Citeşte: Cînd se pune nou născutul pe burtică?

Întrebări în centrul atenţiei
Anonim
Răspunsuri: 1

Acum pe site
mămici
Înscrierea la grădiniţă în Republica Moldova
15:50 | 20.09.2017
Golub ALinA a pus întrebarea medic la nastere
15:00 | 20.09.2017
kilograme in plus
14:38 | 20.09.2017
Ioana Stirbu a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
13:52 | 20.09.2017
Golub ALinA s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.09.2017
Vaccinarea. Pro sau contra?
16:12 | 19.09.2017
Golub ALinA a pus întrebarea medic la nastere
15:00 | 20.09.2017
kilograme in plus
14:38 | 20.09.2017
Ioana Stirbu a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
13:52 | 20.09.2017
Golub ALinA s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.09.2017
L G a dat un răspuns la întrebarea Lapa de sare
13:08 | 19.09.2017
S M a pus întrebarea Cade părul
16:47 | 18.09.2017
close

Cînd se pune nou născutul pe burtică?

 

 

     Nou născutul întotdeauna necesită o îngrijire şi atenţie mai specială, de asta des tinerii părinţi sunt foarte atenţi la tot ceea ce îl priveşte: băiţa, masajul, primblările, imunitatea şi multe altele. Cînd trebuie pus pe burtică un nou născut - e o întrebare destul de interesantă şi frecventă. În general pentru ce trebuie de pus pe burtică nou născuţii, ce folos are această procedură pentru bebe şi cum se face corect  pentru a nu face rău?Beneficiile plasării nou născutului pe burtică


     Deci, în primul rînd trebuie de stabilit de ce este bine de a culca pe burtică nou născutul. Mai întîi de toate această procedură foarte bine întăreşte muşchii spatelui, iar pe lîngă asta previne deformarea cefei bebeluşului, ceea ce deseori este observabil la copiii ce sunt lasaţi mult timp pe spate. Plasarea bebeului pe spate permite activarea dezvoltării funcţiilor motorice deoarece în aşa poziţie micuţul încearcă singurel să se ridice utilizînd ca sprijin mîinile şi picioarele. Acest tip de exerciţiu antrenează muşchii picioruşelor şi mîinuţelor şi respectiv îl va ajuta pe pitic cît mai curînd să înveţe arta tîrîtului şi să ţină capul vertical.

     Cercetări în domeniu au arătat că bebeluşii care dorm pe spate şi apoi, cînd se trezesc, sunt aşezaţi pe burtică, reuşesc să stea în funduleţ, să se tîrască şi să meargă mai repede decît copilaşii care sunt ţinuţi mai tot timpul pe spate.

 


În scopuri profilactice


     Poţi pune micuţul tău odoraş pe burtică şi în scopuri profilactice. De exemplu pentru a evita balonările şi colicile care apar din cauza sistemului digestiv nedezvoltat încă sau pentru a evita hernia ombilicală (exteriorizarea la nivelul inelului ombilical (buric) a unei porţiuni a intestinului subţire), care îndeosebi apare la copii ce plîng des.

 

     Pentru profilaxia colicilor se recomandă a pune bebeluşul pe burtică înainte de masă şi doar după 40 minute după ce micuţul a mîncat.


Cînd se poate de pus nou născutul pe burtică?


     Poţi lăsa bebeluşul să stea pe burtică încă de lanaştere, de două-trei ori pe zi, preţ de cîteva minute, pentru a învăţa să se întindă în diferite poziţii.

     Ce ţine de cînd anume poţi pune bebeluşul pe burtică, de regulă se recomandă 3 perioade principale: înainte de alăptare - pentru revitalizarea tractului gastro-intestinal, în timpul gimnasticii sau a masajului şi la înfăşarea/schimbare. Nu este recomandat statul pe burtică a copilului imediat după mîncare deoarece poate duce la regurgitare.

 


Reguli de bază pentru statul pe burtică


     E foarte important ca înainte de a-ţi pune odoraşul pe burtă să ţii cont de careva reguli. Locul unde se vor face procedurile trebuie aerisit iar masa elibereaz-o de toate obiectele inutile. Suprafaţa pe care va sta micul trebuie să fie dreaptă şi tare, deoarece doar în aşa caz el va fi stimulat să-şi încordeze muşchii.


     Cînd aşezi micuţul pe masă contează ca mînuţele să fie sub corp, iar picioruşele e de dorit să fie strînse ca la broscuţă - această poziţie ajută la articulaţii.


     Mai tîrziu în timpul procedurilor vei putea utiliza şi jucării spre care copilul va fi cointeresat să se întindă/să se tîrîie sau covoraşe de joacă cu arcuri. Pe lîngă asta nu uita să vorbeşti cu micuţul în tot acest timp cu o voce liniştită şi relaxată.     O altă soluţie oferită de specialişti este aşezarea bebeluşului cu burtica pe abdomenul tău sau al tatălui. Astfel, nu doar că îşi va dezvolta musculatura, dar va simţi şi o apropiere mai mare faţă de părinţi şi va fi fericit. La fel îl poţi ţine pe burtică pe mîini sau pe picioare.

 


Dar dacă nou născutul se împotriveşte?


     Se mai întîmplă ca plasarea pe burtică să fie însoţită de ţipetele şi plînsetele bebeluşului. În mod normal un bebe e deprins să stea pe spate, totuşi nu trebuie să te dai la provocare şi măcar 5-10 minute pe zi să practicaţi această tehnică. Dar totuşi nu trebuie să aduci copilul la isterie şi dacă începe a plînge cel mai bine ar fi să-l linişteşti, să-l sustragi cu o jucărie pentru ca el să stea mai mult pe burtică. Distrange-i atenţia aşezîndu-te lîngă el, pe suprafaţa plană. Zîmbeşte-i, vorbeşte-i, foloseşte mimica feţei pentru a-l distra şi pentru a-l face să se simtă relaxat.


     Pediatrii recomandă pentru a face statul pe burtă o poziţie atractivă să aşezi sub bebeluş un material moale, iar sub umeri să-i rulezi un prosop sau o pernuţă încovoiată. Astfel, îi va fi mai uşor să împingă mîinile şi să ridice capul.

 

     În timpul procedurii de stat de burtică e bine să-ţi mîngîi odoraşul pe spate - asta îl va relaxa şi linişti.Poate nou născutul să doarmă pe burtică?


     Pînă la vîrsta de 1 an bebeluşul trebuie să doarmă pe spate. Se recomandă această poziţie deoarece este cel mai eficient mod de prevenire a sindromului morţii subite. Acest sindrom se defineşte prin moartea sugarului cu vîrsta sub 1 an, fără a avea o cauză cunoscută. Însă decesul survine de obicei în timpul somnului. Se pare ca dormitul pe burtică favorizează apariţia acestui sindrom.

 

Fii atentă!


     Nu aşeza copilaşul pe burtică, şi mai ales nesupravegheat, dacă acesta este somnoros, pentru că poate adormi şi există riscul de moarte subită.


     De regulă nou născutul ţine doar capuşorul puţin în sus, astfel îşi întăreşte muşchii gîtului, la a 2-a lună va începe să se ridice în mînuţe ridicîndu-şi pieptul. Pe la vîrsta de 4 luni, micuţul tău are mai mult control asupra mişcării capului. Cu această ocazie, poţi profita de mobilitatea lui pentru a încerca noi poziţii.

 

Jucaţi-vă de-a avionul:


     Asează-l pe burtică, pe pat sau pe o pătură pe podea, apoi aşează-te lîngă el şi întinde-ţi picioarele. Oferă-i o perspectivă inedită: pune-l pe picioarele tale, cu tălpile spre stomacul tău şi cu capul spre genunchii tăi. Micuţul va fi încîntat de noua poziţie.    

5 / 3 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
15712
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii (1) :
14.05.2013, 9:15

Noua ortopedul ne-a spus ca daca copilul nu doreste nu trebuie de-l impus, de mai asteptat un pic si iar de incercat. "Cum vreai sa-i placa daca are o burtica ca o mingiuta. Incearca sa-i pui o pernuta sub burtica" - asa a spus dl Carlic (CMC)

MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe