Citeşte: Copilul meu încă suge degetul. Ce să fac?
Acum pe site
mămici
23:24 | 05.12.2016
C A a dat un răspuns la întrebarea Augmentin BIS 400mg/57mg/5ml
23:03 | 05.12.2016
Anonim a dat un răspuns la întrebarea Pharmatex
23:02 | 05.12.2016
Doina Meriacre (Golovatii) a dat un răspuns la întrebarea raceala
22:32 | 05.12.2016
22:07 | 05.12.2016
23:24 | 05.12.2016
C A a dat un răspuns la întrebarea Augmentin BIS 400mg/57mg/5ml
23:03 | 05.12.2016
Anonim a dat un răspuns la întrebarea Pharmatex
23:02 | 05.12.2016
Doina Meriacre (Golovatii) a dat un răspuns la întrebarea raceala
22:32 | 05.12.2016
22:07 | 05.12.2016
close
Copilul meu încă suge degetul. Ce să fac?

 

     Încă din burtică bebeluşul îşi practică primele obiceiuri. Suptul degetului este o formă incipientă de formare a reflexului de tragere a laptelui în timpul alăptării la sîn. Deci este strîns legat de reflexul natural de supt, prin care copilul se hrănește în primele luni de existență.


     Deseori, suptul degetului sau a mînuței este observat şi în timpul ecografiilor fetale în trimestrul 2 sau 3. Deşi degetul mare este adesea cel mai “delicios”, şi arătătorul sau inelarul pot fi în preferințele sugarilor. O altă explicaţie ar mai fi că sugarii cunosc lumea înconjurătoare prin ducerea oricărui obiect la gură; regula este valabilă şi pentru propria mînă – contactul degetului cu zona orală potolește instinctul de a suge şi generează plăcere şi relaxare.

 

 

De ce bebelușul suge degetul?


   Principalul motiv al sugerii degetului este reflexul de supt, iar instinctul respectiv trebuie „calmat” fie prin alăptare, fie prin suzetă, biberon sau degețel. După vîrsta de 6 luni, odată cu diversificarea alimentației şi înţărcarea, reflexul de supt diminuă sau chiar dispare total. Alte motive ar mai fi:

 

     - Foamea – mese insuficiente, interval prea mare între mese

     Chiar dacă goleşte sînul după 5-10 minute de supt, copilul va fi ţinut în continuare la sîn pentru a-şi satisface necesitatea de a suge. Pentru biberon, se vor folosi tetine cu găuri mai mici, pentru ca efortul de supt să fie mai mare şi să îl obosească pe sugar.

- Durere – colici, erupția dinților, lovire

     Degetul este ca un ”calmant” pentru sugar şi nu trebuie să i se interzică accesul la calmant exact cînd are nevoie de el deoarece prohibiția îi va accentua și mai mult fixația. În cazul creşterii dinţişorilor aceasta îi ajută să îşi liniştească presiunea din gingii. Nu trebuie să confunzi acest mod cu obiceiul de sugere a degetului. Un bebeluş care nu are acest obicei, îşi va suge degetul mai puţin, încercînd intensiv să-l mestece cînd îi cresc dinţii.

- Lipsa de afecțiune şi consolare din partea mamei

- insecuritate emoțională

- somnolență, plictiseală, timiditate, anxietate, frică, agitație.

 


Probleme cauzate de sugerea degetului

 

     Suptul degetului poate duce în primul rînd la iritații ale pielii mîinii datorită contactului prelungit cu saliva, răni sau deformări ale degetului, hipersalivație, inocularea de agenți infecţioşi.

 

     Suptul pe timp îndelungat poate determina probleme ale dentiţiei prin o aliniere anormală a dinţilor (malocluzii), împingerea dinţilor înainte şi uneori malformaţii ale palatului cavităţii bucale. Cu cît este mai lungă perioada de supt a degetului, cu atît este mai mare riscul ca la copil să fie nevoie de terapie ortodontică pentru a corecta problemele.


     De asemenea, copilul poate dezvolta probleme de pronunţie, în special pentru Ts, Ds, bîlbîieli sau scoaterea limbii în afara în momentul pronunţiei cuvintelor.


     Suptul degetului înainte de vîrsta de 4 ani nu reprezintă o mare problemă. Copiii care continuă să sugă degetul cu intensitate crescută după vîrsta de 4-5 ani sau cei care continuă după 5 ani au un risc crescut de a dezvolta probleme ale dentiţiei sau de vorbire.

 


Cum dezveţi copilul?


     Pentru orice obicei există și dezvăț. Dar pentru asta trebuie să dai dovadă de multă răbdare și perseverență. Majoritatea copiilor renunță la acest obicei la intrarea în colectivitate (grădiniță, creşă) deoarece se simt jenaţi faţă de colegi. 

 

      Nu trebuie certat, nu trebuie apostrofat în public şi nu trebuie sancţionat. La preşcolari, se vor evita observațiile de genul “numai bebeluşii fac asta” deoarece poate duce la complexarea copilului; poţi însă încerca dacă reflexul durează mai mult timp crearea unui cadru de poveste la aniversarea de 4-5 ani că începînd cu această vîrstă toţi copiii nu îşi mai sug degetele pentru că au crescut şi sunt acum mari, sau că Moș Crăciun i-a trimis un cadou pentru că a auzit că nu îşi mai suge degetul.

 

     În momentul cînd suge degetul, nu trebuie să i-l scoţi cu forţa din gură ci să îi distragi atenţia prin solicitarea mîinilor: îl vei ruga să ridice o jucărie sau să ţină un obiect, îi vei oferi ceva de ronţăit şi îi vei întrerupe discret orice tentativă de a duce degetul înapoi la gură. Cea mai bună strategie este de implicare a copilului în diverse activităţi şi concentrarea atenţiei spre joacă. Oricînd îl vei vedea cu degetul în gură, îi vei propune o activitate nouă care să îi solicite ambele mîini.


      Trebuie evitată folosirea de substanţe condimentate, amare, acre (boia, piper, lămîie, grepfruit, pelin) sau urît mirositoare pentru crearea unei asocieri neplăcute la introducerea degetului în gură. Sunt strict contraindicate măsurile extreme de tipul legării mîinii sau punerea în gips pentru că provoacă frustrare și tensiune şi accentuează dependenţa de suptul degetului.


 

    La culcare, îi vei oferi copilului o jucărie de pluş sau o păpuşă pe care să o ţină în brațe, ca înlocuitor pentru „bunul său prieten” degetul. Dacă adoarme cu degetul în gură, scoate-i-l în timpul somnului.

 

 

Suzeta – înlocuitoare a degetului


     În cazul în care abstinența de la suptul degetului este imposibilă, se va prefera suptul suzetei, care nu prezintă la vîrste mai mici efecte adverse asupra dentiției sau vorbirii şi poate fi îndepărtată în orice moment, dar care este asociată cu un risc crescut de infecții otice. Ulterior, pentru renunțarea la suzetă se vor inventa mici tranzacţii prin care copilului i se va oferi o nouă păpușă sau o trotinetă de la magazin dacă este dispus să dea la schimb suzeta.


     În cazul copiilor mai mari cele mai bune strategii sunt cele educative (dialog şi recompensare verbală) şi aplicarea de leucoplast pe deget pentru a-i reaminti că degetul nu trebuie introdus în guriță.


     Sugerea degetului sau folosirea suzetei este considerată normală pînă la vîrsta de 3-4 ani. Peste această vîrstă este necesar să ceri sfatul unui medic pentru a-l dezvăţa de acest obicei prin măsuri terapeutice speciale (dispozitive pentru degete, dispozitive orale, jucării gingivale, jucării de cauciuc).


5.00 / 4 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
5175
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe