Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Alimentatie sanatoasa la copii si parinti

Acum pe site
mămici
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
12:50 | 21.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
01:03 | 21.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
14:44 | 20.10.2017
Lili B s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.10.2017
close

Alimentatie sanatoasa la copii si parinti

 

 

   70 la sută din decesele premature ale adulţilor sunt cauzate de comportamentele şi obiceiurile nesănătoase iniţiate în perioada copilăriei1. Eu sunt ceea ce mananc.


    Deseori părinţii au tendinţa de a obliga copilul să mănânce întreaga cantitate oferită şi de a limita accesul la anumite alimente. Aceste tendinţe se asociază cu supraalimentaţia şi cu interesul paradoxal pentru alimentele interzise.

 

    Din al treilea an de viaţă, alimentele consumate de copil sunt, în mare măsură, asemănătoare cu cele consumate de adult. Părinţii sunt responsabili de alegerea alimentelor, de stabilirea cantităţii şi orarului meselor.
 

     Regimul alimentar al copiilor trebuie să fie alcătuit din 4-5 mese pe zi. Intervalul dintre mese nu trebuie să depăşească 4 ore. Valoarea calorică a raţiei alimentare se recomandă de repartizat în felul următor:


Dejun pentru copii

Gustare pentru copii

Prinz sanatos pentru copii

Gustare pentru copii

Cina pentru copii

25%

 Dejun

7:00 - 8:00

10%

  Gustare

10:00

35%

Prînz

13.00

10%  

Gustare

17.00

20%

Cina 

19.00


     Analiza raţiei alimentare a copiilor trebuie să se bazeze pe următoarele principii: raportul dintre proteine, lipide şi glucide trebuie să constituie 1:1:4.

 


Meniul copilului


   Dimineața se recomandă lapte simplu sau cu cacao, la care se adaugă pâine cu unul din următoarele alimente: brânză, ou, şuncă, cozonac sau cereale.Laptele se poate oferi şi seara sub formă de iaurt, orez cu lapte, budincă sau echivalente în brânză de vaci, telemea.

   La copilul de 3-5 ani cantitatea de lapte se reduce la 500 ml/zi. Se va evita excesul de lapte care va reduce consumul altor alimente, existând riscul aportului deficitar al unor macro şi micronutrienți (în special fier).

    Pentru gustarea de la ora 10 se pot oferi fructe, plăcintă cu fructe sau compot.

Farfuria sanatoasa

   Masa de prânz va fi alcătuită dintr-o supă sau o ciorbă, dar în cantitate mică pentru a nu crea senzația de sațietate. De două ori pe săptămână supa poate fi înlocuită cu salate. Felul 2 va fi alcătuit din carne cu legume sau preparate de ou cu legume. În principiu, la copilul peste 3 ani se pot da toate legumele care vor fi preparate fierte sau sub formă de sufleuri. Este recomandat ca legumele să fie fierte la aburi, ceea ce permite păstrarea vitaminelor, a sărurilor minerale şi nu în ultimul rând, a unui gust mai plăcut. Legumele pot fi preparate sub formă de supe, creme, chiftele, crochete. Carnea va fi preparată sub formă fiartă sau la grătar. Din carnea tocată se pot pregăti chiftele, ardei umpluți, dovlecei umpluți, musaca de cartofi. Se preferă carnea de pasăre, vită şi peşte. Nu se recomandă carnea de porc. Dacă se va folosi totuşi, se vor oferi cantități mici de carne de porc slabă.

    Gustarea de la ora 17 poate fi formată din fructe, iaurt, tartă cu fructe, plăcintă cu brânză.

   Masa de seară va fi alcătuită din mămăliguță cu brânză, banana şi, paste cu brânză sau lapte, sufleuri de legume, sandwich cu brânză sau şuncă. Masa de seară se poate încheia cu fructe, compot.

Exemple de meniuri

Meniu 1 Meniul 2
Dimineața: Lapte cu cereale
Ora 10:  Măr, 1 buc.
Prânz: Supă cu găluşte (1 buc.),
Perişoare cu sos tomat,
Cartof mediu
Ora 17: O felie chec
Seara: Sufleu de dovlecei, Iaurt
Dimineața: Cană lapte cu 5% zahăr,
Felie pâine, 1 buc. şuncă de pui 
Ora 10: Banană 1 buc.
Prânz: Supă cremă de legume
     Spanac cu frigănele
Ora 17:Budincă de fructe
Seara: Fidea cu brânză, Suc de fructe, ½ cană

Meniu 3 Meniu 4
Dimineața: O cană cu lapte
Cozonac, 1 felie
Ora 10: Salată de fructe, ½ cană
Prânz: Supă de roşii cu fidea, ½ cană
Piept de pui cu morcovi sote
Ora 17: Iaurt cu fructe 
Seara: Salată de cartofi, Mere coapte
Dimineața: Lapte cu cacao, 5% zahăr
Pâine 1 felie cu brânză de vaci, Roşie 1 buc.
Ora 10: Plăcintă cu mere 
Prânz: Supă de fasole verde
Pilaf de pui
Ora 17: Felie pepene 1 buc.
Seara: Sufleu de conopidă, Suc de fructe
 
    Nu se recomandă pentru mesele principale sau pentru gustări dulciuri rafinate pentru a nu obişnui copilul cu gustul dulce şi implicit cu dorința de dulce.

    Apa se oferă între mese, într-o cantitate de aproximativ 6 pahare/zi.


Produsele alimentare

necesare pentru dezvoltare sănătoasă a copilului 3-18 ani


Cantitate recomandată*

Modul de preparare**

Avantaje

ale consumului

Dezavantaje

ale consumului

 

Lapte și derivatele acestuia

Produse lactate norma pentru copii

lapte - 2-3 căni sau iaurt - 2-3 căni,  brânză de vaci - 1-1,5 căni,   telemea - 120 - 180 gr, cașcaval - 60 - 90 gr


Fiert: prin încălzirea treptată a laptelui într-un vas cu pereţi dubli până la punctul de fierbere, se micșorează cantitatea de cazeină, ceea ce duce la o digestie mai bună a laptelui în stomac.

 


Cea mai bună sursă alimentară de calciu, vitamine din complexul B, vitamina D şi vitamina A.

Unele componente din lapte și brânzeturi (vitamina D3, fosforul, lactoza) facilitează absorbţia intestinală și metabolizarea calciului

Lipsa de vitamina C şi fier, cantităţi mari de colesterol şi cantităţi mici de acizi graşi polinesaturaţi; conţinut proteic inadecvat (prea mare) pentru copilul mic



Util:

Ce este benefic in consumul zilnic de lapte

Bucătăria de produse lactate pentru copii

 

Carne

Carne norma pentru copii

60 gr - 100 gr, zilnic

Fiartă: Punerea cărnii în apa care deja fierbe determină coagularea albuminelor de la suprafaţă şi păstrarea în mai mare măsură a substanţelor nutritive în interiorul cărnii. Prin fierbere se distrug bacterii şi/sau paraziţilor prezenți în carne, se modifică albuminele pregătindu-le pentru digestie, se topesc o parte din grăsimi.

Fierberea înăbuşită prin introducerea într-un vas închis în care fierbe o mică
cantitate de apă.


Fierberea la abur

Coaptă

Conţine proteine de calitate superioară (care au în compoziţie toţi aminoacizii esenţiali); vitamine (mai ales din grupul B); conţin minerale: fier, magneziu, zinc, cupru, fosfor, potasiu, iod etc. Ficat, inimă, splină etc. reprezintă cea mai bună sursă alimentară de fier, fiind principala grupă de alimente recomandată în dietele celor cu anemie.

 

Cantitate scăzută de vitamina C; cantitate mare de colesterol, mai ales în carnea grasă de porc.

Util:

Carnea. Ce trebuie sa cunoastem inainte de a procura?

Crenvurștii - deliciu sau daună pentru copii

 

Peşte

Peste pentru copii

200 gr sau o felie somon file 30 g - 

cel puțin două ori pe săptămână

 

Fiert

Copt

Aport crescut de iod, element mineral foarte important în funcţionarea normală a tiroidei; cantităţi crescute de acizi graşi polinesaturaţi (linoleic, linolenic, arahidonic); aport caloric scăzut (în special peştele slab), aspect important mai ales pentru alcătuirea dietei copilului obez.


 

Util: Omega 3 trateaza depresia

 

Ouă

Ou pentru copii

Un ou

 


Fiert sau copt. Oul, în special gălbenuşul, favorizează digestia glucidelor şi a proteinelor.
De aceea, este foarte indicată asocierea gălbenuşului de ou cu făinoasele, cu carnea
şi cu laptele.

Conţin vitamine liposolubile (A, D, E, K) şi hidrosolubile (complex B); proteine de calitate superioară; minerale (fosfor, potasiu, calciu, fier), în special în gălbenuș; unele grăsimi din compoziţie (lecitina şi cefalina) sunt utile funcţionării sistemului nervos.

Conţinut scăzut în vitamina C; cantitate mare de colesterol, concentrat în gălbenuș;  proprietăţi alergenice pentru copiii cu teren atopic; din acest motiv oul se va introduce
în alimentaţie cu precauție, excluzând albuşul în primul an de viață.

Util:

Ouă de Prepeliţă – Indicaţii şi Tratamente

Tot adevărul despre consumul de ouă

 

Legume

Legume pentru copii

1/2 - 2 căni, zilnic


În stare crudă, sub forma de: salatele crude, legumele feliate, sucuri.

Fierte în apă - legumele feliate în bucăți mari şi într-o cantitate cât mai mică de apă. Pentru a păstra culoarea naturală, legumele verzi se fierb în vase descoperite, mai ales în primele minute ale fierberii, cele colore în vase acoperite în timpul fierberii.

Înăbuşite în abur - fierberea legumelor în grăsime şi apă
fierbinte într-un vas acoperit

 
Coapte - prin introducerea acestora într-un cuptor încins.

Congelate

În stare crudă sunt o sursă bogată de  vitamine, sunt practic unica sursă de vitamina C; reprezintă sursă de glucide digerabile si nedigerabile (fibre); Celuloza si hemiceluloza contribuie la formarea bolului fecal şi la un tranzit intestinal normal. Prezenţa pectinei absoarbe apa, formând o masă gelatinoasă cu rol absorbtiv, astringent şi dezinfectant pentru tractul intestinal






Util:

Alege fructe și legume fără nitrați și pesticide!

Dovleacul - aliment şi medicament

Ghimbirul - reţeta sănătăţii şi frumuseţii

 

Fructe

Fructe pentru copii

1-1 ½ căni, zilnic

În stare crudă, cu păstrarea coajei fructului.

Sucurile proaspete, obținute prin presare sau centrifugare. 

Fructele fierte în apă sub formă de compot

Coapte

Gem cu adăugarea unei cantităţi mici de zahăr

Fructele uscate/ dehidratat

Congelate

Cea mai mare parte a vitaminei C se află între coajă şi miez, în stratul imediat subiacent cojii.

Fructele coapte în cuptor au avantajul că păstrează o mai mare cantitate din vitamine şi minerale în comparaţie cu cele fierte.

 

Unele fructe pot da alergie alimentară

 Util:

Strugurii – un dar preţios pentru sănătate!

Lămîia - sănătate și frumusețe pentru întreaga familie!

Curmalele japoneze. Beneficii pentru sănătatea ta!

Fructe şi legume care ne apără de soare

 

Cerealele

Cereale pentru copii

90-150 g cereale, zilnic

Terciuri fierte pe apă, cu adaos mic de sare, mirodenii uscate în diferite combinaţii: frunză de dafin, cimbru, busuioc, oregano, magheran. Uleiul nerafinat/ untul se adaugă după ce terciul a încetat să fiarbă şi se amestecă. Se serveşte cu legume. 

Adaos la supe: spălate, se pot adăuga în supă de legume cu crupe de mei sau orez, rassolnic cu crupe de orz etc.

Sursă de energie, conţin cantităţi mari de glucide digerabile (amidon) și nedigerabile (celuloză, hemiceluloză), prezente în coajă. Glucide nedigerabile se elimină prin fecale avînd rol în realizarea tranzitului intestinal normal şi reduc riscul pentru cancerul de colon; aport de vitamine din grupul B (mai puţin vitamina B12 seminţele de cereale); conţin minerale, prezente în special în coajă.

Conţinut scăzut de vitamina A, D și C;
proteinele din compoziţie sunt de calitate inferioară;
conţinutul de gluten (în făina din grâu, orz și secară) poate sensibiliza organismul
copilului la această proteină, cu dezvoltarea bolii sau sindromului celiac.

Util:

Pîinea de fiecare zi. Beneficii și riscuri.

Terciurile. De care trebuie să mănînce odoraşul tău?

 

Boboase

Boboase pentru copii

30-35 g

Fierte. Boabele alese de impurităţi şi spălate se hidratează câteva ore, se schimbă apa, se dau în clocot, se aruncă prima apă, se adaugă apă clocotită şi se fierb până sunt gata.

Se adaugă la supe, ciorbe

Fasolea, mazărea, lintea, năutul sunt surse importante de proteine bogate în fier

 

 

Nuci și semințe

Nuci pentru copii

nuci, migdale, seminţe de floarea soarelui, de in, de dovleac, susan

1linguriță

Se pot servi separat, după ce au fost spălate şi preferabil hidratate câteva ore 

Se pot adăuga la salate de fructe sau de legume (macinate sau întregi)

Nuci și semințe sunt bogate în proteine

Seminţele de in măcinate sau întregi, hidratate câteva ore se pot adăuga la terciuri din cereale integrale, pentru aport de fibre solubile si insolubile, vitamine si minerale, inclusiv vitaminele din grupul B, magneziu si mangan, antioxidanţi puternici, cum ar fi lignanii, acizi grasi Omega 3, acid alfa-linolenic.

• fructele oleaginoase, cu coajă tare (alune, nuci, arahide, fistic etc.) au conţinut crescut
de acizi graşi polinesaturaţi.

 

 

Verdeţuri şi mirodenii

Verdeata pentru copii.

Pătrunjel, mărar, măcriş, spanac, salată, ţelină (tulpini, frunze), ruccola, ceapă
verde, basilic etc.

Spălate în apă curgătoare, ţinute 20 min. în apă cu bicarbonat de sodiu, clătite şi
servite ca atare, împreună cu alte legume, sau tocate şi presurate la servire în supe,
salate, felul II, cină.

Verdeţurile sunt o sursă foarte importantă de fier, vitamina C, potasiu, magneziu, calciu, antioxidanţi. Cele mai bune surse sunt legumele cu frunze verzi, precum broccoli, kale şi spanacul

 

 

Băuturi

Bauturi pentru copii


Apa 6 pahare/zi

Ceai din plante – cu adaos de lămîie;
Limonadă – apă, lămâie, opţional mentă;
Sucuri fresh – mono sau combinaţii de 1-2 fructe, servite ca atare sau diluate cu
apă.

 

 

Util:

Ceaiul verde te protejeaza împotriva bolilor de memorie.

Măcieşul. Reţeta sănătăţii

Ce tip de ceai trebuie să bei tu şi familia ta?

Apă îmbuteliată, de izvor sau robinet? De care și cît trebuie să bem?

 

 

Uleiurile vegetale

Uleiuri pentru copii



Sunt indicate folosirea uleiurilor de floarea soarelui, din germeni de porumb, de nucă, de seminţe de struguri, de măsline.

Uleiurile vegetale reprezintă un furnizor de acizi graşi esenţiali sau acizii graşi omega 3 şi omega 6, cu rol foarte important în organism: participă la alcătuirea ţesuturilor, asigură necesarul energetic, sunt vectorul de utilizare a vitaminelor liposolubile: vitaminele E, K şi D.

 

Util:

Grasimile. La sigur nu ai stiut asta!

Uleiul de ricin şi efectele sale miraculoase

Untul în alimentația copiilor

 

Zahar, Sare

Zahar pentru copii

Zahar în dulceţuri, gemuri, ciocolată, biscuiţi, rahat, prăjituri etc. se consumă strict ocazional, adică o dată sau de două ori pe săptămână şi în cantităţi mici.

dulceţuri, biscuiţi  -

Cantităţi mari de glucide, fiind sărace în sau lipsite de alţi nutrienţi necesari organismului.

Risc crescut pentru cariile dentare, obezitate, diabet zaharat

Sarea nu se adăuga în alimente în consumul casnic

   Norma necesară este depașită de produsele procesate: mezeluri, brânză telemea, caşcaval.
Produse alimentare au adăugată sare prin procesare.

Util:

Bomboanele și cadourile pentru copii

Dulciurile în alimentaţia copilului tău

Parintii nu cunosc consecintele excesului de sare

_____________________________

* În funcție de necesarul caloric, OMS şi Departamentul pentru Agricultură al SUA recomandă pentru copilul de 2-5 ani.
** Recomandat de Ministerul Sănătătii RM în gradinițe și școli.1

 

 

Atragem atenție că în alimentația copilului lipsesc sau se reduc considerabil următoarele alimente (4):


1.  Produse alimentare cu conţinut de zaharuri de 15g şi mai mult la 100 g produs (caramele, ciocolată, bezele, conuri de zahăr, rulouri din fructe, prăjituri cu ciocolată şi cremă, brînzică glazurată în ciocolată, caramel din porumb, alte produse similare) cu excepţia magiunului.
2. Produse alimentare cu conţinut de grăsimi de 20 g şi mai mult la 100 g produs (chipsuri, hamburgeri, gogoşi, sandwich, pizza, produse prăjite în friteuză, inclusiv pateuri, cartofi prăjiţi în ulei, alte alimente preparate prin prăjire, maioneză, brînză topită, brînzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20%, mezeluri, slănină de porc şi de oaie, şi alte produse similare) cu excepţia untului, brînzeturilor cu un procent de grăsime nu mai mare de 45%.
3. Produse alimentare care conţin grăsimi hidrogenizate (margarina şi alte produse similare preparate pe bază de grăsimi hidrogenizate).
4. Produse alimentare cu conţinut de sare de l,5 g şi mai mult la 100 g produs (biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brînzeturi sărate, alte produse similare).
5. Produse alimentare cu valoarea energetică de 300 kcal şi mai mult la 100 g produs.
6. Produse alimentare cu adaos de aditivi alimentari (băuturi nealcoolice cu adaos de aditivi alimentari, băuturi pentru sportivi, produse de preparare rapidă, gume de mestecat).
7. Băuturi energizante.
8. Condimente: oţet, muştar, piper, hrean, ketchup, ardei iuţi şi alte produse similare.

9. Mezelurile și crenvurștii, nici cele cu mențiunea „pentru copii”, deoarece depășesc cu mult limita de nitriţi admisibilă.

 


Surse:

1. Recomandări pentru un regim alimentar sănătos și activitate fizicp adecvată în instituțiile de învățămînt din Republica Moldova, aprobat prin ordin  Ministerul Sănătății al RM nr. 638 din 12.08.2016
2. Recomandări pentru o alimentaţie sănătoasă la copilul mic. Îndreptar pentru medici. 2014
3. Copyright © 2011, Harvard University. For more information about The Healthy Eating Plate, please see The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, www.thenutritionsource.org, and Harvard Health Publications, www.health.harvard.edu
4. Lista produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor (conform ORDIN Nr. 904 din 17.09.2012 al Ministerului Sănătății)


5 / 2 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
832
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe