Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Durerea de picioare la copil. E cazul să te îngrijorezi?

Acum pe site
mămici
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
Catre dl. Petru
17:01 | 16.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
close

Durerea de picioare la copil. E cazul să te îngrijorezi?

 

     Copiii mici sunt foarte energici, aleargă toată ziua, iar seara, mai ales înainte de somn se plîng de dureri în picioare. Cel mai des se confruntă cu aceste dureri copiii care au vîrsta cuprinsă între 3 şi 10 ani. Trebuie să ştii însă că durerile de picioare nu întotdeauna sunt provocate din cauza oboselii. Ce să faci în asemenea caz?

     Una dintre cauzele cel mai frecvent întîlnite este – creşterea (sindromul - "boala creşterii"). Durerile de creștere sunt ascuţite, pulsează în picioare și apar de obicei noaptea şi, uneori, după-amiaza tîrziu. Ocazional, durerile pot fi suficient de puternice pentru a trezi copilul tău din somn.

     Pînă în perioada de pubertate copilul crește mult în înălțime, asta datorită în mare parte creșterii picioarelor (tălpile şi gambele). Anume în aceste locuri, unde are loc o creștere rapidă e necesar de a se asigura un flux sanguin abundent.

     Vasele care alimentează oasele şi muşchii fiind mai late sunt capabile să aprovizioneze activ țesuturile. Însă, ele conțin puține fibre elastice, cantitatea cărora crește doar la vîrsta de 7-10 ani. De aici și rezultă că fluxul sanguin se îmbunătățește doar atunci cînd copilul tău este activ, cînd lucrează muşchii responsabili de creşterea şi formarea oaselor.

     Noaptea, în timpul somnului tonusul arterial scade, intensitatea fluxului sanguin din zonele cu creștere rapidă la fel se micșorează, iar asta duce la apariția durerii. Trebuie să știi că durerile tipice de creştere sunt dureri musculare, nu de încheieturi. Sensibilitatea excesivă la nivelul articulaţiilor sau reacţia dureroasă la o atingere, necesită o vizită la medicul pediatru.

 Sfat 


     Dacă seara, înainte de culcare, copilul tău se plînge de dureri de picioare, masează-i partea inferioară a picioarelor (de la genunchi în jos). Astfel, vei intensifica circulația sîngelui din zonă, ceea ce va stopa durerea și îl va ajuta pe copil să adoarmă.

 

     Adițional, medicii mai recomandă băița caldă înainte de culcare sau aplicarea unui tampon cald pe zona respectivă. Iar, pentru evitarea sau tratarea durerilor date pe termen lung e recomadat ca copilul să practice mișcările acvatice (mergeți la bazin!).

      O altă cauză de durere de picioare la copil poate fi prezența unei patologii ortopedice, cum ar fi: scolioza, plostoscopia (tălpi plate), din cauza cărora se schimbă centrul de greutate al corpului și se exercită o presiune mai pronunțată pe o anumită parte a piciorului (talpa, gamba, șoldul sau articulație). Durerea de picioare și perturbarea mersului le poate cauza şi o patologie congenitală a articulațiilor şoldurilor, cum ar fi: boala lui Perthes (necroză aseptică a capului femural) sau boala lui Osgood-Schlatter (tuberozitatea tibială).

     Foarte des durerea de picioare la copil apare pentru că sunt prezente focare cronice de infecţii în nazofaringe - amigdalită, adenoidită, multiple carii. Prin urmare, este foarte important să urmăreşti și să-i faci la timp şi corect igiena guriții micuţului tău (spălări, clătituri, etc.), să frecventezi regulat stomatologul și medicul oringolog. Durerea de picioare la copil, cu implicarea articulațiilor poate fi și primul semn de reumatism sau artrită reumatoică. Această durere poate însoți și afecțiunile endocrine precum: diabetul zaharat, boli ale glandelor suprarenale, ale glandei paratiroide, care duc la perturbarea mineralizării osoase. E cazul să știi că o serie de boli ale sîngelui încep cu dureri în picioare și artrite în articulațiile genunchilor și a gleznelor.

     Foarte des, mai ales în ultimul timp, durerile în picioare pot apărea şi la copiii ce suferă de distonie neurocirculatorie (supraîncordarea sistemului nervos central, care provoacă perturbarea reglării sistemului vascular, „sindromul de anxietate"), în special pe timp de noapte. Durerile, ocazional, pot fi însoțite de un  disconfort în zona inimii, burticii , senzații de sufocare, dureri de cap, tulburări de somn.


      Durerile de picioare la copii pot fi și o consecinţă a bolilor congenitale cardiovasculare. Spre exemplu, în cazul unor malformații congenitale la inimă (ale valvei aortice, îngustare de aortă) scade fluxul de sînge în membrele inferioare, iar copilul în timpul mersului se poate împiedica, poate cădea şi îţi va spune că a obosit şi picioruşele îl dor. Dacă, în asemenea cazuri, îi vei compara pulsul de la mîină cu cel de la picior, vei observa că cel de la membrele inferioare, va fi foarte slab sau chiar absent.


Sfat 


     Dacă copilul tău se plînge de dureri de picioare, analizează-i starea sa generală de sănătate. Măsoară-i temperatura, atrage atenția la pofta de mîncare și amentește-ți de cînd au început aceste dureri. Poate au apărut în urma unei răceli sau angine. E posibil să apară și pe fonul unei dereglări a scaunului sau în urma unei traume. Pentru diagnosticarea corectă și la timp, adresează-te medicului specialist și informează-l despre toate observările făcute.

     Nu-ţi neglija copilul şi ascultă-l atunci cînd vrea să-ţi spună ceva! Fii cu ochii pe el nu doar cînd este activ, dar şi atunci cînd doarme. Ai grijă de încălţămintea pe care o poartă. Nu-i permite să stea mult în adidași și procură-i pantofi doar pe mărime și cu talpa tare. Nu restricționa copilul în mișcare, pentru că anume mişcarea ajută la întărirea muşchilor şi la formarea oaselor. Ai grijă de nutriţie, include în regimul  alimentar al îngeraşului tău mai multe legume, fructe, produse lactate, pește, adică ceea ce este necesar pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă!

Consultă medicul pediatru dacă:


– Durerea este severă;

– Copilul are articulaţiile umflate;

– Durerea este asociată cu o anume rană;

– Durerea este însoțită de febră;

– Zona dureroasă prezintă roşeaţă sau iritaţii;

– Durerile de picioare ale copilului sunt persistente sau cronice;

– Copilul are dificultăţi la mers sau prezintă o slăbiciune la nivelul membrelor.

 

  

5 / 1 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
4171
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe