Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Cum măsurăm corect temperatura corporală?

Acum pe site
mămici
Ana Sirbu s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 23.10.2017
lewis Annie a adăugat un comentariu la video Eliminarea varicelor în mod chirurgical (Ru)
05:50 | 23.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Ana Sirbu s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 23.10.2017
lewis Annie a adăugat un comentariu la video Eliminarea varicelor în mod chirurgical (Ru)
05:50 | 23.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
close

Cum măsurăm corect temperatura corporală?

 

  

     Temperatura corporală - se defineşte ca fiind echilibrul între procesele de termogeneză (producerea de căldură de către organism) şi termoliză (cedarea de către organism, înspre mediul înconjurător a excesului de căldură).


Febră = Hipertermia = creşterea temperaturii peste valorile fiziologice pentru vîrstă, sex şi status hormonal.


Subfebrilitate - temperatura peste 37,5 - 37,8oC.


Febră - temperatura centrală peste 38 grade Celsius.


Hiperpirexie -T > 39oC.

 

Atenţie!


   Există situaţii în care febra nu este reală. Ca exemplu:


- pseudofebra- simulanţi (celebrul artificiu al prafului de cretă la şcolari), nevrotici;

- febra falsă - la deshidratarea nou-născutului în primele zile de viaţă prin lipsa aportului lichidian corespunzator şi supraîncălzire;

- hipertermia habituală - persoane sănătoase,care au în mod cvasi-fiziologic temperatura cuprinsă între 37,2-38 grade Celsius permanent sau intermitent (tulbrări de termoreglare);

- febra din a 2 a jumătate a ciclului menstrual;

- la pacienţii cu insuficienţă cardiacă se pot înregistra creşteri de aprox. 1 grad C.

    

     Cel mai frecvent, febra reală este însoţită de semne şi simptome ca: nelinişte psiho-motorie, agitaţie, plîns neexplicat, cefalee, somnolenţă, dureri musculare, frisoane, transpiraţii, etc.

 

Atenţie!


     La copii sunt doi parametri relevanţi - vîrsta copilului şi gradul febrei (de exemplu sub 3 luni febra ridicată, persistentă este asociată cel mai frecvent cu infecţiile severe).

 

Temperatura “centrală” - temperatura măsurată intrarectal, sau măsurarea temperaturii urinei la emisie (a cărei valoare este aproximativ apropiată de temperatura centrală) - 37,2 /-0,5 grade.

 

Temperatura “periferică” - axilară - 36,1-37,2oC.


     Curba termică prezintă fiziologic un ritm circadian – maxim între orele 17-19 seara, şi un minim între 1-3, în zori.

Atenţie! Copii fac febră în general, în jurul orelor 18-19 seara şi 3-4 dimineaţa!

 


Metode de măsurare a temperaturii corporale


     Temperatura rectală - depăşeşte cu 0,5oC temperatura cutanată. Se va utiliza termometrul maximal, standardizat, care este gradat de la 34,4 la 42 grade. Se recomandă utilizarea unui termometru electronic, cu capăt cauciucat, moale, care să suporte dezinfecţia repetată cu substanţe chimice (ex. clorhexidin 10%, cloramina 10%, etc.).

 

 

Cum procedăm?

                            

Sugarul-0-1 an


  1. Copilul se va culca în pat pe spate sau în braţele unui adult, peste genunchii acestuia (abdomenul copilului vine peste genunchii persoanei adulte, picioarele copilului atîrnă în jos - în unchi de 90 grade).  


2. Se şterge varful moale al termometrului cu o compresă umedă sau cu o substanţă grasă, în strat foarte subţire, pentru a permite introducerea în rect fără a produce disconfort copilului.


3. Cu mîna dreaptă se ţine termometrul iar cu stînga se apucă uşor picioarele copilului înspre glezne, îndoindu-le din articulaţia şoldului.  


4. Printr-o mişcare de rotaţie, capătul moale al termometrului se va introduce în rect pe o distanţă de circa 1-1,5 cm.  


5. Se menţine această poziţie timp de 1 minut, pînă cînd termometrul va indica temperatura finală (de obicei la termometrele electronice se va auzi un sunet clar unic sau succesiv). La termometrele clasice cu mercur se va ţine termometrul în rect, pînă cînd se observă oprirea coloanei de mercur- aprox.2-3 minute, moment în care avem rezultatul final al “temperaturii centrale”.  


6. După utilizare, termometrul se va dezinfecta cu o compresă imbibată în alcool sanitar. Se va pune termometrul în soluţie de Clorhexidin sau Cloramina 10% - timp de 10 minute, după care se şterge cu o compresă uscată şi se va păstra în ambalajul său iniţial.

 

 

Copilul mic-1-7ani


     Se respectă regulile de mai sus, poate fi pus fie pe abdomen fie lateral.


     Atît la copilul mic cît şi la copilul mare există posibilitatea de a utiliza - patch-uri de unică utilizare - care se lipesc pe tegumente şi înregistrează temperatura corporala, precum şi termometrele auriculare - care vor măsura temperatura la nivelul conductului auditiv extern. Sunt uşor de utilizat şi sunt acceptate cu plăcere de către copii, dar au dezavantajul că dau valori doar orientative şi pot prezenta abateri de la temperatura reala a copilului cu 1-2 grade.

 

 

Copilul mare şi adultul


     Temperatura se va măsura axilar şi sublingual (temperatura periferică). Valorile sunt însă mai puţin exacte şi sunt uşor mai scăzute - circa 0,5 grade faţă de temperatura centrală masurata intrarectal (VN-36,1-37,2).

 

Important


     Vîrful rezervorului termometrului se va aşeza în vîrful/mijlocul axilei iar braţul pacientului va fi plasat cît mai strîns lîngă corp, pentru a forma o cavitate perfect închisă. Termometrul va fi ţinut în axilă timp de 10 minute la termometrele clasice cu mercur şi cel puţin 2-3 minute la cele electronice.

 

De reţinut! 


     Nu măsura temperatura după masă, imediat după trezire, după plîns viguros, după baie, după efortul de defecaţie, agitaţie, la copilul care nu a fost hidratat corespunzător, în camere supraîncălzite, după expunere prelungită la soare (febre false prin supraîncălzire).

 


 Algoritm rapid de scădere al febrei


1. Nu intra în panică! Chiar dacă eşti speriată şi te simţi nesigură pe tine, nu manifesta teama şi nesiguranţa în faţa copilului! El are nevoie să se bazeze pe tine, să vadă în părinte o persoană puternică, sigură pe ea şi nu o manifestare de panică adultă fără control!


 2. Ia măsuri corecte, rapide şi eficiente, ordonate, pentru a scădea temperatura corpului!


3. Nu utiliza antibiotice fără aviz medical întrucît, nu au efect de scădere rapidă a temperaturii!


4. Aeriseşte rapid camera copilului, schimbă-l de haine prea groase-călduroase, administrează lichide călduţe-ceai, apă plată, suc fructe natural (dacă nu există şi scaune moi) în cantităţi mici şi în mod repetat, constant la intervale de 5-10 minute, astfel încît să previi pericolul de deshidratare al micuţului.


5. Dacă febra nu a cedat, intervin cu antitermice - iniţial Paracetamol - doza - 40mg/kg corp/zi (în 2 sau 3 prize zilnice).


Atenţie - nu depăşi dozele maxime recomandate!


6. Dacă febra nu a scăzut după 30 minute, înveleşte copilul în cearşaf ud, cu apă rece (nu utiliza oţet! - pericol de insuficienţă renală, nu spirt, alcool - pericol de comă alcoolică!). Se înveleşte copilul complet (inclusiv cap, piept şi antebraţe, rămîne afară din cearsaf, doar faţa). Schimbă cearşaful la 5 minute, de 3-4 ori, la rînd, pînă cînd temperatura corporală a scăzut sub 38 grade!

 

Sursa: www.dr.herdea.ro


5 / 5 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
10091
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe