Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Anovulaţia. Factor de risc pentru fertilitate

Întrebări în centrul atenţiei
Răspunsuri: 1

Acum pe site
mămici
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
12:50 | 21.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
01:03 | 21.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
14:44 | 20.10.2017
Lili B s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.10.2017
close

Anovulaţia. Factor de risc pentru fertilitate

 

     Deseori în dorinţa conceperii planificate a unui copil multe cupluri se ciocnesc cu dificultăţi în reproducere, ceea ce deseori le stimulează bănuieli de infertilitate. În acest caz unul din factorii ce fac diferenţă între a putea concepe sau nu un copil este prezenţa sau lipsa ovulaţiei.

 

     Ovulaţia reprezintă etapa din ciclul menstrual care constă în eliminarea ovulului matur din ovar atunci cînd acesta este apt de a fi fecundat. Ovulaţia este stimulată lunar prin intermediul hormonilor. Ovarele eliberează un ovul, ce ajunge în trompele uterine unde poate fi fecundat. Acest proces fiziologic se produce la majoritatea femeilor între zilele 11 şi 21 ale ciclului lor, pornind de la prima zi a ultimei menstruaţii. De asemenea, trebuie ştiut că ovulaţia poate avea loc de mai multe ori în timpul unui ciclu şi, ziua ovulaţiei diferă în fiecare lună sau, în cel mai rău caz, nu poate avea loc.

 

     Anovulaţia (sau lipsa ovulaţiei) apare atunci cînd ovarele nu eliberează regulat în fiecare lună un ovocit (ovul). În această situaţie, o femeie nu poate rămîne însărcinată. Semnalarea acestei afecţiuni este importantă pentru că se poate afla în spatele unor probleme de infertilitate sau reproductive.


     Anovulaţia este o dereglare a ciclului menstrual în care nu se eliberează un ovul lunar şi afectează între 6 şi 15% din femei.

 

     În mod normal, un ciclu se repetă la 4 săptămîni (la 28 de zile) sau între 21 şi 35 de zile şi este urmat de menstruaţie sau sarcină, după caz. În cazul unui ciclu fără ovulaţie, distanţa dintre menstruaţii este mai mare de 35 de zile şi se întîlnesc trei situaţii:

 

1. Oligomenoreea - apare atunci cînd ciclul se repetă la un interval cuprins între 35 şi 180 de zile;

2. Amenoreea - în cazul în care ciclul are loc la un interval mai mare de 180 de zile;

3. Eumenoreea - menstruaţiile care se succed la mai puţin 21 de zile.

 

 

Eşti predispusă şi tu la anovulaţie?

 

 

     Anovulaţia poate afecta orice femeie aflată la vîrstă reproductivă. Totuşi, există factori de risc care pot mări şansele ca o femeie să fie afectată de anovulaţie:

• Dereglări hormonale (estrogen, progesteron);

• Sindromul ovarului polichistic;
• Obezitate sau pierdere semnificativă în greutate.

 

     Primele zece, douăsprezece cicluri din viaţa unei femei sunt anovulatorii.

 


Care sunt cauzele anovulaţiei?

 


     Anovulaţia este rezultatul unor dereglări hormonale. Anumiţi hormoni, cum ar fi estrogenul şi progesteronul, duc la declanşarea ciclului reproductiv al corpului, incluzînd ovulaţia şi menstruaţia. Fără valorile normale ale acestor hormoni, ciclul tău reproductiv poate fi debalansat, impiedicînd ovarele să elibereze un ovul lunar.

Există o varietate de factori care pot contribui la un dezechilibru hormonal:

• Alăptarea;
• Variaţiile greutăţii;
• Stresul;
• Medicamentele (ex: folosirea îndelungată a pilulelor contraceptive care împiedică ovulaţia);

• Chisturile de ovar;

• Disfuncţiile glandei tiroide;

• Dereglările alimentare ca anorexie, bulimie (ex: prea multe exerciţii pentru slăbit şi diete aspre sau alimentare supranormă), etc.

 

     Dar există cazuri cînd lipsa ovulaţei este greu de detectat. De exemplu, o femeie poate avea o menstruaţie normală, dar în acelaşi timp ovarele ei să nu elibereze nici un ovul. Însă în cele mai multe dintre cazuri, femeile care suferă de anovulaţie nu au nici menstruaţie.Simptomele anovulaţiei

 


     Simtoamele acestei afecţiuni pot fi deseori greu de recunoscut. Există însă semne de bază care pot da un semnal de alarmă cu privire la calitatea ovulaţiei:

• Temperatura corporală anormală;
• Mai puţine simptome ale sindromului premenstrual;
• Menstruaţii neregulate;
• Amenoree (absenţa, încetare sau diminuarea menstruaţiei).


Alţi factori asociaţi cu lipsa ovulaţiei:

- suoraponderabilitatea;
- anorexia;
- insuficienţa ovariană prematură
- pilozitatea excesivă apărută în urma unor dereglări hormonale (hirsutismul);
- creşterea nivelului de prolactină în sînge;
- probleme ale glandei tiroide;
- stres în forme avansate;
- sport practicat în exces;
- vîrsta înaintată a mamei.


    Anovulaţia cronică poate duce la infertilitate completă sau parţială. Multe femei ce suferă de anovulaţie se confruntă cu dificultăţi în conceperea unui copil.

 

 

Diagnosticarea anovulaţiei

 


     Dacă ai impresia că suferi de anovulaţie cea mai bună soluţie este cosultul unui medic. Acesta îţi va recomanda efectuarea unor analize care vor confirma sau infirma suspiciunile (analize sanguine pentru a verifica nivelul anumitor hormoni: LH, FSH, TSH).

     De una singură ai putea sa îţi controlezi regulat temperatura bazală corporală pentru o perioadă de minim o lună (recomandabil mai mult). Rezultatele neregulate sau anormale pot indica faptul că ovulaţia nu are loc atunci cînd trebuie.


     Dacă prezinţi probleme de ciclu menstrual, medicul îţi va face, de asemenea, un control al pelvisului (palparea abdomenului pentru a verifica mărimea şi forma uterului, a ovarelor şi a trompelor uterine) şi o ecografie (pentru a semnala eventualele schimbări asupra organelor din cavitatea pelvină).

 

 

Cum se tratează anovulaţia?

 

 

     Mai întîi se stabileşte cauza care a determinat apariţia anovulaţiei. Factori ca nutriţia, stresul şi exerciţiul fizic excesiv pot determina un dezechilibru hormonal, aşa că dacă faci tratament corespunzător anovulaţiei este importantă normalizarea acestora.


     Dacă doreşti să rămîi însărcinată medicul îţi va prescrie medicamente care induc ovulaţia.

 

     Pentru prevenirea anovulaţiei sunt importante supravegherea perioadei pubertăţii cu respectarea regulilor de igienă caracteristice acestei perioade de dezvoltare. Tratarea la timp a infantilismului şi a hipoplaziei genitale, tratarea tulburărilor menstruale şi a infecţiilor pelvo-genitale acute şi cronice - ce au un rol foarte important pentru evitarea apariţiei problemelor de ovulaţie.

 

     Consumă multe sucuri de legume şi fructe care conţin vitaminele C şi de asemenea utilizează uleiurile vegetale inclusiv cel de soia care conţin vitamina E. Este necesar deoarece vitamina C prin acidul ascorbic contribuie la elaborarea progesteronului iar vitamina E întăreşte acţiunea acesteia.

 

     Se pot de asemenea folosi helioterapia, precum şi cure balneare în staţiunile cu ape hipercloruro-sodice sau sulfuroase.


Tratamente naturiste

 

- Seminţe de mărar - se macină cu rîşniţa de cafea transformîndu-se în praf. Se ia cîte o linguriţă care se va pune sub limbă pentru 10 minute, apoi se va înghiţi cu puţină apă. Se face de 3 ori pe zi cu 30 minute înainte de masă.


- Inflorescenţe de morcov - în formă uscată se prepară ca seminţele de mărar.


- Tinctură de mlădiţe de zmeur. Se va administra conform prospectului în prima parte a ciclului menstrual (începînd din a 7-a zi pînă în ziua a 14-a). Tratamentul se repetă succesiv timp de 3-4 luni.

5 / 3 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
4455
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe