalţi prin contact oral


     Atunci cînd există inflamaţii active, este posibil ca virusul să fie răspîndit în salivă. Este aşadar foarte important să se evite contactul oral. Aceasta înseamnă că:


Sunt interzise săruturile sau alte forme de contact fizic cu alte persoane


Nu se folosesc în comun mîncarea, băutura sau ustensilele din bucătărie


Nu se folosesc în comun obiectele de igienă orală, precum periuţele sau aţa de dinţi


Nu se folosesc în comun prosoapele


Persoanele cu o inflamaţie purtătoare de herpes activă ce se vindecă după o erupţie ar trebui să evite contactul cu nou născuţii şi cu persoanele cu sistemul imunitar compromis.

 


Situaţii ce pot declanşa erupţia inflamaţiilor herpetice


Stresul - de natură emoţională sau de natură fizică

Durerea

Operaţiile chirurgicale

Febra

Factori iritanţi, precum expunerea la soare, vînt sau frig

Lipsa somnului

Menstruaţia

Compromiterea sistemului imunitar

 


La ce te poţi aştepta?


     După apariţia infecţiei iniţiale, virusul călătoreşte de-a lungul nervului trigemen (ce are cîteva ramificaţii în zona superioară şi inferioară a feţei) pînă la un mănunchi de celule nervoase din creier cunoscute sub numele de ganglion trigeminal, acolo unde rămîne în stare latentă pînă la reactivarea sa. Odată ce a fost activat, virusul călătoreşte în sens invers de-a lungul nervului şi determină apariţia unei erupţii sau a unei serii de leziuni în zona în care a pătruns iniţial în gură.


     Dezvoltarea şi vindecarea acestor inflamaţii trece prin şase etape în decurs de 7-14 zile:

Prodromul, cînd există o senzaţie de furnicare, mîncărime sau iritaţie, dar nu există nici o inflamaţie vizibilă

Umflare uşoară, roşeaţă şi durere. Poate deveni dificil să mănînci şi să bei

Erupţia unei inflamaţii sau a unui grup de inflamaţii

Dezmembrarea inflamaţiilor în pustule de suprafaţă, galbene

Apariţia unei cruste dure, neregulate, cu crăpături şi uşoare sîngerări

Erupţia se retrage pînă la o uşoară inflamare şi roşeaţă şi se vindecă fără a lăsa cicatrice.

 


Diagnosticarea herpesului bucal


     Diagnosticarea herpesului bucal este imediată şi se bazează în general pe semne vizibile sau pe simptome descrise. Totuşi, atunci cînd pacientul este compromis sau dacă diagnosticul stă sub semnul întrebării, se pot efectua un frotiu sau o biopsie pentru confirmare.

 


Herpes intra-bucal sau afte?


     Herpesul intra-bucal poate fi confundat cu aftele. Ambele afecţiuni prezintă leziuni mici, dureroase, ce se vindecă de la sine în 7-14 zile.


     Există însă diferenţe semnificative:


     Herpesul intra-bucal afectează ţesuturile ce susţin structuri osoase, precum palatul bucal şi gingiile, pe cînd aftele apar pe ţesut moale, mobil - partea interioară a buzelor şi a obrajilor şi partea posterioară a gîtului. Inflamaţiile herpetice apar ca nişte mici umflături care se dezmembrează şi lasă în urma lor pustule de dimensiuni reduse. Aftele sunt inflamaţii încă de la început.


     Aftele sunt mai mari decît inflamaţiile herpetice şi se vindecă într-un ritm mai lent. Inflamaţiile herpetice tind să reapară în acelaşi loc, în timp ce aftele apar în zone diferite în cavitatea bucală.

 


Tratamentul herpesului bucal


     Aplicarea de gheaţă, alcool sau balsam de buze pe zona afectată poate ameliora simptomele cauzate de herpes.


     Medicamentaţia antivirală pe cale orală este în general rezervată pentru persoanele care au erupţii herpetice frecvente sau severe sau pentru cei cu sistemul imunitar compromis. Pentru o eficienţă maximă, aceste medicamente ar trebui să fie administrate încă din etapa prodromului, sau în cel mult 24 de ore de la erupţie.


     Există cîteva metode prin care putem calma această afecţiune:


- Cele mai indicate sunt compresele reci de muşeţel sau spirt medicinal, unguente antiinflamatorii cu sulfamide şi antibiotice (Notă: Trebuie să te speli pe mîini după utilizarea oricăruia dintre aceste unguente anti-herpetice cu aplicare locală);

- Vitaminele A şi C au de asemenea efecte bune asupra infecţiei;

- În faza incipientă a herpesului, aplică un cub de gheaţă de mai multe ori într-o zi;

- Bea de 3 ori pe zi, 20 de picături de tinctură de gălbenele;

- Tamponează zona cu felii de portocală sau lămîie de cîteva ori pe zi;

- Sucul de varză sau cel de roşii este foarte util în tratarea herpesului şi se aplică în zona afectată după apariţia erupţiei;

- Foloseşte propolisul în tratarea herpesului:

Tinctura de propolis : este un preparat apicol, se găseşte de vînzare la albinarii din pieţe şi la magazinele de specialitate, comprese sau tamponări de mai multe ori pe zi. Sau unguent cu propolis care are acelaşi efect, ungeţi zona afectată de mai multe ori pe zi.

 


Există o legătură cu cancerul bucal?


     Deşi virusul Papilloma şi cîteva tulpini de virus herpetic sunt în prezent considerate drept posibile cauze ale unor tipuri de cancer bucal, nu există dovezi clare care să arate că herpesul bucal are o legătură cauzală cu cancerul bucal.

 

 

 

5 / 4 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
13725
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii (2) :
27.02.2012, 12:17

Cristina in asa situatii ajuta bine Aciclovir, dar apar idei contradictorii in timpul sarcinii:

   "In timp, s-au incercat numeroase medicamente contra herpesului, care s-au dovedit fie ineficace, fie toxice pentru organism. In 1980, cand s-a descoperit Acyclovirul, s-a produs o adevarata revolutie in istoria milenara a herpesului, motiv pentru care inventatorii lui au primit Premiul Nobel in 1988. Acyclovirul opreste multiplicarea virusului, nu are efecte toxice asupra organismului si nu are contraindicatii."

sau

   "Aciclovirul trebuie utilizat cu prudenţă în timpul sarcinii si doar dacă este absolut necesar. Nu se ştie dacă acest medicament, apare în laptele matern.Consulta-te cu medicul înainte de a-l utiliza in timpul alăptării."

   In asemenea caz mai bine ar fi sa consulti medicul.

   Poti incerca ceva metode naturale, precum pasta de dinti (dar stiu ca nu prea are efect) sau un pliculet caldut de ceai de menta.

7.02.2012, 13:14

O informatie utila, de cateva zile ma lupt cu o astfel de situatie. Spuneti va rog ce pot face femeile insarcinate in caz ca le apare acest herpes bucal? Va multumesc!

MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe