Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Cum să faci copilul să te respecte?

Acum pe site
mămici
Ana Sirbu s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 23.10.2017
lewis Annie a adăugat un comentariu la video Eliminarea varicelor în mod chirurgical (Ru)
05:50 | 23.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Ana Sirbu s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 23.10.2017
lewis Annie a adăugat un comentariu la video Eliminarea varicelor în mod chirurgical (Ru)
05:50 | 23.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
close

Cum să faci copilul să te respecte?

 

     Foarte des în relația cu copilul simțim atașamentul și dragostea, iar cînd ajungem la respect situația e mai dificilă. Copiii sunt oglinzile noastre și vrînd - nevrînd trebuie să recunoaștem acest fapt. Și dacă copilul tău nu te respectă, nu-ți atrage atenția și nu are grijă de tine, atunci află că e din cauza că cîndva l-ai tratat la fel. 

 

     Ce este dragostea și respectul? Le putem oare deosebi în comportamentul unui copil? Pentru început îți recomandăm să faci un mic exeperiment.

 

Întreabă micuțul:

   "- O iubești pe mami?" - La sigur că odorașul tău fără să stea pe gînduri îți va confirma și chear poate te va îmbrățișa și săruta.

 

După, pune-i altă întrebare:

   "- Dar o respecți pe mami?" - Cei mai mulți copii nu vor ști ce să răspundă sau se vor gîndi înainte de a da un oarecare răspuns. Totuși, pentru mulți copii conceptul de iubire și respect sunt strîns legate considerînd că dacă iubește, atunci, în mod automat, și respectă. Dar nu e chear așa... Respectul pentru cei din jur nu este o abilitate înnăscută. Respectul se învață și se cîștigă.

 

 

Respectă soțul și cere reciprocitate

 

     În prezent stima reciprocă din familii își cam pierde din valoare. Punem accent pe dragoste și uităm că ea poate fi și trecătoare. Alta e situația cînd soții se și stimează, deoarece o adevărată familie se crează atît pe dragoste cît și pe stimă reciprocă. Fără dragoste, respectul din familie este lipsit de suflet și rămîne a fi doar o simplă respectare a regulilor și formalităților. Anume stima și respectul abordat de la bun început vă va ajuta să păstrați dragostea și să creșteți copiii într-o atmosferă favorabilă și călduroasă.

 

     Și totuși cum poți deosebi dragostea de respect? 


Dragostea - sentiment de afecțiune, atașament și simpatie profundă față de o persoană. Dragostea se naște în inimă, acceptă și iartă totul.


Respectul - sentiment de prețuire și de stimă determinat de meritele sau de calitățile persoanei. Respectul se naște din rațiune și are capacitatea de a alege. Acesta implică dreptatea, egalitatea drepturilor, atenția la interese și convingeri, libertatea și încrederea.

 

     Într-o familie în care nu este prezentă stima, soția nu mai vede în soțul său un bărbat demn, iar soțul nu o mai vede pe soție sa ca femeie. Deci cum își va onora copilul părinții săi dacă nu-i vede să se respecte reciproc? Oare va fi capabil să stimeze?

 

    Dacă nu-ți stimezi soțul, atunci cum poți fi respectuoasă cu fiul tău? Cu siguranță îl iubești la nebunie, dar nu vei putea respecta bărbatul din el, deoarece îți pierzi capacitatea de a stima în general un bărbat.   

 

     Cum oare soțul își va stima fiica dacă el nu te stimează pe tine, soția sa? El la fel își va iubi fetița și va fi foarte atașat, dar din păcate nu va respecta femeia din ea.

 

 

Încurajează copilul în ceea ce face

 

     În jurul vîrstei de 3 ani copilul începe a-și dezvolta poziția "Eu singur!". Pentru prima dată el își testează capacitatea de a realiza unele sau alte sarcini. Dacă în această perioadă te vei comporta nerespectuos față de decizia sa, îl vei lua în rîs, nu-i vei permite să facă ce și-a dorit și îi vei repeta că este prea mic sau nu-l duce capul, atunci despre ce respect mai poate fi vorba? Copilul poate fi învățat să vă respecte, ca părinți, doar în cazul în care vă respectați ca soți și vă respectați și copiii!

 

 

    Nu accepta în familia ta ironizarea, sarcazmul, înjosirile, observațiile dure, neîncrederea în capacități - deoarece acestea pot deveni pentru copil o normă! Iar dacă părinții nu se respectă reciproc și nu-și respectă nici copilul, atunci copilul la sigur nu-și va respecta părinții. El se poate teme de ei și din frică să prezinte o atîrnare respectuoasă, dar asta va fi departe de o stimă adevărată.

 

 

Păstrează spațiul de intimitate al copilului

 

     Mulți dintre părinți nu consideră necesar să bată la ușa camerei copilului, crezînd că nu ar putea avea și ei secrete. Dar asta e o încălcare a teritoriului personal. Nu se recomandă, de asemenea, și să-ți impui copilul să întrerupă treburile sale și să lase totul baltă deoarece cică a venit ora fixă a prînzului. Cu așa atîrnare consideri oare că copilul te va respecta?    

 

 

Stabilește o distanță emoțională

 

     De cele mai dese ori ne educăm copiii ca pe o proprietate și nu atragem mare atenție dorințelor sale. Nu fi egoistă ascultă-ți micuțul, discută cu el, dar și stabilește o oarecare distanță emoțională! Dacă vor dispărea aceste hotare între tine și copil, atunci nici nu mai poate fi vorba despre stimă din partea lui. În caz că simți nevoia permanent să fii aproape de el și uiți de viața personală, atunci să știi că copilul nu te va stima la maxima valoare, deoarece va simți această dependență și la sigur va încerca mai tîrziu să manipuleze cu asta. Dacă dorești să fii respectată, atunci oferă-i o oarecare distanță emoțională și spațiu personal! 

 

 

Dezvoltă-ți abilitățile personale

 

     Fiind dictat de rațiune, respectul întotdeauna găsește calități pentru care omul poate fi stimat: fie pentru caracter, realizările sale sau pentru tot ce obține prin propriile sale eforturi și muncă. Deci dacă copilul te iubește doar pentru faptul că-i ești mamă, atunci te va respecta pentru calitățile care le ai!

  

Respectă-ți copilul!

 

     Stima față de apropiați și în primul rînd față de copil, în cazul de față constituie calitatea ta cea mai importantă și exemplul de urmat pentru micul tău explorator. Pentru asta trebuie să-ți cunoști foarte bine odrasla, să poți vedea la el calitățile și trăsăturile caracterului demne de respect. Spre exemplu:

- Dacă e puțin mai lent, nu e cazul să consideri că e lenoșel, ci are calitatea de a îndeplini lucrări meticuloase;

- Dacă, din contra, e hiperactiv, atunci va fi demn de o viață activă și cu multe realizări.

 

     Cînd îți stimezi copilul nu arunci cuvinte usturătoare, în vocea ta nu se simte disprețul, iar mimica feței niciodată nu va da de înțeles că vezi ceva neplăcut. Stima - e o recunoaștere a valorii și importanței unei alte persoane - a copilului tău! Deci, atunci cînd are loc un incident, atrage-i atenția copilului calm, spune-i pe un ton normal care îți sunt așteptările de la el și setează consecințele.

 

     

     Nu uitați să fiți politicoși - "salut", "te rog", "scuze",  "mulțumesc", "ești foarte drăguț" - deoarece ca printr-o oglindire piticul va fi la fel de politicos ca voi. El va încerca să copie fiecare mișcare, fiecare cuvînt, deci trebuie să deveniți un exemplu demn pentru copilul vostru!

 

 

     Să-ți respecți copilul, totuși, nu înseamnă să-i înduri toate capriciile și să-i îndeplinești fiecare dorință, ci să-l asculți și prin compromis să luați decizii în comun.

 

 

Respectă-te pe tine însuți!

 

     Un lucru greu de învățat și de făcut este să dobîndești autorespectul. Acest lucru implică să-l înveți pe copilul tău să aibă încredere în el și să se respecte pentru ceea ce este. De aceea nu se recomandă în fața lui să te compătimești sau să te plîngi pentru că ai făcut niște alegeri greșite sau niște gafe. Chiar dacă ai greșit în vre-un fel, nu folosi cuvinte jignitoare la adresa ta, mai ales de față cu copilul.

 

 

Sfaturi


- Îndeplinește-ți promisiunile de laudă, motivare, recompensă sau pedeapsă;

- Ascultă cu atenție cînd îți vorbește și nu-l ignora;

- Discută ca cu un om matur, sigur pe teme adecvate vîrstei;

- Respectă și cere celor din jur să fie politicoși;

- Niciodată nu repeta mai mult de 2 ori;

- Nu forța să facă lucruri pe care le urăște;

- Permite-i să aibă intimitatea sa;

- Clarificați-vă doar după aplanarea conflictului;

- Nu-l impune să îmbrace ceea ce nu-i place și în care nu se simte comod;

- Nu-l obliga să mănînce ceea ce nu-i place, dar nici nu-i permite să mănînce doar ce vrea.  


     Nu uita să te impui cu respect, să arăți respect și să ceri respect pentru că dacă ai făcut primii doi pași atunci pe cel de-al treilea îl meriți din plin!

 


5 / 4 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
2659
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe