Contul tău recent creat, nu este activat. Pentru activarea acestuia – aceesează linkul de activare a contului, primit în căsuţa ta de email.
În cazul cînd nu ai primit nici un e-mail de confirmare de pe siteul nostru, apasă aici pentru retransmiterea repetată a linkului de activare.
În cazul cînd contul tău nu va fi activat în termen de 30 de zile, acesta va fi şters automat.

p.s. Dacă totuşi nu ai primit nici un mesaj de confirmare din partea siteului nostru, încearcă să verifici mapa SPAM din căsuţa ta de email.

Citeşte: Ajutor în caz de balonare, meteorism si constipatie la bebelusi

Acum pe site
mămici
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
12:50 | 21.10.2017
Îndemnizaţiile pentru copii în Moldova
01:03 | 21.10.2017
C. Tatiana s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Diferenta între copii
05:13 | 22.10.2017
G Rada a dat un răspuns la întrebarea Catre domnul medic
05:12 | 22.10.2017
cimpul mariana a dat un răspuns la întrebarea Recomandati-mi un medic ORL pediatric
21:03 | 21.10.2017
Decret
14:44 | 20.10.2017
Lili B s-a înregistrat la noi pe site
09:00 | 20.10.2017
close

Ajutor în caz de balonare, meteorism si constipatie la bebelusi

 

     Puțin se discută despre balonare, meteorism sau constipație la bebeluși dar e o problemă la fel de frecventă ca și colicile. Durere și disconfort pentru copil și nopți nedormite pentru părinți - cum să-l ajuți pe micuț?


     Balonarea abdominală la bebeluși depinde nu doar de produsele consumate de către mamă sau de laptele formulă primit, ci mai mult de sistemul digestiv imatur. Tot din acest motiv unii micuți au probleme cu scaunul și necesită a fi ajutați. La vîrsta de 6 luni digestia se înbunătățește considerabil, astfel încît copilului poți să-i dai alimente fără a-i crea disconfort. Important este să respecți ordinea și cantitatea produselor administrate în primul an de viață pentru a nu afecta digestia.


     Pînă atunci te vei lupta cu gazele, constipația, colicile, meteorismul și durerile abdominale. Balonarea este perfect normală. Este produsă de bacteriile bune ce trăiesc în intestinele copilului, dar și de aerul care pătrunde în stomacul copilului prin plîns, agitare şi alăptat.

 


Profilaxia colicilor

 

      Pentru profilaxia colicilor și a meteorismului copilului e suficient de a respecta cîteva reguli simple:


1. Poziţionează corect copilul la sîn

2. Pune bebeluşul pe burtică înainte de masă

3. Pentru a elimina aerul înghițit odată cu laptele matern dăi voie copilului să eructeze (rîgîie) ţinîndu-l în poziţie verticală.Cum recunoști balonarea la bebeluș? 


     Masează ușor burtica, observă dacă este umflată și/sau tare la palpare, dacă îşi arcuiește spatele din cauza disconfortului, e agitat şi plîngăcios, ceea ce ar putea agrava balonarea, pentru că, pe măsură ce plînge, poate înghiţi și mai mult aer. Pe lîngă toate simptomele colicilor, amintește-ți cînd a fost ultimul scaun la copil pentru a depista constipația.


Colice, gazele bebelusului

 

 

Cum îl ajuți?


     Pentru a scăpa de gaze folosește aceleași remedii ca și împotriva colicilor. Vezi 10 remedii eficiente împotriva colicilor bebelușului. Pune-l pe burtică pe o plapumă călduță masînd ușor pe spate, fă o baie caldă, dă-i ceai de fenicul/apă de mărar sau medicament, pune-i muzică de fundal și fă masaj. Vezi cum se face masajul corect împotriva colicilor și masajul împotriva constipației. Vezi și sfaturile medicului cum să ajutăm copilul în lupta cu gazele.


     Atunci cînd nimic nu mai ajută, iar burtica tot e tare în ajutor vine cateterul rectal.

 

 

Ce este un cateter rectal?


     Este un tub prin utilizarea cărui bebelușul este ajutat la eliminarea de gaze și mase fecale. Pot fi întîlnite mai multe variații a acestui cateter: Cateter rectal impotriva gazelor pentru copii     Dacă în farmacii nu găsești aceste catetere și/sau costul acestora este exagerat, se pot folosi alternative - o modificație a unei pare pentru clisma cu virful de silicon sau cauciuc. În nici un caz nu folosi accesorii cu virful din plastic, stilca, etc. care ar purea afecta rectul fin al copilului. În caz dacă la îndemînă nu se gaseste nici para pentru clisma, de ex. la odihnă, atunci medicii propun a utiliza bețișorul de urechi. 


Cateter rectal impotriva gazelor pentru copii


Vezi și...

 

10 remedii eficiente împotriva colicilor bebelușului

Burtica balonată - deficit de lactază sau simple tulburări gastro-intestinale

Cît lapte trebuie să mănînce nou născutul?

Scaunul bebeluşului. Cum ar trebui să fie el?

 


Cum folosești cateterul și alternativele sale?


 

     Instrucțiunea de utilizare pe pași a cateterului și a metodelor sale alternative:


Colice, gazele bebelusului

1. Spală mîinele. Așterne o pelincuță de unică folosință. 


2. Vîrful cateterului sau alternativelor și fundișorul copilului unge cu ulei pentru copii, vaselină sau ulei de olive. 


3. Culcă copilul pe spate, piciorușele strînge-le la burtică.


4. Cateterul introduce-l atent în rect cu mișcări circulare - inițial 1-1,5 cm (cît e vată pe bețișorul de urechi).


5. Odată ajuns în interior, cateterul îl vei roti încet, mișcă în dreapta ori stînga pentru a irita orificiul și provoca eliberarea gazelor și maselor fecale.

 

Atenţie!


 

     Nu depăși adîncimea de 3 cm pentru nou-născuți și 5 cm pentru copilul de un an. De regulă 5 minute sunt suficiente pentru toată procedura. Atenție maximă la mișcări și la reacția copilului pentru a nu-i provoca durere!

  

6. Elimină cateterul. Spală copilul.


     Procedura se poate repeta doar peste 3-4 ore și doar la necesitate. E o metodă foarte eficientă în eliminare de gaze, însă medicii nu recomandă de a recurge frecvent la metoda dată pentru a nu crea dependență.


     Procedura ajută, dar nu tratează! În caz dacă meteorismul și constipația sunt permanente adresarea la medic este necesară.

   Somn dupa calmarea colicilor

 

Cît de frecvent utilizați cateterul împotriva gazelor copilului?


5 / 2 note
Adaugă în favorite(urmăreşte)
2518
Adaugă un comentariu:
Numele Dvs:
Comentarii :
MyBebe.md - comunitatea mamicilor din Moldova.Totul despre sarcina, calendarul sarcinii, intrebari si raspunsuri, articole, materiale video, audio despre sarcina, cautarea unei maternitati, clinici, gradinite. Pareri, produse si multe alte servicii si utilitati
Materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare în vederea luării unor decizii medicale. Nici o recomandare de pe acest site nu poate fi substituită cu o vizită reală la medic.
RSS
Urmăreşte-ne pe