Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Ce trebuie să faci și ce e interzis în caz de febră la copil?

Acum pe site
mămici
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
Catre dl. Petru
17:01 | 16.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
close

Ce trebuie să faci și ce e interzis în caz de febră la copil?

 

      Dacă copilul tău are febră înseamnă că organismul său se luptă cu o infecție. Deci, nu e cazul să dramatizezi deoarece febra e un răspuns infecției, un mecanism de protecție care ajută micul organism să lupte cu virușii. Odată cu creșterea temperaturii corpului în organism se produc factori de protecție. Iar dacă este vorba de sugari, creşterea bruscă a temperaturii este ceva aproape la ordinea zilei. 

 

     Totuși, dacă începe și să vomite, e prea slăbit și palid, aiurează sau dezvoltă și complicații în respirație, atunci acesta este un semnal alarmant și ar trebui să contactezi medicul pediatru imediat. Este posibil ca micuțul tău să aibă nevoie de un anumit tratamentspecializat!


 

Cînd și cum trebuie să scazi febra la copil?

 


     Cînd micuțul tău are febră mare sarcina ta e să o reduci pînă la 38,9o (în funduleț) sau 38,5o  (axila). Deci, febra trebuie să rămînă, pentru ca organismul să poată lupta cu infecția. E cazul să te implici doar dacă febra e mai mare de 39o. 

 

- Pentru scăderea febrei utilizează paracetamol, ibuprofen. Niciodată nu folosi aspirină, mai ales dacă micuțul are varicelă.


- Dezbracă copilul (nu-l înveli gros!). Nu uita să ții aerul răcoros și proaspăt în cameră.


- Pentru a scădea febra, poți practica de asemenea băile răcoroase.  Atenţie, însă, ca temperatura apei să fie cu două grade mai scăzută decît temperatura rectală a bebeluşului. Cît priveşte durata băiţei, copilul nu trebuie lăsat în apă decît maximum zece minute.

 

- O altă alternativă este să pui un prosop sau o cîrpă înmuiată în apă răcoroasă pe frunte. În acest mod îi vei reduce febra și îl va ajuta pe cel mic să se simtă mai bine.

 


- Oferă-i lichide. Întrucît sugarii se deshidratează repede, ei trebuie să primească apă, sîn sau alte lichide în cantităţi suficiente.


 

De ce Paracetamolul și Ibuprofenul nu întotdeauna ajută?

 

 

     Problema e că norma pentru toate medicamentele pediatrice se calculează în dependență de greutatea copilului. Deci, preparatele trebuie luate într-o doză corect stabilită în dependență de greutatea copilului tău. Dacă medicamentul nu prevede un dozator, foarte bine te va ajuta o seringă fără ac.


     Unii producători, și anume a medicamentelor ieftine, din oarecare motive micșorează dozele, și deci, să te orientezi după prescripție - "de la 6 luni la 3 ani" pur și simplu nu poate fi rezonabil deoarece una și aceeași doză nu se poate potrivi copiilor cu greutatea de la 8 la 18 kg. 

 

 

Cum corect se utilizează antipireticile? (Calculează doza de medicament!)

 

 

Paracetamol (Panadol, Efferalgan, Cefecon D) - doza unică este de 15 mg/kg. Adică, pentru un copil cu o greutate de 10 kg doza unică este de 10 kg x 15 = 150 mg. Pentru un copil cu o greutate de 15 kg: 15 x 15 = 225 mg. O astfel de doză poate fi utilizată de 4 ori în decurs de 24 ore, dacă apare necesitatea.

                      

 

Ibuprofen (Nurofen, Ibufen) - doza unică este de 10 mg/kg. Adică, un copil cu o greutate de 8 kg are nevoie de 80 mg, iar altul cu o greutate de 20 kg - 200 mg. Preparatul poate fi utilizat maxim de 3 ori în 24 de ore.

                                                

     Medicamentele antipiretice scad febra în decurs de jumătate sau o oră după administrare, cu aproximativ 1-1,5oC. Nu trebuie să aștepți scăderea temperaturii corpului pînă la normă (36,6).


 

Ce medicamente nu trebuie să dai copilului în febră?

 

 

Analgină (metamizol). Utilizarea medicamentului dat în prezent nu este recomandată deoarece prezintă nivel ridicat de toxine și acționează inhibînd sistemul sanguin. Cu toate acestea, în Republica Moldova acest medicament este larg răspîndit. E posibilă administrarea unică, doar în caz că nu sunt disponibile alte medicamente mai sigure. Însă administrarea analginei pe termen lung, la fiecare febră, este absolut inacceptabilă.

 

Aspirină (acid acetilsalicilic). Utilizarea medicamentului la copil sub 12 ani în cazul infecțiilor virale e interzisă din cauza posibilei dezvoltări a encefalopatiei toxice cu leziuni hepatice - sindromul Reye.

 

Nimesulid. Cîțiva ani în urmă acest medicament era pe larg promovat ca antipiretic. În general, temperatura o scade destul de bine. Unica problemă e interdicția de a fi utilizat la copii din cauza posibilei afectări hepatice severe (hepatita toxică).

 

E interzis!

 

- Să aplici obiecte reci pe organismul fiebinte al copilului deoarece poți provoca spasmul vascular. Și chiar dacă temperatura pielii se micșorează, atunci temperatura organelor interne, din contra, se mărește, ceea ce prezintă pericol.

 

- Să faci frecții cu alcool sau oțet, deoarece aceste substanțe pătrund prin piele în organismul micuțului și pot provoca intoxicații grave.

 

 

 

Ce trebuie să faci în caz de "febră albă" ?

 

 

     Dacă pielea copilului, în ciuda temperaturii înalte, rămîne roză și umedă la atingere poți sta liniștită deoarece se păstrează echilibrul între producerea și cedarea de căldură. Însă, dacă în timpul febrei pielea e palidă, mîinuțele și picioarele sunt reci, iar copilașul are frisoane, atunci merge vorba despre "febra albă" (palidă) care poate duce la spasme vasculare. Din cauza că vasele sangvine se spasmează (îngustează) corpul copilului nu poate ceda temperatura, în așa fel, organismul la suprafață e rece, însă temperatura internă crește foarte rapid și semnificativ, riscînd, astfel, să lezeze organele interne.

 


     În caz de febră albă:


- Încearcă să-i dai copilului jumătate de pastilă NoSpa (citește numaidecît prospectul) și masează intensiv membrele reci ale copilului. Fii atentă, antipireticele nu își vor face efectul la maxim pînă cînd nu va trece spasmul vascular. Numaidecît cheamă ambulanța!


- Evită orice formă fizică de răcire a corpului (băița răcoroasă, ștergerea corpului cu apă, înfășurarea în prosoape reci)! Copilul și așa deja are spasm vascular.

 

 

Ce formă de medicamente să alegi?

 

 

     Cînd alegi o formă de medicament pentru copilul tău (lichid, sirop, pastile de mestecat, supozitor) trebuie să iei în considerație faptul că preparatele sub formă de soluție sau sirop își fac efectul peste 20-30 de minute pe cînd supozitoarele peste 30-45 de minute dar cu efect mai durabil. Supozitoarele pot fi utilizate și atunci cînd copilul vomită dacă primește lichide sau dacă refuză să bea medicamentul. Se recomandă să le pui după defecație și cel mai comod e pe noapte.

 

     Iată deci cum poți reduce temperatura acasă, rapid. Totuși, starea lui trebuie să fie atent urmărită, pentru că este posibil ca febra să dispară un timp și să reapară apoi. În acest caz, este indicat să chemi medicul. Asigură-te, de asemenea, că micutul tău se odihnește suficient de mult pentru ca organismul său să aibă puterea necesară să lupte împotriva bolii.


1
5 / 2 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
3966
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe