Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Curăță corect urechile copilașului tău!

Acum pe site
mămici
M Diana a pus întrebarea Catre domnul medic
23:38 | 17.10.2017
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre domnul medic
23:38 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
close

Curăță corect urechile copilașului tău!

 

     Ai observat în urechile copilului tău ceară dar nu ştii ce să faci? Ţie îți curăţi urechile cu beţişoare de vată, dar ce să faci în cazul copilului? Oare să utilizezi aceleași metodă?

  

     Fiecare ureche sănătoasă atît la maturi cît şi la copii conţine cerumen (ceară). Cerumenul din urechi are rol de curăţare. O dată cu scurgerea lui se elimină celulele moarte din ureche. Chiar dacă acesta este în canalul urechii, nu-l atinge mai profund de zona vizibilă! Lasă-l acolo, este un fenomen normal şi sănătos deoarece are funcţiile sale utile: împiedică pătrunderea microbilor şi a apei în ureche şi previne uscarea timpanului.

 

     În canalul auditiv se află și perișori mici care ajută la eliminarea cerumenului afară dacă este în exces. Acești perișori își îndeplinesc funcțiile în timpul mișcării fălcilor, adică atunci cînd copilul mănîncă, strănută, tușește, vorbește, rîde.

 

 

Cu ce trebuie să curăți urechiușile copilului?

 

 

     Nu folosi niciodată pentru curățarea urechilor bețișoarele simple de vată (ele au destinație cosmetică) sau bețișoare făcute manual de tine — ele nu sunt făcute pentru acest scop! În farmacii se vînd bețișoare speciale pentru curățarea urechilor, care pătrund în ureche doar atîi cît este necesar!


     Nici bețișoarele efectuate manual din vată în forma corespunzătoare nu sunt bine venite, deoarece în ureche rămîn firicele de vată care pot duce la discomfort și infecții. Dacă este necesară folosirea tampoanelor din vată, atunci înfășoară-le în tifon, deși această metodă de curățare se practică doar în policlinici și spitale.

Sfat

 

     Nu-ți curăța urechile în fața odorașului tău, deoarece acesta poate repeta după tine introducînd în urechiușe diferite obiecte.

 

 

Ai grijă de urechiușile micuțului tău!

 

 

     Te gîndeşti că nu este igienic dacă nu curăţi urechile? Bineînţeles că igiena trebuie făcută bebeluşului, dar trebuie să curăţi urechiuşa pe exterior (pavilionul urechii), adică doar cerumenul vizibil care iese din canal şi nici de cum canalul. De obicei această ceară este uscată şi are culoare mai întunecată.

 

     Dacă cerumenul sau murdăria din ureche s-a uscat şi nu se curăţă, pentru a se înmuia aplică ulei de vaselină încălzit puţin sau loţiune pentru curăţarea urechilor. După ce s-a înmuiat curăţă urechiuşa. Dacă în ureche s-a format dop de ceară nu încerca să curăţi singură, dar apelează numaidecît otolaringologul (LOR). Dacă copilul se plînge că nu aude bine sau are dureri în urechiuşe la fel adresează-te medicului specialist, nu întreprinde măsuri de una singură.

 

 

Cum trebuie să curăţi urechiuşile corect

 

 

Nou născut și bebeluș

 

     Un nou născut nu trebuie doar să-l hrăneşti, să-i faci băiţă si să-i schimbi scutecele, dar să-i şi curăţi urechile. După fiecare băiţă curăţă pavilionul urechii cu un tampon de vată puţin umed, nu-l uda tare pentru că există riscul să pătrundă apă în urechiuşă. Nu curăţa cerumenul din canal deoarece acesta are funcţie de apărare a urechii. Tot cu un tampon de vată umed şterge-l atent și după urechiuşă. Pentru curățare poți folosi și bețișoarele pentru copii, pe care le găsești în farmacii. Dacă plînge atunci cînd îi curăţi urechile, cîntă-i.

 

 

Atenție! 

 

     Nu introduce niciodată beţişoare igienice, degetul sau alte produse de curăţare în canalul urechii bebeluşului tău. O simplă atingere poate afecta sctructura internă a urechii sau poate împinge ceara în canal, crescînd astfel riscul de infecţii și de creare a dopului.

 

     Urmează aceste sfaturi îndeosebi dacă copilul tău încă nu a împlinit 1 an de zile, deoarece la el încă nu este format bine timpanul și este situat foarte aproape de deschizătura urechii. Deci, pînă la 1 an de zile curăță extrem de atent urechile copilului     Probabil îți pui întrebarea: cînd trebuie să curăți urechile nou născutului? Medicii pediatri te vor sfătui să-i curăți urechiușile după micul dejun sau după băița de seară. De ce anume atunci? Deoarece cerumenul se elimină la bebeluși anume în timpul suptului și curățarea o poți face odată cu igiena de dimineață, șterge-l și după urechiușe cu un disc de vată puțin umed.

 

 

Preșcolar

 

     La copiii de vîrstă preşcolară urechile se spală şi se curăţă în fiecare zi. Aşează-l pe scăunel lîngă tine, nu fă mişcări bruşte. Pregăteşte beţisorul de vată şi anunţă copilul că vreai să-i curăţi urechile. Folosește aceleași bețișoare cu protecție!

 

     Nu-i curăţa urechile dacă nu stă liniştit sau face nazuri, în asemenea cazuri e bine să amîni procedura. Multor copii nu le place cînd li se curăţă urechile, unii chiar plîng. Dacă micuţului tău îi este frică încearcă să-i atragi atenţia la ceva ce îl interesează, între timp curăţă-i atent urechile spunîndu-i cuvinte de laudă. Cu timpul el va înţelege că este o procedura nedureroasă. Curăţă doar pavilionul urechii, curăţarea deasă a canalului poate provoca daune urechii.

 

Sfaturi:

 

• Dacă în urechiușile copilului tău se formează deseori dopuri de ceară, o dată la 6 luni du-l la medicul otolaringolog care îi va curăța urechile prin metode medicinale.

 

Dacă atunci cînd îi pătrunde apă în ureche micuțul tău își aude vocea proprie sau are urechile înfundate, prezintă-l medicului specialist.

 

După scăldatul în rîu sau piscină cea mai eficientă modalitate de curățare este ”dansul indienilor” (dansați împreună: sărind într-un picior apleacă capul într-o parte, schimbînd al doilea picior apleacă capul în cealaltă parte.)


După curățarea dopurilor de către medic picură-i micuțului tău în urechi apă oxigenată de 3% de 2-3 ori pe lună (nu mai mult de 5 picături).

 

                         


 

 

Cît de des trebuie de curățat urechile copilului?

 

 

     În primele luni din viață curățarea urechilor se efectuează nu mai des decît o dată la 7-10 zile. Cînd nou născutul crește – efectuează procedura mai des. Cu atît mai mult - nu uita să curăți după urechiușă! Se poate întîmpla totuși ca ceara să se acumuleze și să creeze dopuri în urechi. Dacă ești îngrijorată în această privință nu ai decît să vorbești cu medicul specialist în ORL.

 

     Cu cît urechea va fi curățată mai des decît norma recomandată cu atît mai mult cerumen se va forma din cauza neajunsului. Adică procedura de curățarea frecventă înrăutățește starea de sănătate a urechilor.


5 / 4 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
3737
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe