Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Alege sportul potrivit pentru copilul tău!

Acum pe site
mămici
Pipi in pat
21:20 | 17.10.2017
Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:10 | 17.10.2017
Voroza sau altceva
19:10 | 17.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
Catre dl. Petru
17:01 | 16.10.2017
Maryna a pus întrebarea Voroza sau altceva
15:59 | 17.10.2017
purcarea elena s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 17.10.2017
M Diana a dat un răspuns la întrebarea Catre dl. Petru
16:04 | 16.10.2017
M Diana a pus întrebarea Catre dl. Petru
15:54 | 16.10.2017
00:33 | 16.10.2017
Nica a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
14:18 | 12.10.2017
close

Alege sportul potrivit pentru copilul tău!

 

     Părinţii acordă o mare atenţie educaţiei copiilor şi depun efort ca aceştia să crească cuminți şi deştepţi. Din păcate însă puţini dintre noi ştim că un factor important în creşterea şi dezvoltarea copilului este sportul. Activitatea fizică dezvoltă nu doar corpul, dar şi mintea! Copiii care practică activităţi fizice sunt mai disciplinaţi, perseverenţi, se concentrează mai uşor şi au o imunitate mai puternică.  Însă, dese ori părinții fac greşeli cînd selectează antrenamentul pentru copil!

 

      Alege pentru copilul tău nu secţia de sport care se află lîngă casă, doar pentru că îţi este ţie mai uşor sau îţi place, ci sportul spre care copilul tău are înclinaţii. Cînd faci alegerea ţine cont de vîrsta lui, înălţimea/greutatea, de starea de sănătate şi de caracter.

1. Caracterul copilului

Copilul melancolic – acest tip de carcater este cel mai „nesportiv” din toate. Melancolicului nu-i plac schimbările şi îi este dificil să se obişnuiască cu lucrurile noi, se plictisește repede. Dacă copilul tău e melancolic atunci i se potrivește tirul sau aruncarea discului și dansurile. Dansul îl va ajuta să se exprime.

Copilul holeric – acest copil are temperament dezechilibrat, de obicei este nervos, are nevoie de orice, îşi bagă năsucul peste tot, în plus este şi bătăuş. Dacă copilul tău este holeric atunci la sigur este energic și i s-ar potrivi bine fotbalul, hocheiul, tenisul, voleiul, baschetul, boxul, etc.

Copilul flegmatic – puternic, echilibrat, calm. El doarme bine, mănîncă bine, econom, grijuliu. Dar lent şi prinde greu informaţia. Flegmaticului i se potriveşte golful, jocul de dame, şahul – sporturile liniştite, prin care se poate exprima. La fel i se potriveşte jogging-ul, schiul, înotul.

Copilul sangvinic - calm şi echilibrat. Este vorbăreţ, vine uşor în contact cu alţi copii. Acest copil are reacţie mare, de aceea este atras de orice tip de sport.

2. Apropierea de casă

     Cîteva ore pe drum sunt dese ori prea obositoare pentru copii cît şi pentru părinţi. Experienţa antrenorilor arată că: cu cît mai departe locuieşte copilul de sala de sport cu atît mai des lipseşte de la antrenamente. Dacă în total pe drum spre sală şi înapoi va trebui să faceți mai mult de o oră, atunci caută o sală mai aproape de casă. Nu uita că, în afară de antrenamente copilul are și şcoala, plimbările la aer curat, odihna, comunicarea cu prietenii și ajutorul prin casă. Toate aceste activităţi copilul trebuie să le facă între orele 7-00 şi 21-00.

3. Starea de sănătatea a copilului

     Nu există motive pentru care sportul ar fi contraindicat copiilor. Chiar şi în cazul bolilor extrem de grave strădui-te ca în viaţa micului tău să fie cît de puţină activitate sportivă. Dacă copilul are tulburări cardiace, boli respiratorii, leziuni frecvente atunci consultă medicul pentru a şti ce fel de exerciţii îi sunt permise. De exemplu, în cazul astmului e interzis jogging-ul, în schimb este permis înotul sau autosportul.

4. Greutatea, înălţimea

     Deja de la vîrsta de 5-6 ani cu uşurinţă poţi identifica ce fel de sport i se potriveşte copilului tău conform trăsăturilor fizice. Dacă e plinuţ, nu încerca să îl înscrii la fotbal ca să slăbească, iar dacă e scund nu-l înscrie la baschet, ca să adune cm la înălţime. Există şanse ca în așa situație să fie umilit de colegii săi de sport.

Sfat 


     Dacă copilul tău e dolofan, alege pentru el înotul, judo, atletica uşoară sau hocheiul. Dacă copilul e înalt, înscrie-l la basket, volei, iar dacă e scund atunci înscrie-l al gimnastică sau acrobaţie.


     Dacă urcă uşor pe munte, e potrivit atletismul. Dacă merge bine cu bicicleta, caută grupuri de biciclişti care acceptă şi copii. Dacă în parc face strategii de joacă, e potrivit pentru fotbal sau volei sau handbal. Iar dacă are cu adevărat forţă şi e agil, ar trebui să alegi tenisul de câmp.

 

5. Nu confunda conceptul de "educaţie fizică" şi "sport"

      Exerciţiile se fac pentru menţinerea stării de sănătate, pentru dezvoltare, iar sportul pentru rezultate, performanţă. Înscriind copilul la sport nu tinde să-l faci un campion mondial, important e că are ocupaţie şi se antrenează fizic. Artele marţiale, karate, judo – fac băieţeii mai puternici, iar gimnastica, dansurile – ajută fetiţele să fie mai flexibile şi mai graţioase. Unul dintre cele mai utile tipuri de sport este înotul, care ajută la dezvoltarea şi formarea unei siluete frumoase. La aceste antrenamente sunt puţine şanse ca micul tău sportiv să primească traume.

     Îți prezentăm cîteva tipuri de sport și cum ar putea fiecare din ele să-ți afecteze copilul atît pozitiv, cît și negativ:

Fetițe
Tip sport Beneficii Atenție

Balet


 Dezvoltă mobilitatea și echilibrul, modelează aspectul corpului, dar și sensibilitatea și urechea muzicală. Micuța balerină poate avea dureri musculare, pot să apară modificări ale mersului, cît și ale posturii.

Dans sportiv


Este o activitate ce presupune un bun control la nivelul corpului, ajută la dezvoltarea armonioasă și la îmbunătățirea mobilității la nivelul articulațiilor. Poziția cerută presupune de cele mai multe ori o hiperextensie a trunchiului.

Patinaj artistic


Este un sport foarte complex, dezvoltînd condiția fizică, elesticitatea, forța musculară,
rezistența cardio-vasculară și a articulațiilor, concentrarea, coordonarea, atenția distributivă la stimulii auditivi și creativitatea.
Solicită foarte mult sistemul osos și cel muscular al picioarelor, articulațiile genunchilor și gleznelor, dar și coloana vertebrală. Prin natura elementelor ce-l compun (sărituri și rotații), acestea încetinesc puțin creșterea copilului, dar asta nu înseamnă că va rămîne pitic.

Gimnastică


Favorizează dezvoltarea armonioasă a corpului, a coordonării, mobilității și echilibrului. Solicită coloana vertebrală și articulațiile.

Volei


Mișcarea în natură îi va permite copilului tău să se mențină în formă, iar competiția îi va dezvolta spontaneitatea, creativitatea și indemînarea. Voleiul este un sport cu extensie pe alungire și îl va ajuta pe copil să crească. Dacă este practicat intensiv, poate crea probleme la nivelul degetelor, spatelui și genunchilor.

Băieței
Tip sport Beneficii Atenție

Fotbal


Micuțul va antrena o dezvoltare armonioasă și globală a întregului corp. Îi va crește viteza de reacție și capacitatea de coordonare. Trebuie să ai grijă la antrenamentele foarte solicitante și la efortul cardio-respirator susținut. Pot apărea întinderi, probleme la oase și tendoane și în mod special la genunchi.

Tenis


Tenisul menține sănătatea sistemului cardiovascular, datorită mișcării specifice (sprinturi și frîne bruște), dar mai ales consolidarea unui mod de gîndire strategic și antrenant. Și multiplele mișcări care constau în schimbări de direcție într-un interval foarte scurt întăresc oasele, mărindu-le densitatea. Această activitate are un mare dezavantaj: se lucrează cu o singură mînă, iar acest lucru poate naște atitudini asimetrice, tonifiindu-se musculatura pe o singură parte. Există și posibile traumatisme la nivelul articulațiilor pumnului, cotului și umărului.

Baschet


 Este un sport antrenant, care ajută la tonifierea musculaturii coloanei vertebrale prin aruncarea la coș, dezvoltă musculatura membrelor inferioare, tonifică musculatura întregului corp prin elemente diverse: alergare, folosirea brațelor și a picioarelor.  În schimbul acestor avantaje, baschetul poate dezvolta asimetria trunchiului prin aruncarea la coș cu o singură mînă, cît și posibilitatea producerii traumatismelor prin contactul cu adversarul la nivelul genunchilor, în urma mișcărilor de pivotare.

Înot


Înotul dezvoltă capacitatea de coordonare, eleganța în mișcări, viteza de reacție și tonifică, în egală măsură, mușchii, inima și plămînii. Este foarte recomandat și fetițelor. Face rău copiilor care suferă de afecțiuni ale ochilor (apa din bazin poate conține clor), ale coloanei vertebrale sau ale umerilor. Înotul solicită puțin musculatura abdominală, formează șolduri înguste și dezvoltă un spate larg.

Atletism


Atletismul dezvoltă toate grupele musculare, atît la nivelul picioarelor, cît și la nivelul membrelor superioare. Copii nu sunt foarte atrași de atletism în general din cauza faptului că este un sport individual, iar asta i-ar putea plictisi.

Sursa foto: eva.ro

     Copiilor impulsivi, emotivi le e greu să se adapteze cu sportul care se practică individual, adică acolo unde nu este concurenţă – gimnastica, patinaj artistic. Sporturile care se practică în echipă ajută bine la adaptarea copiilor în societate – fotbalul, hocheiul, voleiul, basketul, dansurile. Gimnastica uşoară și schiatul pentru copiii mai micuţi, în primul rînd ajută la ajustare unei respiraţii corecte, dezvoltarea rezistenţei şi a picioarelor. Tenisul de cîmp – dezvoltă reacţia, ageritatea, capacitatea de a învinge şi de a fi învins. Aceste calități sunt dezvoltate şi de atletica uşoară, fotbal, hochei.

6. Vîrsta copilului

     Este bine ca tipul sport ales să corespundă vîrstei copilului! Recomandat este ca să înceapă sportul la 5-6 ani, bineînțeles, și după o discuție în prealabil cu antrenorul/profesorul. Iată un tabel după care te poţi orienta de la ce vîrstă poate începe copilul tău sportul:

               Tipul de sport Vîrsta  
Atletism 8 ani
Gimnastică ritmică

3 ani

 

Gimnastică

7 ani
 

Balet

4 ani
Dansuri moderne 14 ani
 

Fotbal

8 ani
Baschet 8 ani
 

Hochei

9 ani
 

Volei

12 ani
 

Golf

7 ani
 

Tenis

8 ani
 

Tenis de masă       

6 ani
 

Box

Nu înainte de 15 ani
 

Judo

7 ani
Karate 12 ani
 

Ski

14-15 ani
 

Înot

12 luni

     Sportul poate fi amuzant pentru copiii foarte mici și cei de grădiniță, dar ar trebui să nu fie axat pe competiție, ci pe a avea mai multe oportunități amuzante de a fi activ.

     Şi nu uita să te sfătui cu odoraşul tău înainte să-i alegi sportul şi oricare altă ocupaţie adăugătoare!

5 / 1 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
1478
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe