Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: De ce copilul meu respiră greu? Polipii şi amigdalele

Acum pe site
mămici
M Diana a pus întrebarea Catre domnul medic
23:38 | 17.10.2017
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre domnul medic
23:38 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
close

De ce copilul meu respiră greu? Polipii şi amigdalele

 

     Exista o vreme, şi nu îndepărtată, în care amigdalele, polipii, apendicul se scoteau pe bandă rulantă. La mici suferinţe în gît, în nas, la mici dureri în burtă, părinţii îşi luau copiii şi se duceau la chirurgi sub deviza „să scoatem amigdalele şi polipii, că tot sunt inutile şi nu fac decît rău”. Se întîmpla ca părinţii chiar să ceară chirurgilor îndepărtarea în acelaşi timp a amigdalelor şi polipilor, fiindcă „tot s-a făcut anestezie”.

 

     Mai tîrziu, medicina a demonstrat că amigdalele şi polipii nu sunt chiar nişte organe inutile, că fac parte dintr-un lanţ de apărare imunitară, constituind prima armată de luptă cu infecţiile în partea superioară a aparatului respirator. După cum mai tîrziu s-a descoperit că şi apendicul este prin construcţia lui limfoidă tot un organ de apărare imunitară. Deci scoaterea amigdalelor şi a polipilor pompieristic aduce neplăceri ulterioare. De altfel, americanii susţin că pe an e bine ca micuţul să se lupte cu patru-cinci episoade de amigdalite şi cu alte cîteva infecţii respiratorii pentru a-şi modela şi întări imunitatea. Totuşi, scoaterea vegetaţiilor la copii se impune atunci cînd ele s-au dezvoltat exagerat şi împiedică respiraţia normală pe nas.

 

     Copiii care au vegetaţii mărite sunt obligaţi să respire pe gură, şi ei sunt palizi, cu cearcăne, n-au poftă de mîncare, dau randament scăzut la şcoală. Ei fac des otite. Ei nu aud foarte bine, căci dacă nu respiră pe nas nu se aeriseşte urechea medie şi secreţiile rămîn în urechea medie. Acestor copii le curge nasul permanent, chiar dacă nu sunt răciţi. Au mai des sîngerări din nas şi mucii irită amigdalele din cerul gurii, care sunt agresate şi de aerul rece adus de respiraţia prin gură. Ei fac mai des bronşite, bronhopneumonii, iar sugarii sunt împiedicaţi să tragă laptele din sînul mamei. La copii, aceste insule de ţesut limfatic ce cresc în spatele nasului se numesc vegetaţii. La oamenii maturi se numesc polipii adultului, adică are loc o inflamare a mucoasei din nas şi sinusuri.

 

 

 

Laserul împotriva polipilor

 


      Medicii ORL-işti sunt înspăimîntaţi cînd aud de sute de ori spusa unor părinţi care intră pe uşă de mînă cu copilul, plîngîndu-se de polipi. Imediat părinţii adaugă: „domnule doctor, vă rugăm să-i scoateţi polipii băieţelului nostru cu laser”. Nu ştiu ei că alegerea metodei de îndepărtare a vegetaţiilor este doar de competenţa medicilor, şi laserul nu e o minune universală, mai ales că în cazul polipilor „arderea cu laser” ar putea deschide uşa refacerii acestor vegetaţii. 

 

       Ei bine, operaţia cu laser se poate aplica atunci cînd vegetaţiile din fundul nasului sunt mici şi cînd ele se situează şi în jurul trompelor lui Eustachio. Aceste vegtaţii astfel situate îngreunează respiraţia pe nas, creează şi obstrucţii în acest canal fin de legătură între nas şi urechi. Ca atare, apar neplăceri şi la nivelul urechii, fiindcă vegetaţiile prea mari împiedică egalizarea presiunilor între nas şi ureche şi aerisirea urechii. În astfel de situaţii, vegetaţiile pot fi vaporizate cu laser. În restul situaţiilor, cînd vegetaţiile sunt mari şi ele astupă orificiile din spatele nasului, ele sunt îndepărtate printr-un chiuretaj clasic.


     Laserul se foloseşte mai curînd în intervenţia pe amigdale, fără ca ele să fie îndepărtate în totalitate. Cu laserul se „lustruiesc amigdalele”, alungîndu-se adînciturile numite cripte, unde îşi fac culcuş microbii.

 

 

 

Metoda chiuretajului clasic a vegetaţiilor din nas


 

     Cu un instrument, chiuretă de ORL, „se bărbieresc vegtetaţiile”. Este o metodă sigură de a împuţina recidivele. Operaţia de chiuretare se face fie cu anestezie locală, fie cu anestezie generală.

 

     La vîrsta pubertăţii, de regulă, polipii copilăriei se atrofiază. Cel mai bine este să fie operat la 4-6 ani. Dar asta bineînţeles dacă se impune scoatera lor. Dacă se face gafa de a se scoate odată şi vegetaţiile, şi amigdalele din cerul gurii, copilul este privat de două arme de luptă cu infecţiile. Îl laşi fără apărare imunitară la nivelul căilor respiratorii superioare.

 

Sursa: Jurnalul.ro

 

5 / 4 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
16081
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii (2) :
RT
20.11.2014, 16:01

Noi am extras la copilasul nostru de 8 ani amigdalele si polipii, facea des angina fuliculara, iar pe nas nu putea respira. Medicii ne-au trimis la extragerea lor, cu toate ca am incercat fara interventie dar fara rezultat. Dupa o luna de la operatie copilul nostru si mai rau a inceput sa respire, ochii erau rosii si inlacrimati, polipii au crescut din nou si mai mari. Prima de a recomanda medicii sa faca interventia mai bine ar recomanda sa mearga la un alergolog, de obicei polipii cresc pe fon alergic, si daca nu se depisteaza cauza atunci ne chinuim copilul si pe noi, ca trebuie de extras ori de cate ori reapar. Dar lor le este mai usor sa taie decat sa gaseasca solutia.

Simona
12.04.2014, 17:47

Buna ziua tare mult mas bucura daca stiti sau a-mi recomandati un medic specialist 

pt a merge cu copilu nostru la operatie...baietelu nostru face peste cateva zile 6 ani si are si VEGETATI..SI POLIPI

MULTUMESC.

MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe