Citeşte: Ce trebuie să știi despre masaj și gimnastică la copii
Acum pe site
mămici
23:24 | 05.12.2016
C A a dat un răspuns la întrebarea Augmentin BIS 400mg/57mg/5ml
23:03 | 05.12.2016
Anonim a dat un răspuns la întrebarea Pharmatex
23:02 | 05.12.2016
Doina Meriacre (Golovatii) a dat un răspuns la întrebarea raceala
22:32 | 05.12.2016
22:07 | 05.12.2016
23:24 | 05.12.2016
C A a dat un răspuns la întrebarea Augmentin BIS 400mg/57mg/5ml
23:03 | 05.12.2016
Anonim a dat un răspuns la întrebarea Pharmatex
23:02 | 05.12.2016
Doina Meriacre (Golovatii) a dat un răspuns la întrebarea raceala
22:32 | 05.12.2016
22:07 | 05.12.2016
close
Ce trebuie să știi despre masaj și gimnastică la copii

 

    Avantajele masajului și gimnasticii la copii:

- se extind şi cresc numărul de capilare funcționare, care crește fluxul de sînge în toate părțile corpului, ceea ce duce la reducerea de stagnare.

- facilitează promovarea de sînge prin artere şi accelerează fluxul venos.

 - influențează pozitiv asupra sistemului nervos îmbunătățește circulația sîngelui în vasele din creier - îmbunătățește starea funcțională a sistemului neuro-muscular.

- Îmbunătățirea circulației sîngelui la nivelul articulațiilor şi țesuturilor, promovează resorbția edem (umflăturilor), întărește articulațiile şi ligamentele. îmbunătățește funcția pulmonară.   

- îmbunătățește aprovizionarea cu oxigen şi facilitează eliminarea produselor metabolice, crește rata de oxidare a acidului lactic, reduce conținutul de uree din sînge.

- are un efect analgezic marcat

 - îmbunătățește funcția glandelor sudoripare  și sebacee  

- flexibilitate sporită, elasticitatea pielii

- îmbunătățește funcționarea receptorii de durere din piele

- îmbunătățește de sănătate şi starea de spirit ș.a.


     Masa unde se va efectua masajul sau exercițiile

    Locul de desfășurare a masajului poate fi orice suprafață tare. Cel mai bine se potrivește masa de înfășat. Acoperiți masa cu pelincă curată, sub care se pune o peliculă și o păturică. Amplasarea mesei trebuie să permită accesul la copil din toate părțile.


    Încăperea unde se va efectua masajului sau exercițiile

   Masajul se efectuează într-o încăpere aerisită cu temperatura aerului nu mai mică de 20°С, pentru sugari – nu mai mică de 22°С.

    După efectuarea ma sajului copii de vîrstă mică se îmbracă cald și se lasă să se odihnească.

    Locul efectuării masajului trebuie să fie luminos, departe de radiator și curent

 

      Timpul de efectuare a masajului și exercițiilor

   Masaj și exercițiile fizice trebuie să fie efectuate cu 0,5-1 oră pînă sau 40-45 min. după alimentarea copilului.

    Masajul nu se efectuează înainte de culcare


    Pregătirea mămicii.

   Mîinele trebuie să fie ideal curate, uscate, moi și calde, cu unghii tăiate scurt. Ceasul, inele și restul bijuteriilor se exclud pentru a nu provoca neplăcere copilului. Hainele purtate de mămică trebuie să fie comode și ușoare, deschise pînă la coate.


 

      Specificul efectuării masajului pentru copii


   Specificul efectuării masajului pentru copiii este combinarea obligatorie a acestuia (la orice procedură) cu gimnastică.

 

       Durata masajului și exercițiilor

    Durata procedurilor pentru sugari și copii mici durează de la 5-8 min pînă la 30 min în dependență de vîrstă. Masajul combinat cu exercițiile nu trebuie să dureze mai mult de 30 min.

     Numărul procedurilor masajului și exercițiilor fizice trebuie să crează treptat.

    Se recomandă 10-15 proceduri zilnice sau (deseori) peste o zi. Apoi se efectuează o pauză nu mai mică de 10-15 zile.

 

      Unguente și creme

    În timpul efectuării masajului nu se recomanda de a utiliza unguente și creme.

    Dacă pielea este grasă atunci se poate de a pudra cu talc.

   Dacă pielea este uscată atunci masajistul își unge mîinele cu glicerină, ulei vegetal (sterilizat pentru sugari), crema pentru copii sau pudrează pielea copilului cu talc.


     Tehnica de efectuare a masajului

    Masajul pentru copii este efectuat la fel ca și pentru mături, dar fiind mai legeră, deoarece pielea copilului este fină și sînt ușor iritabili. Masajul nu trebuie să provoace durere sau neplăcere.

    Masajul este eficient dacă mușchii copilului sînt maximal relaxați.


    Masajul pieptului, abdomenului, spatelui și membrelor se efectuează de-a lungul vaselor limfatice și sanguine în direcția fluxului de sînge și limfei, pentru a îmbunătăți circulația sîngelui şi limfei:

la mînuțe – acțiunile de îndreaptă de la degete spre umăr

la picioarușe – de la degete spre abdomen

la piept – de la centru pieptului spre subțiori

la spate (parte de sus și mijloc) – de la coloana vertebrală spre subțiori

la spate (parte de jos) – în direcția fundulețului

pe gît,cap – spre spate

pe burtică – mișcările se efectuează în direcția acelor ceasornice în jurul buricului şi mai departe lărgindu-se spre suprafață laterală a corpului.

     Nu se efectuează masajul la: subțioară, buric, mameloane, organele genitale, parte inferioară a coapselor în vederea excluderii excitării.

    La sugari nu se masează în regiunea ficatului și încheieturilor.


 

     Contraindicații pentru masaj şi gimnastică

    Masajul și gimnastica este contraindicată în toate bolile acute febrile, purulente şi alte leziuni inflamatorii acute ale pielii, țesutului subcutanat, ganglionilor limfatici, musculare, osoase (eczeme, pemfigus, impetigo, limfadenita, celulită, osteomielita, şi aşa mai departe etc) în boli care implică fragilitate osoasă şi sensibilitate, cu rahitism la vârf şi la un curs acute de boli cu simptome de hiperestezie, şi artrită purulente şi alte acute, tuberculoza oaselor şi articulațiilor, şi defectele congenitale cardiace care apar cu cianoză severe şi compensare tulburare , cu diferite forme de diateză hemoragică, în special în hemofilie, nefrită acută, hepatită, tuberculoză activă, cu hernii ombilicale mari, femurale, inghinale și scrotal cu prolaps semnificative din cavitatea abdominală.

 

     Vîrsta copilului

 
     Masajul se poate de efectuat la orice vîrstă.

     În prima jumătate a primului an de viață masajul trebuie să fie foarte lejer.

   După 6 luni se poate de efectuat exerciții orientate pe anumite grupuri de mușchi (de ex. a spatelui).

    Toate exercițiile trebuie să fie sonoritate prin instrucțiuni de tipul: stai, întoarce-te etc., care trebuie să fie mereu aceleași și să corespundă mișcării efectuate.

  În vîrsta de 9 luni copilul poate sta pe așezate și sta cu sprijin în picioare, în acest caz masajul este orientat spre întărirea mușchilor picioarelor și abdomenului. Sarcina de bază a gimnasticii în vîrsta de 9-12 luni este diversitatea maximă de mișcări orientate spre dezvoltarea independenței copilului.

 

Masajul pe etape


     Eşti gata de dragul sănătăţii piticului tău să înveţi o nouă profesie şi pas cu pas să deprinzi tehnica masajului? Atunci e cazul să începi chiar astăzi prima procedură.

Pentru căpşor

     Pentru ca masajul să fie mai plăcut în primul rînd începe treptat şi plăcut contactul cu copilul. Pentru asta mîngîie-l uşor pe cap: printre altele mîngîierile uşoare vor creşte starea de spirit a copilaşului, îl vor face să se relaxeze şi să se liniştească.  

Relaxare totală

     Masarea muşchilor care lucrează cînd copilul papă sînul sau biberonul, ajută la calmarea bebeluşului. Începe mişcarea de la aripile nasului şi termină pe bărbie.  

Grija pentru mîini

     Ridică puţin mîina bebeluşului şi mîngîi-o de la încheietură şi pînă la umăr pe interior şi exterior. Numaidecît masează degeţelele şi pălmuţa - asta va întări muşchii motorii şi pe viitor va avea un efect benefic la dezvoltarea vorbirii. Repetă mişcarea 4-6 ori.

Picioruşe puternice

     Ridică puţin picioruşul copilului şi păstrează-l într-o poziţie puţin îndoiat. Cu palma încetoşor masează partea din faţă şi spate a gambei şi coapsei, mişcînd mîna de la vîrfurile degeţelelor pînă la abdomen (încearcă să nu atingi articulaţia genunchiului). Repetă mişcarea 4-6 ori. După această procedură cu degetul mare masează partea dorsală a piciorului cu începere de la talpă în direcţia de la degete către gleznă.

Burtică moale

     Pune palma dreaptă pe burtica copilului şi fără a lua mîina de pe ea, uşor masează în direcţia acelor ceasornicului, ocolind ficatul care se află în partea dreaptă chiar sub coapsă. Aceste mişcări vor regula digestia şi vor ajuta în cazul balonărilor din cauza gazelor. În timpul masajului ai grijă ca picioruşele copilului să fie puţin îndoiate.

Întoarcerea pe burtică
 
     Pune piticul pe burtică în aşa fel ca mîinele sale să stea sub piept, iar capuşorul întors pe o parte (cu privire laterală). Mîngîie spatele cu dosul încheieturii palmei cu mişcări de la funduleţ spre căpşor şi cu palma înapoi. Dacă bebe deja are 1,5 luni, masează spatele prin frămîntare şi frecare cu vîrfurile degetelor, dar dacă are peste 3 luni - cu palma. De obicei ca răspuns la aşa atingeri bebeluşii ridică capul, umerii şi îndreaptă mîinuţele.     Mişcările masajului trebuie să coincidă cu direcţia fluxului limfatic: mîinile trebuie mîngîiate de la încheietura mîinii spre umăr, iar picioruşele - de la talpă spre şold.

- În timpul masajului nu atinge axilele, zona inghinală, ombilicul, sfîrcurile, organele genitale şi articulaţiile.
- Pînă cînd copilul nu împlineşte 1,5 luni din toate tehnicile de masaj se utilizează doar mîngîierea.
- Ai grijă ca în timpul masajului iluminarea să-ţi permită să observi orice modificare a pielii copilului.
- Fă masaj doar în cazul în care pielea copilului este curată şi sănătoasă, în mod contrar ai putea crea vre-o infecţie.

   Deasemenea poți să privești cum se face:

Masaj clasic pentru copii în vîrsta de 6-12 luni
Gimnastică de dezvoltare a copiilor în perioada de 6-7 luni
Gimnastică de dezvoltare a copiilor în perioada de 8-9 luni
Gimnastică de dezvoltare a copiilor în perioada de 10-12 luni  
4.89 / 9 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
15235
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii (14) :
Elena
3.07.2016, 21:27

tehnica masajului in hipotone musculara la copil de 5 ani

17.07.2013, 10:48

daca adoarme ca un ingeras,deja inseamna ca e totul ok 

17.07.2013, 1:21

Baiatul meu are 3,5 luni si eu de la inceput ii fac masaj inainte de baita cu ulei de bebe apoi baita, piept si somnic, adoarme ca un ingeras :) Este bine asa? Sau ar trebui sa schimb ceva? 

15.04.2013, 12:01

Cris :). Nu se face pina la o anumita virsta sau pe un anumit termen (exceptie: masajul in scop de tratament). Masajul este recomandat pentru orice virsta si aduce doar beneficii, in special copilului. Poti continua linistita, nicidecum nu-i poate dauna copilului.

12.04.2013, 18:11

spunetemi va rog pina la ce virsta facem masaj,copilu meu are 18luni-oare sai mai fac masaj,,eu fac 1data in saptamina cu ulei de bebe,,,mersi 

24.10.2012, 10:55

Multumesc mult

24.10.2012, 7:55

Anna masajul este contraindicat nu daca copilul are rahitism, ci atunci cind rahitismul combinat cu fragilitate evidentiata a oaselor si sensibilitate duce la "boli acute febrile, purulente şi alte leziuni inflamatorii acute ale pielii, țesutului subcutanat, ganglionilor limfatici, musculare, osoase (eczeme, pemfigus, impetigo, limfadenita, celulită, osteomielita, şi aşa mai departe etc)" Respectiv in cazul fetitei tale se recomanda exercitiile si masajul (ar fi bine sa intrebi medicul daca necesita o tehnica aparte), dar treptat: intr-o forma mai legera pentru inceput si recomandabil dupa baie.

23.10.2012, 18:58

Salut!Am si eu o intrebare.Fetita mea are trei luni si jumatate si medicul pediatru a spus ca are rahitism si ca e incordata...si ca trebuie sa-i fac masaj.Dar mai sus am citit ca daca are rahitism nu se recomanda de facut....ce sa fac?

sorina
13.02.2012, 16:23

copilul meu are sase luni si doresc sa-i fac masaj singurica, multumesc p/u sfat{#emotions_dlg.a_ok}

30.12.2011, 16:13

ok.merci mult de sfat!

30.12.2011, 14:29

Atunci fa-i fara de grija.

30.12.2011, 9:23

el nu are teperatura,e destul de vioi,dar tuseste binisor si deaceea nu stiam ce sa fac.

30.12.2011, 0:51

Dacă stara lui generala e grava - temperatura, oboseala, nervozitate, atunci sigur ca mai bine de lasat temporar. Dar daca e usor racit - atunci se poate. Important el sa nu aiba temperatura.

29.12.2011, 22:00

Bebele meu are acum 3luni si am inceput sa-i fac un curs de masaj dar a racit putin cred ca e mai bine sa-l intrerup sau nu?Il va putea afecta cumva?

MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe