Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Cînd trebuie să plec la maternitate?

Acum pe site
mămici
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
12:50 | 21.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
01:03 | 21.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
14:44 | 20.10.2017
Lili B s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.10.2017
close

Cînd trebuie să plec la maternitate?

 

 

     Odată ce vin ultimele săptămîni de sarcină majoritatea graviduţelor, şi în prealabil cele aflate la prima sarcină, intră în panică şi alertează medicul şi familia la cea mai mică contracţie sau mişcare a copilului. Asta se întîmplă deoarece viitoarele mămici nu cunosc reacţia corpului şi simptomele ce apar înainte de naştere.

 

     Totuşi vrem să te anunţăm că naşterea e iminentă şi întotdeauna este însoţită de aceleaşi semne, de aceea este bine să le recunoşti, astfel încît să nu intri în panică şi să ştii cum să reacţionezi  atunci cînd bebe se hotărăşte să te vadă. 

Semne care anunţă naştereaSecreţii de mucus şi pete de sînge

 

     Odată ce ajungi la finele sarcinii, pot apărea secreţii de mucus, cu nuanţe rozalii, maronii sau roşiatice, pe care le poţi sesiza atunci cînd mergi la baie sau direct pe lenjerie. Odată cu apariţia acestor pete, cervixul se dilată, se subţiază şi avansează pentru a pregăti naşterea. Acest lucru se poate întîmpla cu o săptămînă sau două înainte de termen sau chiar în momentul naşterii.
Apariţia micilor pete de sînge poate fi şi un efect secundar imediat eliminării dopului cervical.Dilataţia - deschiderea colului uterin (cervixului)


     Un alt semn al travaliului îl reprezintă dilatarea colului uterin sau şi aşa numitul cervix. Atunci cînd colul devine mai moale înseamnă că se pregăteşte pentru momentul de dilatare, care prevesteşte naşterea. Cu toate acestea trebuie să ştii că dilataţia poate apărea cu zile sau chiar săptămîni înainte de momentul naşterii, însă dacă apare cu mult înainte lărgirea nu este semnificativă, ci de maxim 2-3 cm. Pe măsură ce avansezi spre momentul naşterii, deschiderea este din ce în ce mai rapidă.Pierderea dopului gelatinos


     Tu ştii ce reprezintă acest dop gelatinos? Este o acumulare de mucus, formată la intrarea în cervix, al cărei principal scop este acela de a crea un fel de barieră protectoare faţă de infecţiile venite din exterior. Dopul se poate elimina fie tot conţinutul odată, fie sub formă de secreţie vaginală abundentă cu o durată de cîteva zile. Din momentul începerii eliminării dopului gelatinos şi pînă la naştere pot fi în jur de 3 zile sau chiar cîteva ore, în funcţie de dorinţa piticului din burtică.Ruperea membranelor sau „a apei”


     Acesta este cel mai sigur semn care îţi arată că bebeluşul vrea deja să vadă lumina zilei.  Ruperea se produce ca urmare a contracţiilor uterine sau a efortului. Acum e cazul să te pregăteşti cît mai repede să ajungi la maternitate, chiar şi în lipsa contracţiilor. Diminuarea cantităţii de lichid amniotic sporeşte presiunea asupra fătului, placentei şi cordonului.


Semnele unei naşteri iminente

 

 

 

- Lăsarea burticii în jos din cauza presiunii create de capul bebeluşului prin coborîrea în pelvis
- Uşurarea respiraţiei (din cauza lăsării burticii)     
- Pierderea dopului gelatinos (cervical) (cu 1-5 zile înainte)
- Intensificarea contracţiile Braxton-Hicks (încep de la 6 săptămîni şi pregătesc cervixul pentru naştere) care nu sunt însoţite de deschiderea colului uterin
- Ruperea membranelor;
- Tuse sau voma;
- Diaree sau constipatie;

     Cînd ai contracţii regulate şi dureroase, nu mai mînca şi nu mai bea nimic (în cazul în care vei vea nevoie de anestezie generală).

 

Semnele ce prezintă că naşterea va avea loc în următoarele cîteva ore


 

- Apar eliminări cu sînge (dacă sîngerările sunt abundente trebuie să chemi medicul);
- Dureri de spate asemănătoare celor menstruale;
- Contracţiile devin regulate şi durează pînă la un minut, iar intervalul dintre ele de peste 7 minute;
- Ai stomacul deranjat – diareea este modalitatea prin care organismul se goleşte pregătind uterul să se contracte cît mai uşor, dar poate apărea şi constipaţia;
- Simţi că burta "a coborît" - capul bebeului se îndreaptă spre pelvis pregătindu-se de ieşire;
- Te simţi foarte energică.

     În acest caz poţi liniştită să te pregăteşti de maternitate şi chiar să pleci la maternitate cu transportul propriu.

 

 

 

Trebuie să pleci la maternitate dacă:

 

 

° Ţi s-a rupt apa sau suspectezi scurgeri de lichid amniotic (spune-i medicului tău dacă scurgerea este maro, galbenă sau verzuie sau dacă seamănă cu cea menstruală)
° Dacă ai depăşit cu mult termenul (data limită calculată)
° Dacă nu ai mai simţit copilul mişcînd de cîteva ore
° Ai hemoragii vaginale, febră, dureri acute de cap, halucinaţii sau dureri abdominale


Atenţie!


Urgent trebuie să pleci la maternitate în caz că apare una din următoarele condiţii:

 

• S-au rupt apele (în special dacă apele sunt tulburi);
Au apărut contracţii puternice care durează mai mult de 1 minut sau intervalul dintre contracţii  e mai mic de 7 minute.

 


Cum se face diferenţa între contracţiile false şi contracţiile de travaliu

 

 

     În zilele sau săptămînile înainte de sarcină, contraţiile s-ar putea să devină mai ritmice, mai aproape una de cealaltă şi chiar dureroase. Ele te pot duce în eroare şi s-ar putea să crezi că eşti în travaliu. Spre deosebire de contracţiile de naştere, contracţiile Braxton Hicks din timpul "falsei nasteri" nu devin mai lungi, mai puternice sau mai dese.


Travaliul fals (contracţiile Braxton Hicks)


• Contractiile nu sunt regulate şi nu se intensifică;
Colul nu suferă nici o modificare;
În unele situaţii, încetează sau scad intensitatea dacă îţi schimbi poziţia;
Se răresc atunci cînd mergi (te plimbi);
Disconfort localizat doar în abdomen.

Scop: Aceste contracţii pregătesc uterul pentru momentul naşterii, dar nu denotă faptul că a venit timpul să te îndrepţi spre maternitate.


Contracţiile de travaliu


Contracţiile devin regulate, mai intense, mai dureroase şi mai lungi decît de obicei (apar la fiecare 10 minute);
Urmăreşte şi notează frecvenţa contracţiilor;
Este indicat să mergi la maternitate cînd acestea sunt regulate şi au aceeaşi intensitate (se repetă la 5 minute în cazul în care eşti la prima sarcină, 10 minute în cazul în care mai ai cel puţin un copil);
Contracţiile sunt normale în timpul unei sarcini sănătoase, însă în apropierea momentului naşterii acestea sunt tot mai dese, regulate şi mult mai greu de suportat.


Scop: Contracţiile ajută colul uterin să se deschidă încetul cu încetul pregătindu-l pentru naştere (dilatarea completă a acestuia corespunde unui diametru de 10 cm)


Cum să ajung la maternitate?     Mai bine să nu utilizezi transportul propriu, ci să chemi ambulanţa mai ales dacă nu eşti la prima naştere. Cu maşina ai putea să nu reuşeşti, iar în maşina de urgenţă este practic totul ce este necesar pentru a primi naşterea.Unde să sun?

 


     Dacă au început contracţiile mai îndelungate şi mai dureroase pregăteşte valiza şi sună urgenţa la numărul 903. De regulă ve-i fi transportată în maternitatea în care ai planificat să naşti, iar în caz contrar în cea mai apropiată din sector. Nu uita să iei cu tine carnetul prenatal şi documentele.


Telefon urgenţa - 903


Actele şi cele necesare pentru internare

 


1. Carnetul de gravida (analizele, consultațiile şi recomandările din perioada gravidităţii);
2. Buletinul de identitate;

3. Poliţa de asigurare medicală;
4. Certificatul de căsătorie sau certificatul de naştere (în caz dacă nu ești căsătorită); 

5. Valiza pentru maternitate.

5 / 5 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
10298
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe