Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Cum alegem bandaje prenatale și postnatale

Întrebări în centrul atenţiei
Răspunsuri: 1

Acum pe site
mămici
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
12:50 | 21.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
01:03 | 21.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
14:44 | 20.10.2017
Lili B s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.10.2017
close

Cum alegem bandaje prenatale și postnatale

 

     Bandajele prenatale și postnatale sînt suporturi pentru burtă în perioada de sarcină, respectiv în perioada de după naștere.  

 

 

Ce trebuie să știți:


- De regula medicii recomandă purtarea bandajului de la a 4-a lună de sarcină, deoarece în această perioada copilul începe a crește rapid. Obstetrician-ginecolog indică utilizarea bandajului ținînd cont de vîrsta mamei, termenul de sarcină, poziția copilului în burtă și numărul de sarcini.


- Utilizarea bandajului timp de 24 de ore este interzis – el necesită a fi purtat conform schemei. Dacă femeia însarcinată duce un mod de viață activ, merge mult pe jos sau stă mult în picioare, la fiecare 3 ore bandajul trebuie de scos pe 30 de minute.


- Pentru a pregăti mușchii abdominali și mușchii uterului către naștere, purtarea bandajului trebuie de combinat cu exercițiile fizice speciale. Gimnastica poate fi efectuată și în bandaj.


     Există trei tipuri de bandaje prenatale, postnatale și universale (ce se pot utiliza pentru sarcină și după naștere, pentru restabilirea figurii).


 

Bandaj universal:
prenatal și postanatal

    Bandajul prenatal trebuie să asigure un suport pentru burtica viitoarei mamici, dar fără a crea presiune. El permite copilului de a ocupa o poziție corectă, anticipînd lăsarea prematură. Bandajul ales corect previne hiperextensia muschiilor peretelui abdominal și pielii de pe abdomen, coapse, reduce sarcina asupra organelor interne și a coloanei vertebrale, scutind femeia de dureri de spate.


    Contraindicații la utilizarea bandajelor prenatale nu sînt, totuși pentru a alege un model mai potrivit trebuie de consultat cu medicul.


     Indicațiile utilizării bandajului prenatal:

- Termenul de sarcină mai mare de 20 de săptămîni.

- Sarcina repetată, în timpul cărei mușchii au capacitate de întindere mai mare și mai repede.

- Modul de viață activ (cînd viitoarea mamică petrece mai mult de 3 ore pe zi în poziția verticală). În special este recomandat femeilor însărcinate ce lucrează.

- Predispunerea către vergeturi, care apar ca urmare a minimizării stratului de țesut gras ce alimentează pielea și conferă elasticitate.

- Slabirea muschilor peretelui abdominal anterior şi planşeului pelvin.

- Creșterea curbii lombare, cauzate de mărirea burticii. Această prezintă o povară suplimentară pentru articulaţiile coloanei vertebrale.

- coloana vertebrală încovoiată.

- Osteohondroză

- Dureri de spate și șale în timpul sarcinii. Aceste dureri nu poartă careva urmări, doar că trebuie de suportat în decursul de cîteva luni.

- Unele tipuri de patologii ginecologice: cicatrice pe uter, ameninţarea de avort spontan în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină, creştere excesivă în dimensiunea a uterului, sarcina multiplă, dimensiunea mare a fătului; previa sau locaţia scăzută a placentei).


Bandajul postnatal este indicat de către obstetrician - ginecolog în dependență de cum a avut loc nașterea și de specificul fiecărei femei. Așa bandaj e confecționat dintr-un material elastic, ar trebui să posede o încheietură diferenţiată, o banda elastică ce strînge abdomenul și talia. Bandajul postnatal este mai bine de procurat în ultimele săptămîni a termenului de sarcină. Cu acordul medicului el poate fi îmbrăcat în ziua travaliului.


Contraindicații a bandajelor postnatale:

- în cazul unor anumite tipuri de cusături după cezariana;

- afecțiuni ale tractului digestiv;

- în cazul unor boli a rinichilor, însoțite de edem;

- afecțiuni de piele sau alergice.


Bandajul universal (mixt) este binevenit, deoarece poate fi utilizat atît pînă la naștere cît și după.

 

 Atenție!

    Cea mai optimală poziție de îmbrăcare a bandajului prenatal și postnatal este cea culcată, deoarece mușchii burții sînt relaxați și bandajul poate fi mai bine fixat în poziția necesară.

    După o consultare cu medicul Dvs, bandajul postnatal poate utilizat din primele zile de după naștere și poate fi purtat zilnic în decurs de 6-7 săptămîni (pe noapte se scoate).

 

 

 

Tipuri de bandaje

Bandaj-slipi – este o variantă tradițională. El se poartă deasupra slipilor obișnuiți. Se admite utilizarea în loc de slipii zilnici, dar nu este practic. Femeile insarcinate acest model trebuie să îmbrăce în poziție culcată (!). Bandajul îmbrăcat în poziția dată va fixa bine uterul și va susține burta. Bandajele – slipi postnatale au o talie ridicată, o centură lată și elastic dur la nivelul burtii, se pot închide și sub burtă.
Bandajul pre și postnatal sub forma de lentă elastică. Acest model este foarte popular. Lenta se îmbracă pe șale și se fixează sub burtă. Dimensiunea este reglabilă, prin intermediul lipiciurilor. Avantajul acestor bandaje este în faptul că poate fi îmbrăcat atît în poziție culcată cît și în picioare (el fixează uterul, dar nu apasă deasupra lui). Dezavandajul – în port poate fugi în sus.  

Bandaj postnatal – grația are o talie ridicată. Acestor bandaje este caracteristic capacitatea înnaltă de străngere.

Bandaj utilizat după cezariana, poate fi sub forma de grația. El fixează cusătura postoperatorie și susține mușchii peretelui abdominal. Se recomandă de a îl imbrăca în poziție culcată.

Bandaj – fustă. Este orientat pe persoanele care vor sa-și minimizeze dimensiunile șoldurilor și să prevină apariția varicelelor pe coapseю

Cum alegem bandajul?


     Indiferent de model bandajul trebuie să fie confecționat din material higroscopic respirător. Optimal va fi dacă va conține bumbac, microfibră şi elastan. Cu ajutorul închieturilor de mai multe nivele, bandajul se poate mari și micșora în conformitate cu burta.

 

   Pentru a alege marimea potrivită este necesar de a măsura dimensiunea taliei și șoldurilor în cele mai late locuri. Dimensiunile bandajelor – lente, corespund cu mărimile lingeriei (S, L, M). Marimile bandajelor-slipi se aleg în felul următor: marimea lingeriei pînă la sarcină 1. Dacă în decursul sarcinii ați adugat mai mult de 12 kg, atunci poate fi cu 1-2 mărimi mai mare.


    Alegînd un model de bandaj atrageți atenția asupra poziției în care va fi îmbrăcat, cît de ușor el se dezbracă. Femeilor care au un mod de viață activ , probabil mai comod li va fi bandajul-lentă decăt bandajul – slipi.


     Bandajul în primul rînd trebuie să-și îndeplinească funcția de bază – să servească drept suport pentru burtă, să elimine sarcina asupra coloane vertebrale, organelor interne, pielii. Aspectul exterior este un factor puțin important, dar dorit. De aceasta va depinde și prețul modelului. Bandajele din Marea Britanie și Germania sînt mai costisitoare, dar combină elasticitate, funcționalitate și efectul medical. La un preț mai mic sînt bandajele producătorilor din Italia și Țările Baltice. Oferind un aspect exterior frumos, deseori de neglijează funcția de bază a bandajelor. Bandajele pe șireturi, confecționate în Federația Rusă, suportă prost burta și sînt incomode în imbrăcare/dezbrăcare.

 

   Unii medici sînt de părere că bandajul incomodează copilul și daunează mamei, alții vad doar avantaje în suportul burții. Consultați-vă cu medicul Dvs., faceți cunoștință cu literatura și măsurați cîteva modele – senzațiile personale nu vă vor înșela.

 

 

 

5 / 4 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
20902
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii (9) :
19.06.2015, 9:45

Eu am probleme cu spatele, osteohondroza lombra, si colul scurtat, medicul mi-a recomandat sa port centura pentru toata perioada zilei, doar atunci cand dorm sa mi-o scot. Initial aveam dureri de spate, dupa tratament si inceperea initiala de a purta centura, durerile de spate au disparut. Sunt multumita de rezultat.

13.03.2015, 19:49

Cine si a pus imediant dupa nastere centura postnatala

Jasmin
23.04.2014, 11:45

Fetelor vind bandaje ca pe a 2 poza la preturi bune!!!!!! Sunati pe numarul 069392982

8.01.2013, 17:41

Stella intreaba in farmacii.

8.01.2013, 13:05

unde putem sa procuram in md asemenea bandaje postnatale???

27.04.2012, 16:43

cine a purtat dupa nastere/?chiar ajuta?

 ?

17.01.2012, 16:20

am purtat şi eu ma sımteam fara aıer de la ınceput dar peurma ma deprin e faın{#emotions_dlg.c_laugh}

27.12.2011, 13:32

Ai dreptate, e eroare de tipar. Multumesc, am corectat. {#emotions_dlg.a_ok}

26.12.2011, 18:46

De regula medicii recomandă purtarea bandajului de la a 4-a saptamină de sarcină, deoarece în această perioada copilul începe a crește rapid...... Oare?Poate de la 4 luni?{#emotions_dlg.f_14waiting_blue_1}

MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe