Citeşte: Eşti părinte de adolescent? Iată cîteva sfaturi!

Acum pe site
mămici
Tatiana şi Petru Martalog acum prietenesc
09:43 | 21.09.2017
Gurghis Ana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 21.09.2017
Elena Pricop s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 21.09.2017
Petic Carolina s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 21.09.2017
Înscrierea la grădiniţă în Republica Moldova
22:26 | 20.09.2017
Înscrierea la grădiniţă în Republica Moldova
15:50 | 20.09.2017
Gurghis Ana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 21.09.2017
Elena Pricop s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 21.09.2017
Petic Carolina s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 21.09.2017
Golub ALinA a pus întrebarea medic la nastere
15:00 | 20.09.2017
Ioana Stirbu a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
13:52 | 20.09.2017
Golub ALinA s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.09.2017
close

Eşti părinte de adolescent? Iată cîteva sfaturi!

 

     Să fii părintele unui adolescent este o adevărată provocare; poate fi anxios şi stresant să faci faţă unui adolescent zi de zi. Cum adolescenţii vor libertate şi autonomie, părinţii se tem adesea de alegerile pe care aceştia le pot face, de multe ori fără să mai ceară o părere niciunuia dintre părinţi.

 

     De multe ori aud părinţi spunînd că au un copil foarte bun, doar că lumea în care trăim este atît de periculoasă, încît le poate corupe copilul şi-l poate trage pe căi obscure. De multe ori, din dorinţa de a-şi proteja copilul de tot felul de tentaţii, părinţii au tendinţa de a-l ţine mai mult pe lîngă casă.


     Doar că părinţii ajung să descopere următoarea realitate: cu cît îşi ţin copilul mai mult pe lîngă casă, privîndu-l de libertate, cu atît mai mult el se va lupta s-o obţină şi să fugă din strînsoare.


     Soluţia? Acceptă faptul că nu poţi controla 100% comportamentul şi viaţa copilului tău adolescent. Îl poţi doar influenţa. De fapt, niciodată n-ai avut control total; ai avut doar senzaţia că-l ai: cînd era mic şi se juca afară, fiul (fiica) tau te asculta prompt dacă îl chemai în casă. Astfel te-ai obişnuit sau ai trăit cu senzaţia că copilul tău ascultă orbeşte tot ce-i spui. Poate că l-ai mai stimulat din cînd în cînd cu vreo recompensă, însă în total ai crezut că deţii controlul. Dar în realitate n-a fost niciodată aşa. Poate că tocmai recompensele respective l-au determinat sa-ţi îndeplinească cererile.

 

 

    Acum, însă, o dată devenit adolescent, copilul tău vrea libertate cu orice preţ. Nu-i mai pasă de recompense şi pedepse catuşi de puţin. Nu face decît să-ţi dovedească încă o dată, dacă mai era nevoie, că ai trăit cu iluzia deţinerii controlului.


     Specialistul dr Nancy Buck, peacefulparenting.com, în probleme de adolescenţi, te sfătuieşte ca în locul pedepselor şi măsurilor punitive de tot felul, să porţi conversaţii calme şi mature cu copilul tău. Iată cîteva idei în acest sens pentru situaţiile care îţi produc un viu disconfort:


1. Explică-i de ce te preocupă aşa de tare faptul că e mereu contaversat şi face doar trăsnăi. Spune-i că deseori aceasta poate duce la efecte grave pe care le poate avea pe termen lung asupra stilului de viaţă, al viitorului şi al sănătăţii lui şi celor din jur.


2. Exprimă-ţi supărarea, furia şi tristeţea în ceea ce priveşte o alegere greşit făcută. (fără să judeci fapta în sine; vorbeşte despre sentimentele tale faţă de alegerea respectivă).


3. Exprimă-ţi dorinţa şi speranţa că într-o zi nu prea îndepărtată va înţelege că nu procedează corect.


4. Explică-i că nu eşti capabilă să-l ţii departe de alegerile nefericite ale vieţii, decît dacă cooperează în acest sens.


5. Spune-i că este direct răspunzător de alegerile pe care le face în ceea ce priveşte viaţa sa şi că va suporta consecinţele.


6. Asigură-ţi copilul că ai încredere în el şi în judecata sa.


7. Roagă-l să respecte regulile familiei şi ale casei în care stă.


8. Nu începe să protestezi în cazul în care copilul tău adolescent decide totuşi să rămînă la ideea greşită!


9. Dar continuă să "lucrezi" cu el, influentînd-l în sensul dorit: îţi poţi manifesta la modul matur dezaprobarea faţă de această decizie.


10. Păstrează o relaţie bună, caldă şi de prietenie cu copilul tău, chiar dacă nu eşti de acord cu deciziile sale şi-ţi vine să-l pedepseşti.


     De fapt, asta e cel mai important: să-i arăţi susţinerea şi dragostea ta necondiţionată, ca să păstrezi nealterată o relaţie sănătoasă de părinte-copil. Dragoste necondiţionată înseamnă să îţi iubeşti copilul indiferent de ceea ce face şi decide, în ciuda faptului că-ţi convine sau nu felul în care el acţionează. Dacă reuşeşti să setezi astfel relaţia, ai mult mai multe şanse să-ţi influenţezi copilul în sensul dorit de tine, decît alterînd raportul dintre voi cu certuri şi pedepse.

 


5 / 2 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
1368
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe