Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Cum să înveți copilul să iubească munca?

Acum pe site
mămici
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
12:50 | 21.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
01:03 | 21.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
14:44 | 20.10.2017
Lili B s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.10.2017
close

Cum să înveți copilul să iubească munca?

 

     Fiecare părinte mai tîrziu sau mai devreme se ciocnește cu necesitatea de a explica copilului său că munca e indispensabilă şi importantă pentru fiecare om. Cu toate că, s-ar părea, că ai putea spune multe vorbe corecte la temă, dar în practică e mult mai complicat să explici copilului de ce trebuie să muncească.


     Dacă copilul tău încă nu înțelege conceptul muncii, atunci cunoscutele proverbe: “Cine nu munceşte, nu mănîncă” sau “Ca să obţii ceva – trebuie să munceşti” nu-l vor afecta, indiferent cît de des i le repeți. Dacă nu-i vei explica pentru început el pur și simplu nu va înțelege sensul acestora, iar pe viitor va găsi diferite argumente pentru a nu lucra și a-și motiva oboseala.


     Specialiştii susţin că cea mai mare parte a răsfăţului apare atunci cînd copiii primesc lucruri, jucării sau ceea ce îşi doresc cu prea mare uşurinţă, fără să merite neapărat acele lucruri. Dacă îl înveţi pe copil de mic că trebuie să muncească (prin diverse activităţi de curăţenie, îngrijirea animalului de companie, ajutor, etc.) atunci el va renunţa la a mai cere tot timpul lucruri noi şi le va preţui pe cele pe care le are. În acest scop creează un sistem de recompense pentru munca pe care o face copilul şi învaţă-l că trebuie să lucreze sau să merite ceva pentru a-l avea. Evident, excepție fac zilele de naştere, Crăciunul sau Paştele în care copiii pot primi cadouri fără să depună careva eforturi.

 

 

 

     Principii care pot fi utilizate în prezentarea necesității muncii pentru copilul tău:

 

 

I. Efortul în muncă şi plăcerea de a lucra

 


     În comparaţie cu maturii, pentru copii munca nu este ceva obligatoriu şi poate rămîne nefăcută.

 

Atenție!

 

 

     Cu atît mai mult, dacă munca în viziunea copilului va fi înţeleasă ca datorie sau chiar supunere, atunci el nu va realiza posibilitatea de a căuta, cerceta, de a obține noi aptitudini și, în general, nu va ști ce însemnă să obții satisfacție din muncă.


     Pentru ca procesul de adaptare a micuțului cu munca să fie de succes, copilul are nevoie de:

 

- Cunoștințe pentru a înțelege ce trebuie să facă;

- Dorinţă pentru a face lucrul;

- Posibilitatea de a pune această dorinţă în aplicaţie;

- Capacitatea de a reține și susține efortul necesar pentru a realiza această acțiune;

- Posibilitatea de a îndeplini lucrul cu succes (ajută-l cînd vezi că nu se descurcă).

 

 

II. Posibilitatea de a se gîndi şi a acţiona

 


     Condiţia preliminară pentru a munci este implicarea capacităților omului de a gîndi, a dori şi de a acţiona. Iar aceste abilități trebuie să acţioneze concomitent şi pe timp îndelungat.


     Fiecare copil încă de la naştere are toate caracteristicile necesare care mai tîrziu îl vor ajuta să muncească eficient. Mulţi, din păcate, sunt jeliţi de către părinţi şi nu sunt implicați în diferite activități de la vîrsta corespunzătoare, iar cînd cresc mai mari devin leneşi. Victimele protecției exesive nu pot acționa independent și nu pot lua decizii de sine stătător, considerînd că nu ar fi necesar sau că nu ar avea sens.

 

     Îți prezentăm un exemplu incorect de a învăța copilul să iubească munca (crearea, învățarea):  Mama îi spune copilului: „ Începe să-ţi faci temele, iar dacă vei avea nevoie de ajutor - cheamă-mă!”, lăsînd copilul față-în-față cu problema. Dacă nu a obținut rezultatul scontat mama va da vina pe copil că e lenos și nu poate face nimic singur. Ea poate chiar să înceapă lupta cu această lene, dar în rezultat va primi un copil fără stimă de sine și care nu va primi niciodată satisfacție din munca pe care o va face.

 

Atenție!

 

     În asemenea cazuri, cu mult mai efectiv va fi dacă îi vei explica copilului tău că nu e o ruşine atunci cînd nu cunoşti ceva, şi că fiecare matur a trecut prin această etapă în copilărie, iar cunoştinţele sunt rezultatul învăţăturii. Mai explică-i că rezultatele depind de efortul depus şi de calitatea faptei, chiar dacă nu se primeşte din prima, iar pentru rezultate reuşite trebuie să se străduie. Cu atît mai mult, atunci cînd copilul tău a obţinut un rezultat bun atrage-i atenţia la satisfacţia pe care a primit-o. 

 


     Dacă îţi vei ajuta copilul măcar o dată să ajungă la un rezultat bun, atunci el va dori să primească rezultate bune şi în continuare, iar pentru asta îşi va da silinţa. Cea mai bună motivaţie pentru a lucra bine este – posibilitatea de a primi de la lucru satisfacţie şi rezultate bune.

 

 

Cum să-ţi înveţi copilul să-şi îndeplinească obligaţiunile?

 


     Fiecare copil, indeferent de vîrstă are obligaţiuni pe care, atunci cînd vine timpul să le îndeplinească caută motive de a le evita. Pentru ca odoraşul tău să înţeleagă că aceste obligaţiuni sunt necesare şi utile adu-i la cunoştinţă 3 idei importante:


 1. E imposibil să faci doar ceea ce vrei şi doar ceea ce îţi iese cel mai bine. Oricine ai fi, oricum trebuie să faci chiar şi ceea ce nu îți dorești.


 2. Obligaţiuni are fiecare om! Poţi să-i povesteşti ce obligaţiuni ai tu ca mamă, ce obligaţiuni îndeplinesc și alţi membri ai familiei voastre sau cei apropiați. Efortul pe care îl vei depune la moment va fi plata pentru tot binele pe care îl poți primi mai tîrziu.


 3. Deseori se întîmplă că trebuie să jertfești din timpul de joacă sau de odihnă, pentru ca pe urmă să primești ceva mai mult.


     Principalul rol în acest proces îl ai tu, ca părinte! Nu e deloc simplu să explici aceste lucruri copilului tău ca el să înţeleagă îndată, vei avea nevoie de multă încredere, insistenţă. Cu toate astea fii un exemplu pentru el, nu uita să-i demonstrezi dragostea şi susţinerea în tot ceea ce face!

 


5 / 2 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
1024
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe