Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.


Acum pe site
mămici
Catre dl. Petru
17:01 | 16.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
15:52 | 11.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
S M a pus întrebarea Diferenta între copii
08:06 | 11.10.2017
kilograme in plus
08:03 | 11.10.2017
close

Arsurile

 

   Te-ai ars cu fierul de călcat sau la cuptorul aragazului? Ai vărsat ceaiul fierbinte pe tine?
Astfel de accidente casnice sunt frecvente în viaţa de zi cu zi. Află regulile corecte de prim ajutor în cazul arsurilor care afectează straturile superficiale ale pielii. În cazul arsurilor grave, principala regulă este prezentarea imediată la camera de gardă a unui spital de urgenţă sau apelarea serviciului de urgenţă 903.

 


Gradele arsurilor


    Vorbim despre arsură superficială sau de gradul întâi atunci când aceasta afectează doar epidermul (stratul de la suprafaţa pielii) şi nu este mai întinsă decât dimensiunea unei palme. Pe zonele respective, pielea este roşie, umedă, umflată, caldă şi sensibilă sau dureroasă la atingere. Pentru ca aceste arsuri să nu se complice prin infectarea zonei respective este foarte important să acţionăm corect şi rapid de la început.

    În cazul în care pe zona arsă îşi fac apariţia băşicile (flictene), este vorba despre o arsură de gradul al doilea. Aceasta afectează dermul (stra­tul mijlociu al pielii). Pielea de pe zona respectivă are o culoare galben-rozalie, iar suprafaţa afectată este mai mare decât dimensiunea unei palme. În astfel de cazuri este obligatorie consultarea medicului, mai ales dacă persoana afectată este un copil sau un vârstnic. După spargerea băşicilor, din care se scurge un lichid albicios, zona respectivă supurează şi se poate infecta cu uşurinţă. Febra poate fi primul semn al infecţiei.

     Arsurile de gradul al treilea sunt cele mai grave şi necesită tratament de urgenţă, pentru că sunt afectate toate cele trei straturi ale pielii (epidermul, dermul şi ţesutul adipos), uneori chiar muşchii sau osul. Pielea din zonele respective are aspect cartonat şi poate fi de culoare albă, neagră sau roşie strălucitoare. Sunt atinse terminaţiile nervoase, iar zonele respective sunt inerte şi lipsite de sensibilitate. De obicei, aria arsurilor de gradul al treilea acoperă suprafeţe mari de pe corp.

 


 

Sfaturi


    Care sunt primele gesturi după producerea arsurii? Răcorirea imediată a zonei permite li­mitarea extinderii arsurii şi calmarea durerii. Cel mai simplu: plasarea mâinii sau a zonei afectate de arsură sub jetul de apă rece de la robinet. Se aplică regula celor "trei 15": jet de apă rece (în jur de 15 grade Celsius), la 15 centimetri de locul arsurii, pe durata a 15 minute. După aceea, zona respectivă se usucă delicat prin tamponare uşoară cu un pansament steril. Se dezinfectează cu un antiseptic incolor şi neiritant (ser fiziologic), apoi se poate aplica o cremă sau un gel calmant pentru arsuri şi se bandajează cu un pansament steril neaderent. Leziunea se dezinfectează zilnic şi se schimbă pansamentul pentru a preveni infecţiile.

 


Reguli de prevenire:

●  Nu deschideţi robinetul direct în poziţia de apă caldă.
●  Întoarceţi mânerele cratiţelor şi oalelor spre interiorul aragazului.
●  Nu turnaţi apă într-un vas care conţine ulei încins.
●  Bucătăria nu este loc de joacă pentru copii, în timp ce gătiţi daţi-le o ocupaţie în altă cameră sau cât mai departe de aragaz.
●  Nu lăsaţi copiii sub 3 ani nesupravegheaţi.
●  Limitaţi accesul copiilor la sobe, şeminee cu paravane speciale.
● Nu lăsaţi la îndemâna copiilor chibriturile, fierul de călcat, substanţe inflamabile, agenţi chimici.


De evitat:

● Tamponarea locului arsurii cu vată, pentru că aceasta se lipeşte de zona respectivă.
● Utilizarea antisepticelor cu alcool sau camfor, care au efecte iritante.
● Aplicarea leacurilor băbeşti: iaurt, ulei, oţet, cremă de gălbenele, infuzii din plante, deoarece acestea nu fac decât să agraveze leziunea şi să sporească riscul infecţiilor.
● Spargerea veziculei cu lichid.
● Expunerea la soare a zonei afectate de arsură nici în următoarele două-trei luni după vindecare.

5 / 7 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
8252
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe